Egyéni védőeszközök kiválasztása

 

 

 

 

 

 

Mvt. 56. § "Az egyéni védőeszköz juttatásának belső rendjét a munkáltató írásban határozza meg. E feladat ellátása munkabiztonsági szaktevékenységnek minősül. " Elsősorban a munkabiztonsági szakembereknek szól ez az összeállítás, annak érdekében, hogy minél gyorsabban és pontosabban meg tudják határozni, ki tudják választani - természetesen egy kockázatelemzést követően - az adott szakmához, foglalkozáshoz, tevékenységi körhöz tartozó leghatásosabb egyéni védőeszközöket. Egyéni védőeszközöket akkor kell használni, használtatni, amikor a hatásos védelemre, a kockázatok csökkentésére (elkerítés, burkolás, veszélytelen technológia alkalmazása stb.) más mód nincs.


Itt megtalálható az anyagban  szereplő és más gyártók/forgalmazók címlistája.

Az egyéni védőeszközöket érintő szabványok listáját a különböző csoportoknál találhatja


Az alant lévő sorokra  kattintva juthatunk el a kiválasztott csoporthoz.

 1. Fejvédő eszközök

 2. Arcvédő eszközök

 3. Szemvédő eszközök

 4. Légzésvédő eszközök

 5. Hallásvédő eszközök

 6. Védőruhák

 7. Egész testet/szervezetet védő ruhák

 8. Kézvédő eszközök

 9. Lábvédő eszközök

 10. Egyéb (leesés ellen) védő eszközök


1. Fejvédő eszközök

A sisak kialakításánál azt kell figyelembe venni, hogy egy ütődés esetén a keletkezett energiát a fejtető vagy a gyám nyeli el, ami részleges károsodást eredményez. A felhasználók figyelme azokra a veszélyekre irányul, ami a sisak lényeges elemeinek egyikét módosítja, vagy megszünteti, ami nem esik egybe a gyártó ajánlásaival.

Fejvédelem szabványlistája

EN 397 szabvány: ipari védősisak

EN 812 szabvány: Beütődés elleni védősisak

Védősisakok jelölése

A beütődés elleni védősisakok könnyű felépítésűek, nem vizsgálják őket leeső tárgyak ellen, a héj átlyukadására és különböző szélsőséges esetekre sem.

 •  Minden védősisakon fel kell tüntetni:

  1. a gyártás idejét

  2. a sisak típusát

  3. a gyártó nevét

  4. a sisak méretét

  5. az alkalmazott szerkezeti anyag rövidítését

  6. az egyéb biztonságtechnikai vizsgálatokra vonatkozó jelöléseket.

  Lényeges és fontos, hogy egyértelműen megállapítható legyen a gyártás időpontja, valamint a felhasznált alapanyag, mert a védősisakok használati idejét ezek befolyásolják.

  Hőre lágyuló sisakhéjak: érzékenyebbek az UV-sugarakra, mint a hőre keményedő anyagúak (szabadban, napon használva hamarabb öregszik). Célszerű őket rendszeresen felülvizsgálni. Ha a sisakhéj összenyomásakor vagy a sisakellenző hajlításakor recsegő hang hallható, ez a sisakhéj ridegségére utal. A védősisakot nem szabad tovább használni és a még megfelelőektől el kell különíteni. Hőre lágyuló anyagból készült sisakoknál legfeljebb 4 éves használati időt irányozhatnak elő.

  A sisakhéj hőre lágyuló anyagai

  ABS akrilnitril-butadién-sztirol-kopolimer sisakhéj
  PC polikarbonát sisakhéj
  HDPF nagynyomású polietilén sisakhéj
  PA poliamid sisakhéj

  Hőre keményedő sisakhéjak: tulajdonságát a napfény (UV-sugárzás) nem változtatja meg, kiváló öregedési tulajdonságokkal rendelkeznek, ridegesésük csekély. A különféle Európai Szakmai Szövetségek ajánlása szerint a fenol-textilből (PS-SF) készült sisakokra 8 évnél, az üvegszál erősítésű műanyagból készült sisakokra 10 évnél hosszabb ideig nem célszerű használni. A használatra vonatkozóan minden esetben vegyük figyelembe a gyártó előírásait.

  A sisakhéj hőre keményedő anyagai

  UP-GF üvegszál erősítésű poliészter sisakhéj
  PF-SF fenol-textil sisakhéj
  PAA-NF természetes szál-polianilin acetát sisakhéj

  Rendszeresen ellenőrizni kell a sisakhéjat és a belső részt. Ha rongálódás tapasztalható a sisakot ki kell cserélni. Ha erős ütés érte a sisakot, azt többé már nem szabad használni, még akkor sem, ha a sisak felületén ez nem látszik, nem mutatkoznak külsérelmi nyomok.

  A védősisakon alkalmazható egyéb jelölések

  - 20 °C - 20 °C környezeti hőmérsékletig használható (pl. szabadban, kemény hidegben)
  - 30 °C - 30 °C környezeti hőmérsékletig használható (pl. hűtőházi alkalmazás)
  150 °C + 150 °C környezeti hőmérsékletig használható (pl. melegüzemben, öntödében)

  Ha nem találjuk a fenti jelöléseket a sisakon, akkor -10 °C és + 50 °C közötti környezeti hőmérsékleten használhatók.

  A védősisakon alkalmazható egyéb jelölések

  440 Vac rövid ideig tartó érintkezés megengedett 440 Voltig
  1000 Vac rövid ideig tartó érintkezés megengedett 1000 Voltig
  MM nagy védelmet biztosít fröccsenő fémolvadékok ellen
  LD nagy oldalirányú terhelés veszélye esetén is használható
  F erdészeti, fakitermelési munkákhoz javasolt kivitel

  A sisakok kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy a beütődés elleni sisakokat nem lehet használni olyan munkaterületeken, ahol leeső tárgyak (pl. építőipar), a fej összenyomódásának veszélye, vagy más különleges munkahelyzetből adódó plusz követelmény előfordulhat. A beütődés elleni védősisakokat használjuk gépjármű szerelés, javítás, aknában végzett munka, szűk helyeken tartózkodás, csővezetékek közötti közlekedés, munka során.

  Az olyan kiegészítő útbaigazítások, mint utasítások vagy szabályozási, szerelési, felhasználási, tisztítási fertőtlenítési, karbantartási, felülvizsgálati, raktározási javaslatok a használati jegyzékben kerülnek specifikálásra.

  EN 812 szabvány : ütésálló sapka

  Az EN 812 szabvány az iparban (fejbőrt védő) általánosan használatos ütésálló sapkákra vonatkozik, a fej védelme érdekében, amikor az olyan kemény testekkel ütközik, melyek károsodást vagy egyéb felületi sérülést okozhatnak a viselőjüknek, vagy meg is ölheti őket. Főként belső térben való használatra tervezték ezeket.

  Az ütésálló sapka nem zuhanó tárgyak hatása elleni védelemre szánt termék, és semmilyen esetben nem kell helyettesíteni ipari védősisakkal erre az alkalmazásra az MSZ EN 397 szabvány szerint.


  2. Arcvédő eszközök

  Az arcvédő eszközök az arc és a szem együttes védelmét biztosítják

  a)      mechanikai hatások (repülő, pattanó anyagok);

  b)      anyagok hatása (pl. víz, nem veszélyes folyadékok, savak, lúgok);

  c)      porok hatása;

  d)      sugárzások (pl. ultraibolya, infravörös);

  e)      biológiai tényezők (fertőzés veszélye)

  ellen.

  Az arcvédő eszközök kialakításuk szerint lehetnek sisakra- és fejkosárra szerelhető arcvédők, kézi- és fejpajzsok; valamint sisakra szerelhető pajzsok. A műanyag alapanyagú arcvédők általában mechanikai és vegyi hatások ellen, a fémszita arcvédők pedig elsősorban hősugárzás ellen nyújtanak védelmet.

