Dr. Bakács Viktória

ÉLETUTAM A MAKROBIOTIKA
HOGYAN LETTEM MAKKEGÉSZSÉGES A MAKROBIOTIKÁVAL,
ÉS NAGYON SOK CSÁBÍTÓ RECEPT

A RECEPTEKBEN HASZNÁLT ALAPANYAGOK
I N D E X E

Áfonya 135 149
Agar-agar 135 156 158 160 165 167 169 170
Alma 165 169 170 180 186
Almalé 135 138 156 158 160 165 166 169 170 172 177
Almapűré 153 168
Amazake puding 129
Amazake 157 163 177
Arame 113 184 185
Árpa 104 110 113 132 155
Árpamaláta 124 137 160 161 162 169 171 172
Azuki 106 151 154 171
Bab, fehér 109 153
Bab, fejtett 154
Bab, vese 109 153
Bab, zöld 114 124 143 154 164
Babérlevél 102 119 130 133 152
Babpüré 156
Bancha 174
Bazsalikom 119 175
Bojtorján 103 107 108 131 138 142 143 150 155
BONITO pehely (szárított hal) 105 121
Bors, csípős 102 135
Borsó, cukor- 115 126
Borsó, szárított 104
Borsó, zöld 102 112 114
Brokkoli 102 121 124 133 134 146 180 183
Bulgur 102 114
Búzahús 117 128141
Cékla 119
Cheesly 114
Citromlé bio 113 131 133 138 148 149 150 152 161 162 163 164 165 167 169 170 173 174 175 176 177 178 184 185 186
Cous-cous 156 157 165
Cukkini 124 130 140 146
Csicseriborsó 119 152 154
Csicsóka 150 184
Daikon 101 108 125 142 144 146 148 150 180 182
Dió 129 156 158 162 165 169 172 177
Dulse alga 186
Ecet, alma- 175
Ecet, barna rizs- 113 119 124 130 134 138 143 149 153 163 173 174 175 176 180
Ecet, bazslikom- 150 176 184
Ecet, umeboshi 106 109 113 128 138 154 174 175 176 185
Ecet, vörösbor- 138
Eper 170
Ételízesítő, bio 147
Fahéj 157 158 159 162 165 168 169
Fokhagyma 106 119 128 131 135 138 141 145 148 150 153 155 174 180 182
Földimogyoró 117 157 159 171
Fu 105
Fűszerkeverék, bio 153
Gabonakávépor 160 166
Gabonakolbász 140
Gesztenye 160 166
Gesztenyepüré 156
Gomba 119 124 135 150
Gyömbér 107 118 123 124 130 131 133 134 146 148 150 158 182
Gyümölcs (eper, málna, szeder, alma, szilva körte) 107 118 123 124 130 131 133 134 146 148 150 156
Hagyma, lila- 105 113 182
Hagyma, mogyoró 149
Hagyma, póré- 101 103 108 109 112 131 142 146 147 148 150 154 182 183
Hagyma, új- 101 105 106 107 108 109 110 118 119 121 122123 124 125 126 127 128 132 138 143 152 156 174 176 177 182
Hagyma, vörös- 101 102 103 104 105 106 107 108 111 113 114 116 119 124 126 127 129 130 131 133 135 139 141 142 143 144 146 149 150 152 153 154 155 178 179 180 183 185
Hajdina 110
Hal, fehér húsú 122 148 150
Hal, óriás lepény- 149 150
Hal, tengeri 148
Hal, tőke- 149
Hijiki 183 184
Juharszirup 135 160 161 162 164 166 167 168 169 172 174
Kakaópor, bio 161 166
Kakukkfű 102 119 139
Kapor 173 176 180
Káposzta, édes 101 106 112 132 139 142 143 145 180 182 186
Káposzta, lila 101 106 112 132 139 132 143 184
Káposzta, savanyú 115 137 140 143
Karalábé 101 134
Kardamon 101 134 157
Karfiol 111 117 146
Karob 160
Kelbimbó 145
Kelkáposzta 108 133 143
Kelkáposzta, fodros 142
Kelkáposzta, kínai 121 180 182
Kenyér, teljes őrlésű lisztből 105 125 135 180
Kombu alaplé 124 125
Kombu 101 102 105 108 109 110 120 121 123 126 129 130 131 132 143 144 148 150 151 152 154 155 171
Koriánder 157 173
Köles 106 110 111 117 133 158 159 165
Kömény 137 139 145 178
Kukicha 107 174
Kukorica 110
Kukoricacsutka 102
Kukorica, csemege- 105 106 109 112 113 114 117 155 183
Kukorica, pattogatnivaló 157
Kukoricadara 114 117 133 172
Kurkuma 135
Kuzu 122 123 124 126 130 134 137 138 141 142 143 146 150 156 158 160 169
Lekvár 158 170
Lekvár, cukormentes barack- 129
Lencse 103 108 119 155
Liszt (búza, kukorica vagy rizs) 118
Liszt, finom bio fehér 118 127 129 146 147 166 168
Liszt, teljes őrlésű búza 110 116 122 125 129 133 135 146 147 158 162 163 165 168 172 175 179
Liszt, zab- 145
Lótuszgyökér 107 108 146 184
Mag, fekete szezám- 122 126 127
Mag, pirított fenyő- 118
Mag, pirított napraforgó- 111 114 116 117 119 159 160 171
Mag, pirított szezám- 111 116 121 125 128 134 143 144 171
Mag, pirított tök- 111 128 171 176
Majoránna 102 135
Mák 129
Makaroni "al dente" 127 131
