WebFazek Sorkorcsolya Töltött lángos
Aszpikos sonkatekercs
Rántott hagymakarikák
Töltött lángos
Töltött szendvics
Ropogós
Juhturos pogacsa
Krumplis pogácsa
sajtos rúd
Ízletes bucik
Borkorcsolya
Desszert
Egytaletel
Edesseg
Fozelek
Halétel
Húsétel
Ital
Koret
Leves
Martas
Salata
Sorkorcsolya
Sutemeny
Szarnyas
Szendvics
Teszta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus ételek
Gyerekeknek

Hozzávalók:
30 dkg finomliszt,
20 dkg burgonya,
10 dkg parmezánsajt egy darabban,
1,5 dkg élesztõ,
1 mokkáskanálnyi só,
olaj a sütéshez,
kevés langyos víz,
a tetejére 5 dkg reszelt sajt,
vagy 2 dl tejföl és 1 gerezd fokhagyma.

Elkeszites
A burgonyát a kuktában héjastól megfõzzük, majd meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Az élesztõt 0,5 dl langyos vízben szétmorzsoljuk, simára keverjük, és felfuttatjuk. Ezután összedolgozzuk az áttört burgonyával, a liszttel, a sóval, és még annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy kenyértészta sûrûségû legyen. (ez a galuskatésztánál is sûrûbb.) A tetejét meghintjük egy kis liszttel, és mély tálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és langyos helyen (de nem a forró tûzhely szélén!) addig kelesztjük, amíg duplájára nem nõ. Ezután lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és tenyérnyi darabokat vágunk belõle. Egy-egy tésztadarab közepére egy-egy sajtcsíkot helyezünk, egy másik tésztadarabbal befedjük, és a széleit körben jól összenyomjuk. Bõ olajat forrósítunk, amelyben a töltött lángosokat mindkét oldalán pirosropogósra sütjük. A felesleges olajat leitatva, reszelt sajttal meghintve (vagy fokhagymával ízesített tejföllel megkenve) tálaljuk. Nagyobb adagot is érdemes készíteni belõle, mert a megsütött lángos lefagyasztható.


EXTERNET Web-Art Mûhely
1997