  A mechanikai ártalom elleni arcvédőkkel szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy a repülő, pattanó szilárd részecskék hatása ellen megfelelő mértékű ütésszilárdsággal rendelkezzenek. A munkahelyi ártalmak konkrét ismeretében (a részecskék nagysága, sebessége stb.) választható ki a megfelelő alapanyagú és védelmi fokozatú arcvédő. Sérülés esetén az arcvédő cseréje szükséges.

  Kémiai veszélyeket jelentenek a cseppecskék és folyadékok kilövellései, illetve oldószerek, aeroszolok, savak, lúgok, cement, habarcs stb. bekerülése a szembe. Ennek következtében égések, szaruhártya bántalmak, vírusos fertőzések, heves kötőhártya gyulladások, fekélyek keletkezhetnek a szemben.

  Az infravörös, ibolyántúli, lézer, erős fény és napfény sugárzás hatására szürke hályog, elszarusodó kötőhártya-gyulladás, retina elszarusodás vagy égések, a szemlencse elhomályosodása következhet be a szemben.

  Elektromos vezetékekkel való közvetlen érintkezés és rövidzárlati elektromos ív hatására a retina beégése, a szaruhártya vagy a szemlencse elszarusodása jöhet létre.

  Magas hőmérsékletű folyadékok, olvadó anyagok, lángok hatására a szem tönkremehet és a szaruhártya vakfoltossága következhet be.

  A hegesztőpajzsok az ívhegesztéskor fellépő ártalmak elleni védelemre készülnek. A kiválasztás szempontjait a megmunkált tárgy anyagi minősége, és az alkalmazott hegesztési technológia határozza meg.

  A hegesztőpajzsok főbb részei a pajzstest, a szűrőüveg és az előtétüveg. Az ívhegesztésnél alkalmazható pajzstestnek és tartozékainak ellenállónak kell lenni a hegesztési technológiánál keletkező közel 3600 ºC hőmérséklettel és a megolvadt fém fröccsenésékor keletkező veszélyekkel/ártalmakkal szemben.

  A munkafolyamatoknál előforduló elektromágneses sugárzási tartományok a következők:

   ultraibolya sugárzás (W) 100 nm - 380 nm
   látható sugárzás (VIS) 380 nm - 780 nm
   infravörös sugárzás (IR) 780 nm - 1 nm

  Tapasztalatok szerint ívhegesztéskor a sugárzás 10%-a az ultraibolya, 30%-a a látható és 30%-a az infravörös sugárzási tartományba esik.

  Az ívhegesztéshez a kisugárzott energia és annak spektrális eloszlása függvényében különböző védőfokozatú szűrőüvegek használata szükséges. A hegesztő szűrők skálaszámait a hegesztési eljárások figyelembevételével az alábbi táblázatok tartalmazzák: A megadott értékek átlagos munkafeltételekre vonatkoznak, amikor a hegesztő szeme és a hegfürdő közötti távolság ~50 cm és az átlagos fényerősség 100 lux.

  Szórt fény ellen, gázhegesztéshez és keményforrasztáshoz alkalmazandó skálaszámok 1)

  Hegesztő eljárás

  q = acetilénáramlás, l/h

  q ≤ 70

  70 ≤q S

  200

  200 ≤ q ≤

  800

  q > 800

  Nehézfémek2)  hegesztése és keményforrasztása

  4

  5

  6

  7

  Fedett ívű hegesztés (könnyűfémek esetén)

  4a

  5a

  6a

  7a

  1) Az alkalmazás feltételei szerint a következő nagyobb vagy kisebb skálaszámot kell választani.

  2) A „nehézfém" fogalma az acélra, az acélötvözetekre, a rézre és annak ötvözeteire stb. vonatkozik.

   

  Szórt fény elleni védelem

  Vas és acél lánghegesz-tése

  Könnyűfém láng- és egyéb hegesztése

  Ólombronz és réz hegesztése

  A szűrőüveg fokozata

  Műhelyben könnyű lánghegesztés

  távol

  00

   

   

   

  közel

  1 - 2

   

   

   

  Könnyűvágás

  2

  2 - 3

   

   

  Oxi- acetilén vágás

  normál falvastagság

   

  3 - 5

  4

   

  nagy falvastagság

   

  4 - 6

  5

   

  Vasöntvény hegesztés

   

  4

   

   

  Keményforrasztás

   

  4 - 5

   

   

  Vékonylemez hegesztés

   

  4 - 5

  4 - 5

  3

  Általános hegesztési munkák

   

  5 - 6

  5 - 6

  4

  Vastag anyagok hegesztése

  hidegen

   

  7 - 8

  8

  5

  melegen

   

  8

  8 - 9

  5 - 6

  A lángvágáshoz alkalmazandó skálaszámok:3)

  Hegesztő eljárás

  q = oxigénáramlás, l/h

  900 ≤ q ≤ 2000

  2000 ≤ q ≤ 4000

  4000 ≤ q ≤ 8000

  Lángvágás

  5

  6

  7

  3)Az alkalmazás feltételei szerint a következő nagyobb vagy kisebb skálaszámot kell választani.

  Magasabb skálaszámú (sötétebb) szűrő alkalmazása nem biztosít nagyobb védelmet, sőt káros is lehet, mivel arra készteti a hegesztőt, hogy közelebb hajolva a sugárzás forrásához több gázt és/vagy gőzt lélegezzen be. Szabadban, vagy erős természetes világítás mellett végzett hegesztési eljárások esetén egy fokozattal nagyobb skálaszámú szűrő használható.

  A hegesztők segítőit és a hegesztő eljárásban résztvevő egyéb személyeket is védeni kell. Ha a hegesztő és segítő egyenlő távolságra van az ívtől, akkor mindkét személynek azonos skálaszámú szűrőt kell használni.

  Az elektrooptikai hegesztőpajzsok egy adott szűrőfokozat tartományban biztosítanak védelmet, mivel egy, a hegesztési folyamat kezdetekor automatikusan elsötétülő védőkazettával vannak ellátva. A hegesztőpajzs a beépített szűrőrendszer alapján világos helyzetben is véd a szemre káros sugárzások ellen, de teljes védőhatását üzemállapotban, a hegesztés megkezdésekor, az elsötétedés mértékével fejtiki.

  Az ívhegesztő pajzsoknál alkalmazott előtétüveg a szűrőüveget, vagy a védőkazettát védi a fröcsköléstől, a szennyeződésektől és a mechanikus sérülésektől.

  A pajzstest sérülés esetén azonnal cserélendő. Az elhasználódás mértékének megfelelően szűrőüveg csere is szükségessé válhat. Kerülni kell vegyszerek és karcoló, dörzsölő hatású, éles, hegyes tárgyak hatását.

  Az egészségügy területén alkalmazható arcvédők védelmi képességének meghatározása a szakterületi tevékenységekre vonatkozó speciális előírások figyelembevételével történt.


  3. Szemvédő eszközök

  Szemvédő eszközök szabványlistája

  védőszemüvegek csoportosítása

  A védőszemüvegekre és arcvédőkre ugyanazok a szabványok vonatkoznak:

  Alapszabványok

  EN 166 Általános követelmények
  EN 167 Optikai vizsgálati módszerek
  EN 168 Nem optikai vizsgálati módszerek

  Termékekre vonatkoztatott szabványok

  EN 169 Hegesztéses szűrők
  EN 170 Ultraibolya szűrők
  EN 171 Infravörös szűrők
  EN 172 Napfényszűrők
  Hegesztésre vonatkozó szabványok
  EN 175 Hegesztéses munkák felszerelése
  EN 379 Aktív hegesztéses szűrők
  Lézersugárzásra vonatkozó szabványok
  EN 207 Lézersugárzás elleni szűrők
  EN 208 Lézer berendezés elleni szűrők

  EN 166 szabvány:

  Az EN 166 szabvány alkalmazandó minden típusú, a szem károsítására alkalmas, vagy a látás romlását okozó veszélyek elleni egyéni szemvédőre, kivétel az atomerőműi eredetű, a röntgen sugárzás, a lézer és az alacsony hőmérsékletű infravörös sugárzás veszélyei elleni egyéni szemvédőket. Jelen szabvány specifikációja nem alkalmazható az olyan szemvédőkre, melyekre elkülönített és teljes szabvány vonatkozik, mint pl. antilézer szemvédő, általános használatú napszemüvegek, stb. A javító üveggel felszerelt szemvédők nincsenek kizárva az alkalmazási tartományból.