Mandula 160 162 171
Mandulakivonat 161 166 169 170
Mandulakrém 170
Mandulavaj 164
Mazsola 157 158 160 165 168 169 171 172 184 186
Meggy 165
Mirin 122 134 138 148 149 150 184
Miso, árpa 101 107 125 153
Miso, barna 106 107 108 110 119 128 143 155 160 177 178
Miso, fehér 103 104 105 125 133 175 176 178
Mochi 105 108 119
Mogyoró 149
Mogyorókrém 170
Mogyorókrém/vaj, bio 128 131
Mustár (cukormentes) 128 131 148 149 178 185
Mustár, dijoni 119
Mustár, fűszeres 149
Mustár, teljes gabona 175
Mustármag 185
Natto 123
Nori lap 115 123 126
Nyílgyökérpor 129 141 163 164 167 169
Olaj, kukorica- 117 127 147 158 159 160 163 166 169 172 185
Olaj, napraforgó- 113 119 131 133 140  141 143 154 146 149 159165 174 176
Olaj, olíva- 113 118 119 127 133 138 149 150 173 175 176
Olaj, pörkölt szezám 111 112 114 125 137
Olaj, sáfrány- 149 162 163 174 175
Olaj, szezám (világos színű) 107 154 183
Olaj, szezám- 105 107 116 117 122 123 124 130 131 132 135 137 139 145 146 147 159 185
Olívabogyó, fekete 133
Olívabogyó, zöld szemű 112 113 119 133
Oregano 119 138
Paprika, chili 149
Paprika, húsos 135
Paprika, piros 139 145
Paradicsom 106 112 139
Pasztinák 103 104
Petrezselyemgyökér 101 106 109
Petrezselyemzöld 103 104 109 111 112 113 114 117 127 128 130 135 143 152 154 155 176 178 183
Pisztráng 107
Pitypanglevél 104 184
Ponty 107
Quinoa 113 159
Répa 102 119 130 134 157 160 168
Répa, baby 118
Retek, piros hónapos 114 180
Ribizli 172
Rizs, barna 106 110 111 112 113 115 116 117 131 139 140 155 156 160 163 169
Rizs, basmati 112 113
Rizs, édes 118
Rizs, hosszú szemű barna 112
Rizs, jázmin 112 131
Rizs, rövid szemű barna 118 119
Rizsliszt 158
Rizsmaláta 163
Rizsszirup 129 134 145 149 156 157 158 160 161 162 164 165 169 170 171 178 180
Rizstej 106 131 163
ROMA [róma] gabonakávé 171
Rozmaring 135
Rozs 155
Sake 161
Sárgabarack 155 158
Sárgarépa zöldje 144
Sárgarépa 101 103 104 106 107 108 109 110 112 113 114 115 122 123 125 126 128 131 132 142 143 146 150 152 154 180 182 183 184 185
Shiitake gomba 101 104 105 108 110 111 120 121 123 131 141 180
Shoyu 104 105 109 112 117 121 123 124 125 126 127 128 129 131 133 134 135 137 138 139 141 143 144 146 148 149 150 174 180 184 185
Snidling 101 105 109 176 177 184
Sütőpor, bio 147 165 166 168 172
Sütőtök 103 106 107 108 111 125 142 146 151 156
Szegfűszeg 168
Szeitán fasírtalap 139
Szeitan 124 126 138 139 140
Szerecsendió 147 153 168
Szójakefír 165
Szójanaise (szójamajonéz) 128
Szójatej 127 128 153 160 163 164 165 166 168 169 172
Szójatejszín 106 139 140
Szójavirsli 140
Szőlő, piros szemű 186
Tahini 173 177 178 179 183
Tamari 109 111 118 119 121 123 124 125 126 130 131 133 134 139 246 174 179
Teccino gabonakávé 171
Tempeh 108 115 130 131 132 137 138 139
Tészta (tojásmentes) 109 119 121 128
Tészta, soba 123 124 125 133
Tészta, somen 125
Tészta, teljes őrlésű 125 127 128 133
Tészta, udon 123 124 126 133
Tofu 108 115 119 133 134 135 147 166 167 168 170 172 173 174 178 185
Tofu, fűszeres 128
Tofu, kemény 119 121 124 177
Tofu, selyem 161 163 164 173
Torma 173 177
Tök / Kanadai tök 130 132
Tök, Kabocha- 146
Tőkehal 122
Tökmag 103 179
Tönköly 110
Uborka 180 186
Umeboshi paszta 127 152 173 174 179
Umeboshi szilva 114 115 119 154 176 178 180
Vanília 160 162 164 169
Vaníliaeszencia 161
Vaníliakivonat 161 164 166 167 168 170 172
Wakame 101
Yannoh gabonakávé 164 171
Zab 110
Zabpehely 155 160 162 172
Zellergumó 101 103 108 131
Zellerlevél 102 103 104 106 109 111 116 122 131 132 135 142 146 154 155 186
Zellermag 135
Zöldség (leveles) 101 108 113 142 180
Zsálya 135
Zsázsa 125
Végül, de nem utolsó sorban, a só, természetesen jelen van a makrobiotikus konyhában is, de NEM finomított asztali só, hanem finomítatlan TENGERI SÓ formájában; nem visszük túlzásba, ahol szükséges, EGY CSIPETNYIT teszünk az ételbe.


Utoljára 2007. okt. 18-án módosítottam ezt az oldalt.