|
|
|
Fogyasztás, kiválasztásAz alkoholt általában szájon át fogyasztják (megisszák). Bár a
felszívódás már a száj nyálkahártyájáról megkezdődik, a szer legnagyobb
része a vékonybél falán keresztül jut be a véráramba. Minél gyorsabban
jut át a szer a gyomron, annál hamarabb jelentkezik a hatás. Ha az
alkoholfogyasztás előtt (vagy alatt) sokat eszünk, az lassítja az
alkohol felszívódásának sebességét (a vérbe jutó alkohol mennyisége nem
változik meg, csak a felszívódás megy végbe lassabban, ezért a szer nem
koncentrálódik annyira, mint üres gyomorra fogyasztás esetén). A
felszívódást követően a drog viszonylag egyenletesen eloszlik a
testfolyadékokban (a test vízterében), könnyedén bejut az agyba és
terhes nőknél a méhlepényen (placentán) át a magzatba is. Mivel a vér
alkoholszintje nemcsak a felszívódott mennyiségtől, hanem a fogyasztó
vízterének nagyságától is függ (nagyobb víztérben jobban eloszlik az
alkohol), ezért a sovány (kisebb súlyú) emberek általában jobban
megérzik az ital hatását. |
|
| Gyógyászati alkalmazás | |
| Fogyasztás, kiválasztás | |
| Fiziológiai hatások | |
| Pszichikai hatások | |
| Hosszútávú hatások | |
| Tolerancia | |
| Függőség | |
| Társadalmi megítélés | |
| Képtár | |