  A látómező optikai osztályának jelölése

  1

  1-es optikai osztályba sorolás, ahol a megengedett dioptriás eltérés +/-0,06.

  A védőeszköz állandó viselése megengedett.

  2

  2-es optikai osztályba sorolás, ahol a megengedett dioptriás eltérés +/-0,12.

  A védőeszköz alkalmankénti viselése megengedett.

  3

  3-as optikai osztályba sorolás, ahol a megengedett dioptriás eltérés +/-0,25.

  A védőeszköz különlegesen rövid ideig, alkalmanként viseléshető.

  Sugárzással szembeni védelem (első szám: sugárzás fajtája):

  2 Ultraibolya (UV) szűrő
  3 Ultraibolya (UV) szűrő, amely helyes színfelismerést biztosít
  4 Infravörös (IR) szűrő
  5 Napszűrő IR szűrő  nélkül
  6 Napszűrő IR szűrővel
  Sugárzással szembeni védelem (második számkombináció: szűrőfokozat erőssége):
  1,2-1,4 Rövidzárlati elektromos ív esetén
  1,2-5 Napsugárzás esetén
  1,2-10 Üvegipar, öntöde esetén
  1,1-1,4 Erős fényviszonyok esetén, kültéri munka, napsugárzás, képernyős munka
  1,7-1,3 Hegesztő szűrők esetén
  Hegesztő szűrőüvegnél egy számmal jelöljük a szűrőfokozatot
  1,7 Ponthegesztés
  3-5 Lánghegesztés
  5-7 Vágás oxigénnel
  6 fölött Ívhegesztés, plazmavágás (arcvédő, hegesztőpajzs viselete kötelező!)

  EN 169 szabvány

  Az EN 169 szabvány megadja a fokozatszámokat és hegesztést, keményforrasztást és plazma-vágási munkálatokat elvégző végrehajtó védelmét biztosító szűrők átadási specifikációját.

  Az ilyen típusú szűrők egyéb alkalmazandó követelményeit az EN 166 tartalmazza. A változtatható vagy duplafokozatú hegesztő szűrők specifikációja az EN 379 tárgyát képezi. EN 175 szabvány

  Az EN 175 specifikálja az általános követelményeket és próbamódszereket, a munkavégző arcának és szemének az ártalmas optikai sugárzási és szokásos hegesztési, vágási vagy egyéb kapcsolódó műszaki tevékenység során keletkező sajátságos kockázatok ellen használt védelmi berendezésekre vonatkozóan.

  Jelen szabvány specifikálja a védelmet, beleértve az ergonómiai szempontokat a különféle természetű kockázatok és veszélyek ellen.

  • sugárzás,

  • gyúlékonyság,

  • mechanikai,

  • elektromos kockázatok.

  A berendezést úgy kell megszerkeszteni, hogy alkalmazni lehessen a védőszűrőket védőüveg vagy szemlencse erősítéssel, követve a hegesztési műveletekhez a védőberendezést gyártó ajánlásait, az EN 166, az EN 169 vagy az EN 379 szerint.

  Mechanikai ellenálló képesség

  A védőszemüvegek és arcvédők mechanikai ellenálló képességének vizsgálatát úgy végzik, hogy egy 6 mm átmérőjű acélgolyót, 1 m távolságról a védőeszközre lőnek. A golyó sebességének megfelelően négy különböző energiájú ütközést különböztetünk meg. A vizsgálatot összeszerelt állapotban a keretre és a látómezőre vonatkozóan is elvégzik.

  Mechanikai ellenálló képesség
  A Az "A" jelölésű szemvédő eszközök vizsgálatánál a golyó sebessége 190 m/s. Polikarbonát arcvédők felelnek meg ennek a vizsgálatnak.
  B

  A "B" jelölésű szemvédő eszközök vizsgálatánál a golyó sebessége 120 m/s.

  Zárt védőszemüvegek és arcvédők felelnek meg ennek a vizsgálatnak.

  F

  Az "F" jelölésű szemvédő eszközök vizsgálatánál a golyó sebessége 45 m/s.

  Száras, zárt védőszemüvegek és arcvédők felelnek meg ennek a vizsgálatnak.

  S

  Az "S" jelölésű látómezők minimális védelmet nyújtanak. A golyó sebessége 12 m/s.

  A hegesztő szűrőüvegek és a kobalt üveg még ennek sem felel meg, ezért kell előtét védőüveget használni.

   

  Egyéb sajátságos veszélyekkel szembeni védelem
  3 A "3"-as szám a folyadékokkal szembeni védelmet jelöli. A fröccsenő folyadékokkal szembeni védelmet csak arcvédővel lehet hatásosan biztosítani. A levegőben lebegő köd, pára, aeroszolok és cseppek elleni védelemre elegendő egy nagy méretű indirekt szellőzéssel rendelkező, zárt, gumipántos szemüveg.
  4 Nagyméretű porok (>5 μ) esetén megfelelő védelmet nyújt az ilyen jelölésű védőszemüveg.
  5 Az "5"-ös jelölés az a védőszemüveg kapja, mely alkalmas a finom porok és gázok elleni védelemre is. Ebben az esetben nincs a védőszemüvegen szellőző nyílás. A páramentességet bevonattal, vagy ún. "termikus híd alumínium kondenzátorral" biztosítják.
  8 A rövidzárlati elektromos ív ellen biztosít megfelelő védelmet a "8"-as jelölésű arcvédő. Az arcvédő minimum 1,2 mm vastagságú kell, hogy legyen. Az arcvédő önmagában nem használható, csak védősisakkal együtt biztosít hatásos védelmet. Olyan változat is létezik, melyben az arcvédő és védősisak (vagy akár hallásvédővel is kiegészítve) egybe van építve.
  9 A "9"-es jelölésű arcvédők a fémolvadékok, forró és meleg tárgyak elleni védelmét biztosítják.
  R Az "R" betű jelölés ugyanezen védőeszköznél a magasabb védelmi fokozatot jelöli. Ebben az esetben az infravörös sugárzás visszaverését jelenti. Ezt a hatást egy aranyfüst bevonattal lehet elérni az arcvédőknél.
  N "N" betűvel jelöljük azokat a védőszemüvegeket és arcvédőket, amelyek páramentesek. Ezeknél a védőeszközöknél biztosítva van, hogy páralecsapódás ne történjen  sem magas páratartalom mellett, sem pedig hideg-meleg környezetben való közlekedés esetén.
  K

  A "K" jelöléssel ellátott védőszemüvegek ellenállnak apró részecskék károsító hatásának.

