



















|
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt,
20 dkg burgonya,
10 dkg parmezánsajt egy darabban,
1,5 dkg élesztõ,
1 mokkáskanálnyi só,
olaj a sütéshez,
kevés langyos víz,
a tetejére 5 dkg reszelt sajt,
vagy 2 dl tejföl és 1 gerezd fokhagyma.
|
 |
A burgonyát a kuktában héjastól megfõzzük, majd meghámozzuk, és még melegen
áttörjük. Az élesztõt 0,5 dl langyos vízben szétmorzsoljuk, simára keverjük, és
felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk az áttört burgonyával, a liszttel, a sóval,
és még annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy kenyértészta sûrûségû legyen. (ez
a galuskatésztánál is sûrûbb.) A tetejét meghintjük egy kis liszttel, és mély
tálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és langyos helyen (de nem a
forró tûzhely szélén!) addig kelesztjük, amíg duplájára nem nõ. Ezután
lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és tenyérnyi darabokat vágunk belõle.
Egy-egy tésztadarab közepére egy-egy sajtcsíkot helyezünk, egy másik
tésztadarabbal befedjük, és a széleit körben jól összenyomjuk. Bõ olajat
forrósítunk, amelyben a töltött lángosokat mindkét oldalán pirosropogósra
sütjük. A felesleges olajat leitatva, reszelt sajttal meghintve (vagy
fokhagymával ízesített tejföllel megkenve) tálaljuk. Nagyobb adagot is érdemes
készíteni belõle, mert a megsütött lángos lefagyasztható.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|