Kezdőlap
Karalábéfőzelék
Krumplifőzelék
Lencsefőzelék
Sárgaborsófőzelék
Zöldborsófőzelék
|

Kelkáposzta főzelék tarjaszelettel
Hozzávalók:
- 1 kg kelkáposzta
- külső sötétzöld leveleit
eltávolítva, leveleire bontva, a vastag ereket ki- és laskára vágva
- 50 dkg burgonya- kockázva
- 1 közepes fej vöröshagyma
- finomra aprítva
- 2-3 gerezd foghagyma- aprítva
- 1 teáskanál kömény
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál morzsolt majoranna
- 1-2 teáskanál csemege piros
arany
- só
- kevés őrölt bors
- kb. 4 evőkanál liszt (attól
függ, ki mennyire sűrűn szereti)
- 4-5 evőkanál olaj
- kevés ételízesítő (füstölt ízű
leveskocka is finom bele)
- főtt-füstölt tarja
Elkészítés:
Alapos
mosás
után a kelkáposztát felteszem egy 3 l-es
fazékban, sózom, megszórom köménnyel,
majoránnával, és felengedem kb. 1 liter hideg
vízzel. 10 percnyi főzés után
adom hozzá a burgonyakockát, mert a zöld
káposztaleveleknek több főzési idő
kell (így is ress marad).
Közben kis
lábosban sötétebb – piros -
rántást készítek az olajból a
liszttel,
belepirítom a vöröshagymát (szerintem finomabb,
ha meg is pirul egy kicsit),
majd rajta a fokhagymát. Megszórom
pirospaprikával, felengedem egyszerre kb. 4
dl hideg vízzel, kikeverem, és a forrásban
lévő főzelékhez adom – újraforrásig
folyamatosan óvatos mozdulatokkal kevergetem. (Ezzel a
módszerrel nem csomós az
ételben a rántás. Lényeg, hogy hirtelen
és egyszerre több hideg folyadékot
kapjon a forró rántás.) Ízesítem
szükség szerint sóval, borssal, piros
arannyal, kevés ételízesítővel, és
kb.10 percig csendesen főzöm.
Feltétnek
főtt-füstölt tarjából vágott szeleteket
átsütöttem pár csepp forró
olajban, de sokféle feltéttel készülhet a
főzelék, pörkölthúsfélékkel,
sült
kolbásszal, fasírttal, sült virslivel, húsos
sült szalonnával, egyéni ízlés
szerint.
Letöltés
©
2009-2016 Kaszás Csaba
|