   

  A védőszemüveg vagy arcvédő látómezőjén elhelyezett jelölések
  3 2 és 3 = UV - 4 = IR - 5 és 6 = napszűrő
  C helyes színfelismrés
    Gyártó neve
  1,2,3 optikai osztály
  F,B,A,S mechanikai ellenálló képesség
  F(T) Hőmérsékleti mechanikai ellenállás jele (-5 °C-tól +55 °C-ig)
  8 rövidzárlati elektromos ív jele
  9 a fémolvadékok nem-tapadásának és meleg szilárd anyagok elleni védelmének jele
  K apró részecskék károsító hatásának jele
  N páramentesség jele
  R IR sugárzás elleni védelem jele
  O (O) eredeti lencse jele, (V) helyettesítő lencse jele
  H Kisméretű fejen viselhető szemüveg jelzése

   

  A védőszemüveg vagy arcvédő keretén elhelyezett jelölések
    Gyártó neve
  166 szabvány szám
  xxx felhasználási terület
    3=folyadékok (cseppek vagy kilövellések)
    4=nagy méretű porszemcsék (>5ìm)
    5=gáz és finom por
    8=rövidzárlati villamos ív
    9=meleg szilárd anyagok és fémolvadékok
  F,B,A,S mechanikai ellenálló képesség
  F(T) Hőmérsékleti mechanikai ellenállás jele (-5 °C-tól +55 °C-ig)
  H Kisméretű fejen viselhető szemüveg jelzése
  2.5 nagy szilárdságú keret jelölése

  A megfelelő védőszemüveg vagy arcvédő kiválasztásának a fentiek alapján kell megtörténnie, amikor már a (jelen anyagban több helyen is megemlített) munkahelyi, munkaköri kockázatbecslést elvégeztük, meghatároztuk a veszélyeket, ártalmakat. Pl. a mechanikai veszélyeken kívül van-e kémiai (vegyi) ártalom, hőhatás, sugárzások, erős napfény stb.

  Törekedjünk arra, hogy védőszemüvegünk vagy arcvédőnk páramentes, azaz N-jelölésű legyen, és ez tartozzon a 1-es optikai osztályba. Nagyon fontos az is, hogy a védőeszköz viselése ne okozzon többletterhelést, állítható (szárhosszúság, orrnyereg, dőlésszög) és kényelmes legyen.

  Példák:

  Javító, szerelő, gépipari munkakörökbe a száras védőszemüveg (F jelölés; kis ütközési energia) javasolt, ám ha gyorsdarabolóval, sarokcsiszolóval is végzünk munkát, már a nagy erejű ütközésre (A jelölés) kell felkészülni.

  A kémiai biztonság területén a felhasznált, használt szerektől és a technológiától függően használhatjuk a száras és zárt védőszemüvegeket. Ha fennáll a fröccsenés lehetősége, akkor az ennek kivédésére alkalmas (3-as jelölésű) arcvédőt használjunk. Esetleges UV-vel történő sterilizálás esetén az ennek megfelelő (3-1,2 vagy 3-5) védőszemüvegeket használjunk.

  Raktározás, tárolás, szállítmányozás területén többféle probléma felmerülhet a szem megfelelő védelmének a biztosítására. Előfordulhatnak erős napfény vagy változó erősségű fényviszonyok, vagy a folyamatosan rossz látási körülmények. Az általában használt napszemüvegek nem felelnek meg e célra, mint védőeszközök a gépjárművek vezetése során. ugyanis a napszemüvegnek (általában) nincs oldalvédelme és nem biztosítja a színhelyes felismerést a közlekedési táblák, jelzőlámpák észlelésekor. A munkáltatónak kell biztosítania egy nap elleni védőszemüveget (5-1,1 vagy 5-1,4), amely teljesíti a fenti kritériumokat. Rossz látási viszonyok közt, szürkületben, ködben pedig olyan szemüveget kell biztosítani, amely kontúrkiemelő hatású (3-1,2 HDL sárga) és javítja a látás hatásfokát. A raktározás során ki- és be járkálva kültérről a belső térbe, ahol mások, jelentősen eltérőek a fényviszonyok olyan védőszemüveget kell biztosítani, amely mindkét körülmény között megfelelő védelmet nyújt (5-1,1 I/O ezüst)

  Építőiparban is fontos, hogy használjunk védőszemüveget. Erős napsütésben végzett munka során (vasbetonszerelés, állványozás stb.) a kárázást megelőző és az erős fényviszonyokat csökkentő védőszemüveg (5-1,4) használata indokolt. Ez megelőzi a szem kifáradását, szédülést és a koncentráció nagymértékű csökkenését. De gondolunk csak a habarcskeverés, vakolás során a fröccsenő mész- és cementtartalmú anyagra, melynek szembe kerülése irritációt okozhat. Ezt megelőzhetjük, ha védőszemüveget írunk elő, és használatát megköveteljük. (pl. N, F, 1-es optikai osztály)


  4. Légzésvédő eszközök

  Légzésvédelem pontos szabványlistája

  Határozzuk meg milyen veszélyek érhetik a légzőszerveket!

  Por

  Durva porok (>5 mikron). Ezek a részecskék a látható tartományban vannak, pl. homok, liszt, cementpor, fémpor, durva szénpor, egyes baktériumok stb. Az orrban és a légutakban rakódnak le.

  Finom porok (1-5 mikron között). A keletkező porok legnagyobb része ide tartozik; liszt, szénpor, fapor, cementpor és a baktériumok is. A finom porok a légutakban rakódnak le.

  Nagyon finom porok (1 mikron alatt). Ez a legveszélyesebb tartomány, mert ez hatolhat legmélyeb-ben a szervezetbe, egyenesen a tüdőbe. Szabad szemmel nem észlelhetők, ezért nem tudjuk megálla-pítani a jelenlétüket. Pl. keményfapor, azbeszt, hegesztéskor keletkező fém szemcsék, festékgőz,  de a dohányfüst is ide tartozik. A tüdőben lerakódó nagyon finom porok egy hosszabb folyamat eredménye-ként telítik a tüdőt, egyre nehezebbé téve légzést, végső soron pedig rák kialakulásához is vezethet.

  Gőz, köd

  Bizonyos anyagoknál a kipárolgásuk kapcsán akár szobahőmérsékleten is keletkezhetnek gőzök, más anyagoknál pedig hevítés hatására. Pl. a festékszórásnál az anyag elporlasztásakor köd keletkezik. A gőzök elsősorban oldószerek használatakor keletkeznek. Általában jellemző a szaguk, de a fellépő tünetek, rosszullétek is figyelmeztethetnek jelenlétükre.

  Gáz

  Gázok különféle kémiai folyamatok során keletkeznek. Különösen veszélyesek lehetnek, mert néhányuk színteles és szagtalan. Az ártalmas anyagok hatásukat azonnal a tüdőben fejthetik ki, a légutak érzékennyé válhatnak, köhögés, nehéz légzés, légszomj és irritáció léphet fel. Károsodhat a központi idegrendszer, szédülés, fejfájás, koordinációs zavarok léphetnek fel. Bizonyos gázok [CO (szénmonoxid)] esetében az azonnali halál is beállhat.

  Oxigénhiány Zárt helyeken fordulhat elő valamilyen kémiai reakció következtében. Oxigénhiány lép fel, ha a levegőben az oxigén tartalom 17 tf.% alá esik. Ilyen helyek lehetnek: tartályok, zárt tankok, silók, erjedési területek, aknák, kutak, csatornák stb. Az oxigénhiány gyors szívverést és fejfájást okoz. Oxigénhiányos térben - értelemszerűen - szűrési elven működő légzésvédőt nem szabad használni.

  A fentiek alapján, ha be tudtuk sorolni, hogy a vizsgált területünkön van-e valamilyen ártalom, akkor már csak a védelem megoldásával kell foglalkoznunk. Azonban vegyük figyelembe, hogy a legtöbb esetben a konkrét és pontos ténymegállapítás mérés nélkül nem lehetséges!

  Légzésvédő eszközök szabványai

  EN 149 Légzésvédők, részecskeszűrő félálarcok, követelmények, vizsgálat, megjelölés
  EN 405 Légzésvédők, szelepes szűrő félálarcok, gázok, vagy gázok és részecskék elleni védelem
  EN 140 Félálarcok és negyedálarcok
  EN 136 Teljesálarcok
  EN 137 Légzésvédők. Sűrített levegős készülékek.
  EN 141 Gázszűrők és kombinált szűrők
  EN 143 Részecskeszűrők
  EN 270 Nyomólevegős légzésvédő készülékek beépített kámzsával
  EN 371 AX típusú gázszűrők és kombinált betétek alacsony forráspontú szerves vegyületek ellen
  EN 402 Tüdőautomata vezérlésű, hordozható, nyitott rendszerű, sűrített levegős légzésvédő készülékek meneküléshez, teljes álarccal vagy szájcsutora készlettel.
  EN 403 Önmentő készülékek
  EN 1146 Hordozható, nyitott rendszerű, nyomólevegős, beépített kámzsás légzésvédő készülékek (nyomólevegős, kámzsás menekülőkészülékek).
  EN 1835 Nyomólevegős légzésvédő készülék, könnyűszerkezetű sisakkal vagy kámzsával.
  EN 12941 Levegő rásegítéses szűrési típusú légzésvédő készülék sisakkal vagy kámzsával.
  EN 12942 Levegő rásegítéses szűrési típusú légzésvédő készülék teljes, fél-, vagy negyedálarccal.

   

  A részecskeszűrő félálarcok jelölése

  FFP1 Szilárd részecskék és folyadékködök ellen. Nominális védelmi tényező: 4-szeres.
  FFP2 Olyan szilárd anyagok és azok vizes oldatai, és folyadékok gőzei, ködje ellen, melyek közepesen mérgező (egészségkárosító) anyagok csoportjába tartoznak. Nominális védelmi tényező: 12-szeres.
  FFP3 Szilárd anyagok és folyadékok gőzei, melyek mérgezőek, illetve igen mérgezőek. Rákkeltő anyagok, radioaktív anyagok, sprórák, baktériumok, vírusok és enzimek ellen. Nominális védelmi tényező: 50-szeres.
  OV Szerves eredetű szagok elleni védelemre, a védelmi tényező mértékéig.
  AV Savas gőzök és gázok elleni védelemre, a védelmi tényező mértékéig.
  D Dolomit teszttel vizsgált részecskeszűrő

   

  Gázszűrő betétek jelölései

  (a betűjelöléseken kívül körbefutó színcsík is jelöli a betét felhasználhatósági körülményeit)

  A

  barna

  szerves anyagok ellen

  B

  szürke

  szervetlen anyagok ellen

  E sárga

  kén, kéndioxid ellen

  K zöld

  ammóniák ellen

  P fehér

  részecskék ellen

  NO kék

  nitrogén ellen

  HG piros

  higany ellen

  CO fekete

  szénmonoxid ellen

  SX lila

  anyag specifikus

  AX barna

  65 °C forráspont alatti szerves anyagok ellen

   

  Gáz szűrőteljesítmények jelölése félálarcokhoz és teljesálarcokhoz

  1 védelmi fokozata: alacsony

  0,1 tf. % (1000 ppm) károsanyag koncentrációig

  2 védelmi fokozata: közepes

  0,5 tf. % (5000 ppm) károsanyag koncentrációig

  3 védelmi fokozata: magas

  1,0 tf. % (10000 ppm) károsanyag koncentrációig

  Részecskeszűrők jelölése félálarcokhoz és teljesálarcokhoz

  P1

  védelmi fokozata: alacsony

  4-szeres védelmi tényező

  P2

  védelmi fokozata: közepes

  Félálarcok: 12-szeres védelmi tényező

  Teljesálarcok: 16-szoros védelmi tényező

  P3

  védelmi fokozata: magas

  Félálarcok: 50-szeres védelmi tényező

  Teljesálarcok: 200-szoros védelmi tényező

  Szűrő típusú légzésvédő eszközök felosztása

  Izolációs légzésvédő készülékek csoportjai


  5. Hallásvédő eszközök

  Hallásvédelem szabványlistája

  Hallásvédő füldugók tájékoztatója

  Hallásvédő fültokok tájékoztatója

  Mára bizonyítást nyert: a zaj súlyos károsodásokat okozhat mind fiziológiai, mint pszichológiai síkon. Valójában, a zaj valóságos ártó tényező mindegyikünk egészségére. Ennek az alapvető érzésnek a megsértésével, kitesszük magunkat a következményeknek.

  A 66/2005. (XII. 22.) EüM rendelet írja elő a munkavállalókat érő zajexpozícióra vonatkozó minimális egészségi és biztonsági követelményekről szóló legfontosabb tudnivalókat.

  A munkahelyeken a munkavállalókat érő zaj mérése és értékelése alapvetően azt a célt szolgálja, hogy a munkáltató a munkavállalók részére zajvédelmi szempontból egészséges és biztonságos munkahelyi körülményeket biztosítson. E cél megvalósításához elengedhetetlen, hogy a munkáltató ismerje és megfelelően értékelje, elemezze a munkahelyi zajviszonyokat, azaz az Mvt. szerinti kockázatértékelést zajvédelmi szempontból megfelelő részletességgel végezze el.

  Leegyszerűsítve, a rendelet szerint a következőket kell figyelembe:

  Ha a zajterhelés meghaladja a 80 dBA expozíciós értéket, (de nem több 85 dBA-nél) a dolgozót kérésére el kell látni zajvédő eszközzel.

  A 85 dBA értéket meghaladó zajexpozíció esetén a munkáltatónak kötelessége valamilyen intézkedéssel a zajterhelést a megengedett szint alá csökkenteni.

  Zajexpozícióban végzett munka: a munkavállalót érő, az alkalmazott egyéni hallásvédő eszköz zajcsillapító képességének figyelembevételével számított 87 dBA egyenértékű A-hangnyomásszintet meghaladó napi expozíció, illetve a munkavállalót érő 140 dBC csúcs hangnyomásszintet meghaladó pillanatnyi zajbehatás.

  A mérési jegyzőkönyvnek legalább a következőket kell tartalmaznia:

  - a vizsgálatot végző szerv megnevezése és címe, a jogosultság igazolása,

  - a vizsgálat helye és időpontja,

  - a vizsgálat célja,

  - hivatkozás e jogszabályra,

  - a méréshez használt műszerek és berendezések gyártmánya, típusa,

  - a műszerek hitelesítésének időpontja, a hitelesítési bizonylat száma,

  - a mérést végzők neve, szükség esetén a jogosultság igazolása,

  - a helyszín részletes leírása, vázlatos helyszínrajzzal,

  - a zajforrások leírása, helyzete, működése a mérés alatt,

  - a zaj jellege (folyamatos, illetve szakaszos, állandó, illetve változó, impulzusos stb.),

  - a munkavállaló(k) munkahelyeinek és tevékenységének leírása,

  - a mérési pontok leírása, megjelölése a helyszínrajzon,

  - az egyes mérések időpontja és időtartama,

  - a mérési eredmények, illetve mérési adatok,

  - a mérést befolyásoló esetleges körülmények,

  - az expozíciónak kitett munkavállalók megnevezése, száma,

  - a vizsgálati eredmény(ek),

  - dátum és a vizsgálatért felelős aláírása

   

  Zajvédelemmel foglalkozó szabványok

  EN 352-1:2003 Hallásvédők. Általános követelmények. 1. rész: Fültokok
  EN 352-2:2002 Hallásvédők. Általános követelmények. 2. rész: Füldugók
  EN 352-3:2003 Hallásvédők. Általános követelmények. 3. rész: Ipari védősisakra szerelt fültokok
  EN 352-4:2001/A1:2005 Hallásvédők. Biztonsági követelmények és vizsgálatok. 4. rész:
  Zajszinttől függő fültokok
  EN 352-5:2002 Hallásvédők. Biztonsági követelmények és vizsgálat. 5. rész: Aktív
  zajcsökkentésű fültokok
  EN 352-6:2002 Hallásvédők. Biztonsági követelmények és vizsgálatok. 6. rész:
  Fültokok villamos hangbemenettel
  EN 352-7:2002 Hallásvédők. Biztonsági követelmények és vizsgálatok. 7. rész:
  Szintfüggő csillapítású füldugók
  EN 24869-1:1992 Akusztika. Hallásvédők. Szubjektív módszer a hangcsillapítás
  mérésére (ISO 4869-1:1990)
  EN 458:2005 Hallásvédők. Ajánlások a kiválasztáshoz, a használathoz, a
  gondozáshoz és a karbantartáshoz. Útmutató dokumentum

  Csak az alkalmazott minősítési jelzéssel ellátott hallásvédők választhatók ki. Minden JSP zajelleni termék viseli a CE jelölést, ami az egyéni védelmi berendezés szerinti előírás, és rendelkezik a British Standard Institute (BSI) jelzésével is.

  A zajvédő kiválasztásánál, fontos szabály a törvények, szabályozások, használat és műszaki jellemzők ismerete. A kiválasztási követelmények emelik ki a választás pillanatában figyelembe veendő általános szempontokat. A kiválasztás pontosításához kérjük hivatkozni az EN 458:2005 szabványra. (Cím: Hallásvédők. Ajánlások a kiválasztáshoz, a használathoz, a gondozáshoz és a karbantartáshoz. Útmutató dokumentum).

  Hallásunk rendkívül értékes és érzékeny. A legtöbb ember számára magától értetődik, hogy képes hallani. Vajon ki gondol arra, hogy a hallószerv érzékelésünk legkényesebb mechanizmusa? Fülünk még alvás közben is őrködik. Egészséges ember számára nehezen elképzelhető, mit jelent, ha valaki rosszul vagy egyáltalán nem hall. Hallásunkat már huzamosabb ideig tartó csekély zajterhelés is károsíthatja. A halláskorosodás belsőleg, láthatatlanul alakul ki és gyógyíthatatlan betegség.

   Érzékenységünk a zajra mindig egyéntől függő és egyénenként eltérő. Még abban az esetben is, ha látszólag hozzászokott a zajhoz, senki nem lehet biztonságban a zajártalommal szemben. Minél nagyobb a zaj intenzitása, minél több időt töltünk a zajos környezetben, annál nagyobb a halláskárosodás esélye.

   A zaj a hallás károsodásán kívül a központi idegrendszerre történő közvetlen hatásával általános stresszreakciókat idézhet elő. Ez a stressz lelki és testi következményekkel egyaránt járhat.

   Munka közben változatos jellegű és intenzitású zajok érik a fülünket. Az alábbi példák különböző munkafolyamatokhoz tartozó jellemző hangnyomásokat tartalmaznak:

  Jellemző zajnyomás értékek

  Normál beszélgetés 

  50-60 dB(A)

  Hangos rádió   

  65-75 dB(A)

  Forgalmas utca 

  78-85 dB(A)

  Nehéz teherautó 7 méterről 

  95-100 dB(A)

  Sertésól, etetéskor

  110 dB(A)

  Láncfűrész 

  115-120 dB(A)

  Felszálló sugárhajtómű 25 méter távolságból 

  140 dB(A)

   

  Néhány munkafolyamat jellemző zajszintje

  Fúrógép

  kb. 90 dB

  Fűnyíró gép

  kb. 96 dB

  Hegesztés

  kb. 100 dB

  Körfűrész

  kb. 110 dB

  Légkalapács

  kb. 120 dB

   A hallásvédő eszköz kiválasztásánál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

  1. EK megfelelőség
  2. Zajcsillapítási követelmény
  3. Viselési komfort
  4. Munkahelyi környezet és a munkafolyamat
  5. A dolgozó egészségügyi alkalmassága
  6. A hallásvédő illeszkedése más védőeszközökhöz

  Az EK megfelelősség követelményeiről a 18/2008. (XII. 3.) SZMM rendeletben találhatunk információkat. Fontos, hogy a megfelelőség követelményei közé tartozik nem csak az EK megfelelőségi jelzés (CE jelzés), hanem a részletes, magyar nyelvű felhasználói tájékoztató is, minek megléte elengedhetetlen a biztonságos alkalmazáshoz.  Semmiképpen nem lehet meglepő, hogy az EK megfelelőséget rögtön másodikként a csillapítási teljesítmény követi. Éppen ezért a zajvédő eszközökön fel kell tüntetni az SNR (súlyozott átlag zajcsillapítás) értéket és a frekvencián mért zajcsillapítási értéket. Ha ennek elhelyezése a terméken (pl. a füldugó kis mérete miatt) nem lehetséges, akkor a gyűjtőcsomagoláson, vagy egyéb ismertetőn kell jelölni.

  1. Zajvédő füldugók lehetnek:

  Egyszer használatos, eldobható füldugó: olyan munkakörülmények között javasolt a használata, ahol a környezeti szennyeződés könnyen a füldugóra kerül, és ennek eltávolítása, tisztítása körélményes lenne. (pl. vegyiparban, gyógyszer-iparban, irritációt okozó, olajos, és egyéb szennyező anyagok jelenléte esetén)

  Többször használatos füldugók:  tiszta munkakörülmények között használhatók, tisztításuk, tárolásuk könnyen megoldható.

  Detektálható füldugók: ezek használat ott indokolt, ahol szennyezőanyagok nem kerülhetnek bele a a feldolgozott termékekbe (pl. konzervipar, élelmiszeripar, húsipar, tejipar, vegyipar, konzergyártás stb.). Ezeket a füldugókat a feldolgozás során detektorokkal ki lehet mutatni, ha belekerülnek a termékbe. Létezik eldobható és többször használatos változat.

  Pántos füldugók: használata olyan helyen praktikus, ahol sűrűn kell ki- és behelyezni a hallásvédő eszközt.

   

  2. Zajvédő fültokok lehetnek:

  Zajvédő fültokok fejpánttal: ezek más eszközök nélkül önállóan használhatók.

  Zajvédő fültokok tarkópánttal: más védőeszközökkel (arcvédő, védősisak) együtt is használható.

  Zajvédő fültokok sisakra szerelhető kivitelben: a többi védőeszközzel (arcvédő, védősisak) együtt szerelve komplett védelmet biztosít.

  Zajvédő fültokok elektronikával szerelve: ezek lehetnek impulzus zajvédelemmel (elektronikus sávszűrővel) készítve is, melynek lényege, hogy az erős zajokat 83 dBA zajszinten levágja. A beépített külső mikrofon így a beszédhangokat és fontos jelzéseket átengedi. De lehetnek még URH rádió adóvevővel vagy rádiótelefonnal kombinált fültokok is.

   

  3. Zajvédő sisakok

  Zajvédő sisakokat nagy zajterhelés esetén, nem ipari területen, elsősorban a csontterhelés megszüntetésére használjuk.


  6. Védőruhák

  Védőruházatok szabványlistája

  EN 340:2004 szabvány: Védőruházat. Általános követelmények

  Ez a szabvány tartalmazza, a személyes öltözet borítójaként vagy helyettesítőjeként meghatározott és egy vagy több veszély elleni védelemre tervezett védőöltözetekre vonatkozó általános követelményeket.

  JELÖLÉS:

  • Magára a termékre, vagy a termékhez csatlakoztatható címkére nyomtatva

  • Olvasható és látható módon elhelyezve

  • Név, és kereskedelmi márka

  • Terméktípus megjelölése

  • Méret megjelölése

  • Az alkalmazott szabvány száma

  • Egyezményes jel, vagy ha szükséges, a teljesítményszint

  • A "!" jelzése a felhasználó kötelezettségét jelenti a gyártó utasításinak figyelembe vételére

  • Karbantartási címkézés

  • Használati utasítások

  EN 342:2004 szabvány: Védőruházat. Ruhaegyüttesek és ruhadarabok hideg elleni védelemhez  

  Az EN 342 szabvány specifikálja a -5 C alatti hőmérsékletű hideg ellen védő öltözetekre vonatkozó követelményeket és próbamódszereket. Alaphőmérsékleten mért szigetelés. Érték a maximális felhasználási hőmérséklet függvényében a tevékenységi szinthez és az adott időtartamhoz. A betűk adják a teszt során használt alsóruházat típusát (A vagy B).

  Légátjárhatósági osztály (0-tól 3-ig): Ez az öltözék átjárhatósági szintje

  Elpárologtató ellenállás osztálya (0-tól 3-ig): Ez az öltözék belélegezhetőségi szintje

  EN 343:2003+A1:2008 szabvány: Védőruházat. Védelem eső ellen

  Vízáteresztéssel szembeni ellenállás (0-tól 3-ig): Ez az öltözék átjárhatósági szintje

  Elpárologtatással szembeni ellenállás (0-tól 3-ig): Ez az öltözék belélegezhetőségi szintje

  Alkalmazási tartomány:

  A szabvány specifikálja a -5 C alatti hideg és szél, rossz időjárás ellen védő öltözetek jellemzőit.

  Az első szám a jel jobb oldalán a vízáteresztéssel szembeni ellenállás osztályát, a második az elpárologtatással szembeni ellenállás osztályát.

  A jelző öltözékek három osztályba sorolhatók. A megkövetelt felületüket tekintve fluoreszkáló és visszaverő alapanyagból kell készülniük, vagy választható a kombinált tulajdonságokkal rendelkező alapanyag.

  • EN 340: általános követelmények
  • EN 471: jól látható jelző öltözékek
  • A különböző osztályokba sorolható jól látható öltözékek jellemzői

  EN 471:2003 szabvány: Jó láthatóságot biztosító védőruházat szakmai használathoz. Vizsgálati módszerek és követelmények

  Az EN 471 szabvány specifikálja azokat a jellemzőket, melyekkel a felhasználó jelenlétének látható jelzését biztosító öltözeteknek kell rendelkezniük, annak érdekében, hogy veszélyes körülmények között, nappali fényben és éjszakai megvilágításban védelmet nyújtsanak és jól láthatók legyenek.

  Jól látható öltözetek osztályai

  A három osztály mindegyikében az öltözetek felületén a táblázatban meghatározott mértékű, az öltözet sajátos jellegét biztosító anyaggal kell rendelkezniük .

    3 2 1
  Öltözék osztály Öltözék osztály Öltözék osztály
  Fluoreszkáló alapanyag 0,8 0,5 0,14
  Visszaverő alapanyag 0,2 0,13 0,1
  Kombinált tulajdonságokkal rendelkező alapanyag     0,2

   

  A 3. osztály határozza meg a legmagasabb láthatóságot. Pl. hosszú ujjú kabát, kabát/nadrág együttes.

  A 2. osztály határozza meg a láthatóság közbülső szintjét. Pl. mellények, kazulák.

  Az 1. osztály határozza meg a láthatóság legalacsonyabb szintjét. Pl. vállszíjak.

   

  • Fluoreszkáló alapanyag felület osztályba sorolása (0-tól 3ig.) A fluoreszkáló és visszaverő anyag osztályba sorolását adja

  • Visszaverő alapanyag osztályba sorolása (0-tól 2-ig).

   

  Védőruházattal kapcsolatos szabványok (tájékoztató jelleggel)

  EN 340:2004 Védőruházat. Általános követelmények
  EN 342:2004 Védőruházat. Ruhaegyüttesek és ruhadarabok hideg elleni védelemhez  
  EN 343:2002 Védőruházat. Védelem eső ellen
  EN 471:2003 Jó láthatóságot biztosító védőruházat szakmai használathoz. Vizsgálati módszerek és követelmények
  EN 351 Védőruházat. Hő és láng elleni védelem. (Lángálló kivitel)
  EN ISO 15025 Védőruházat. Hő és láng elleni védelem. A korlátozott lángterjedés vizsgálati módszere (ISO 15025:2000)
  EN 1486 Védőruházat tűzoltó részére
  EN 470-1 Védőruházat hegesztéshez és hasonló műveletekhez
  EN 463:1997 Védőruházat folyékony vegyszerek ellen. Vizsgálati módszer: folyadék-sugár behatolásával szembeni ellenállás meghatározása  (3. típ)
  EN 468:1997 Védőruházat folyékony vegyszerek ellen. Vizsgálati módszer: permet behatolásával szembeni ellenállás meghatározása (Permetteszt 4. típ.)
  EN ISO 13982-1 Szilárd részecskék ellen használt védőruházat. 1. rész: A levegőben lebegő szilárd részecskék ellen az egész testet védő, vegyszerek elleni védőruházat (5. típusú ruházat) teljesítménykövetelményei (ISO 13982-1:2004)
  EN 13034 Védőruházat folyékony vegyszerek ellen. Folyékony vegyszerek ellen korlátozott védelmet nyújtó, vegyszerek elleni védőruházat teljesítmény-követelményei (6. típusú és PB [6] típusú
  EN 14126 Védőruházat. Fertőző anyagok elleni védőruházat teljesítménykövetel-ményei és vizsgálati követelmények
  EN 1073-2 Védőruházat radioaktív szennyeződés ellen. 2. rész: Szemcsés radioak-tív szennyeződés elleni, nem szellőztetett védőruházat követelményei és vizsgálati módszerei
  EN 14058 Védőruházat. Hideg környezet ellen védő ruhadarabok
  EN 1149-1 Védőruházat. Elektrosztatikus tulajdonságok. 1. rész: A fajlagos felületi ellenállás mérési módszerei
  EN 14360 Védőruházat eső ellen. Kész ruhadarabok vizsgálati módszere. Nagy energiájú esőcseppek hatása
  EN 381 Védőruházat, kézi láncfűrészek használóinak
  EN 14325:2004 Védőruházat vegyszerek ellen. A vegyszer elleni védőruházati anyagok, varratok, oldható és nem oldható kapcsolatok vizsgálati módszerei és teljesítményosztályba sorolása
  EN 531 Védőruházat, hő hatásának kitett ipari munkások részére

   

  Védőruházatokon elhelyezett piktogramok és jelölések

   

  Esernyőjel

  időjárás elleni védelmet jelöl két számmal

  X = vízállóság (3 szint)

  Y = vízgőz áteresztőképesség (3 szint)

  Jégvirágjel

  időjárás elleni ruha melegbélésén két számmal

  X = vízgőzáteresztő képesség ( 2 szint)

  Y = melegtartó képesség (2 szint)

  Jégvirágjel

  hideg elleni védelmet jelöl három számmal

  X = kivehető béléssel mért hőszigetelő képesség

  Y = légáteresztő képesség (3 szint)

  Z = vízgőzáteresztő képesség (3 szint)

  Lángjel

  lángkicsapás veszélye elleni védelem két számmal. (EN 533)

  Y = láng terjedése (3 szint)

  Z = lángmentesített védőruha tisztítás utáni védőképessége (3 szint)

  Lángjel

  A; B, C; D; E, kategória jelöléssel láng és hőhatás ellen

  A Védőruha anyaga megfelel az EN 531-es szabvány z=3-as kategóriának

  B (B1-B5) Áramló hő elleni szigetelés.

  C (C-) Sugárzó hő elleni szigetelés

  D (Dl-D3) Olvadt fröccsenő alumínium elleni hőszigetelés.

  E (E1-E3) Olvadt fröccsenő vas elleni hőszigetelés.

  Szikrakisülés jel

  Elektrosztatikus feltöltődést elvezető ruházat

  Láncfűrész jel

  Láncfűrésszel dolgozók részére.

  Mellényjel

  Jól láthatóságot biztosító védőruházat jelölése.

  X = nappali és éjszakai jól láthatóságot biztosító anyagok mennyisége a védőruhán. (3 szint)

  Y = a fényvisszaverő anyag osztályba sorolása (1. vagy 2.)

  Lombik jel

  Lombik jel

  Veszélyes vegyszerek behatolása elleni védelmet jelöl

  3. típus - folyadékokkal szemben

  4. típus - permetekkel szemben

  5. típus - szilárd részecskékkel szemben

  6. típus - fröccsenéssel szemben

  Kalapács jel

  Mechanikai veszélyekkel szembeni védelmet jelöl

  A kopásállóság (4 szint)

  B vágással és metszéssel szembeni ellenállás (5 szint)

  C szakító szilárdság (4 szint)

  D átszúrással szembeni ellenállás (4 szint)

  Nyitott könyvjel „i” betűvel

  A védőruhára vonatkozóan fontos információt tartalmaz a kezelési - használati utasítás és ezt kötelezően el kell olvasni.

  Biológiai jel

  Biológiai veszélyekkel szembeni védelmet jelöli.

  Sugárzás jel

  Radioaktív ártalmak ellen

   

   


  7. Egész testet/szervezetet védő ruhák

  Védőruha szabványlista

  A teljes testfelületet védő eszközök kialakításuk szerint lehetnek egybe szabott (egy részes) kámzsás overálok, vagy több darabból konfekcionált, egymást fedő alkatrészekből álló védőruházatok.

   A védőruhák beépített, rögzített tartozékai lehetnek:

  • a kámzsarészbe beépített védősisak

  • a kámzsába rögzített arc- és szemvédő

  • a kabátrész ujjához csatlakoztatható védőkesztyű

  • a nadrág szárához rögzített védőcsizma, vagy a védőruha alapanyagából készített lábbeli rész, amely a védőlábbeli felett viselhető

  Az egy részből álló gáztömör védőruhák légmentesen csatlakoztatható légellátó rendszerrel és kilégzőszeleppel vannak ellátva. Magyarországon csak minősítő bizonyítvánnyal rendelkező izolációs légzésvédő készülékkel együtt használhatók. A légzésvédő készülékek ‑ a védőruha kialakításából adódóan ‑ vagy a ruha alatt, vagy a védőöltözet külső felületén rögzíthetők.

  A gáztömör állapot biztosítása érdekében a védőruhák felvételénél kötelező második személy közreműködése.

  A levegőellátás függvényében a védőruházat használhatósága lehet helyhez kötött (vezetékes rendszerhez csatlakoztatható), vagy mobil rendszerű (vezeték nélküli).

  A hő- és lánghatások (tűzmegközelítő, tűzbelépő stb.) elleni védelemre szolgáló egész testet védő ruházatok készülhetnek többrészes kivitelben is. A különálló alkatrészeknek tökéletesen fedniük kell egymást.

  A teljes testfelületet védő ruhák védelmi képességének illetve az alkalmazhatóság időtartamának meghatározása az arcvédő eszközöknél feltüntetett (A lángvágáshoz alkalmazandó skálaszámok) hőátadási indexszámok alapján történik.

  A hő- és lánghatások elleni védőruhák felvételekor is számos esetben szükséges egy másik személy közreműködése.

  Az egész testet (szervezetet) védő eszközök használatára vonatkozó szigorú előírásokat a termékhez kötelezően mellékelt tájékoztatók tartalmazzák. Az általános, és legfontosabb követelmények a következők:

  • A védőruházatban munkavégzést csak orvosi alkalmassági vizsgálat alapján, az adott feladatra (tevékenységre) egészségileg alkalmas, begyakorlott munkavállaló végezhet.

  • Havária helyzetben minimum két személy beöltözése szükséges.

  • A védőruházat ‑ a környezeti/munkakörnyezeti hőmérsékleti viszonyok és a fizikai megterhelés függvényében ‑ egyidejűleg folyamatosan csak korlátozott ideig viselhetők. A folyamatos használatra engedélyezett időtartamok között pihenőidők beiktatása szükséges.

  • A speciális alapanyagokból készített védőruházatok a test szellőzését korlátozzák, ezért a megfelelő komfortérzés biztosítása érdekében különös fontossággal bír a közvetlen bőrfelülettel érintkező alsóruházat kiválasztása. Természetes alapanyagú vagy polipropilén-pamut szálösszetételű alsóruházat viselete ajánlott.

  • A gyártók által meghatározott időközökben ‑ a használatba nem került védőruha esetében is ‑ az időszakos ellenőrző vizsgálatot kijelölt szakszervizekben el kell végeztetni. A többnyire havária helyzetben használatos védőruhákat minden bevetési tevékenység után alapos vizsgálatnak kell alávetni.

  • Az ellenőrző- és felülvizsgálatok időpontját és eredményt regisztrálni kell.

  • A védőruházatok az igénybevételtől és a tárolási körülményektől függően korlátozott élettartammal rendelkeznek.

  • A ruházaton mindennemű javítást, illetve alkatrészcserét csak az erre a tevékenységre kijelölt ‑ a védőruhához mellékelt tájékoztatóban megjelölt ‑ szakszervizekben végezhetnek el. Az elvégzett beavatkozást írásban kötelező dokumentálni, melyet a felhasználó köteles a ruházat használatból való kivonásáig megőrizni.


  8. Kézvédő eszközök

  Védőkesztyűk szabványlistája

  Védőkesztyű védelmi szintek

  A védőkesztyűkre vonatkozó európai szabványok nagy részét egy pajzs alakú piktogram képviseli (a kockázat elleni védelem jelképe) egy vagy több laboratóriumban elvégzett próba által megszerezett teljesítmény listával párosulva. 

  Védőkesztyűkkel kapcsolatos szabványok

  EN 420 Általános követelmények
  EN 388 Mechanikai ártalmak, vágással szembeni és antisztatikussági vizsgálatok
  EN 407 Termikus kockázatok ellen védő kesztyűk vizsgálata
  EN 511 Hideg elleni vizsgálatok
  EN 421 Ionizáló sugárzás elleni vizsgálat
  EN 374-1 Mikroorganizmusokkal szembeni vizsgálatok
  EN 374-2 Vízállósággal és alacsony koncentrációjú vegyszerekkel (pl. takarítószerek) szembeni vizsgálat
  EN 374-3 Vegyszerek áthatolásával szembeni vizsgálat.
  EN 60903 Elektromosan szigetelő védőkesztyűk vizsgálata
  EN 1082-1 Lánckesztyűk

   

   

  Mechanikai ártalmak

  Kalapácsjel értelmezése:

  A szintek 0-tól 4-ig értékeltek. Az "X" jelölés az eredményben azt jelenti, hogy a teszt nem elvégezhető, vagy nem került sor a elvégzésére. A 0-nál magasabb fokozat a szabványban elegendő a gyártó számára ahhoz, hogy követelhesse a normának való megfelelést.

    1 2 3 4 5
  A (1-4) kopásállóság (ciklus) > 100 > 500 > 2000 > 8000  
  B (1-5) Vágással szembeni ellenállás (indexszám) > 1,2 > 2,5 > 5,0 > 10,0 > 20,0
  C (1-4) Szakítószilárdság (N) >10 >25 > 50 > 75  
  D (1-4) Átszúrással szembeni ellenállás (N) > 20 > 60 > 100 > 150  

   

  Hő ártalmak

  Lángjel értelmezése:

    1 2 3 4
  A (1-4) Hő- vagy lángállóság < 20" < 10" < 3" < 2"
  B (1-4) Kontakt hővel szembeni ellenállás (>15 perc) 100 °C 250 °C 350 °C 500 °C
  C (1-4) Konvektív hővel szembeni ellenállás (hőhatás) > 4" > 7" > 10" > 18"
  D (1-4) Sugárzó hővel szembeni ellenállás (hőhatás) > 5" > 30" > 90" > 150"
  E (1-4) Olvadt fém kismértékű fröccsenése (csepp) > 5 > 15 > 25 >35
  F (1-4) Olvadt fém nagymértékű fröccsenése (csepp) > 30 > 60 > 120 > 200

   

   

  Hideg ártalmak

  Hókristály jel értelmezése:

   

    1 2 3 4
  A (1-4) Konvektív hideggel szembeni ellenállás °C/W/m2 > 0,10 > 0,15 > 0,22 > 0,33
  B (1-4) Kontakt hideggel szembeni ellenállás °C/W/m2 > 0,025 > 0,05 > 0,10 > 0,15
  C (1) Vízállóság megfelel, ha a víz min. 30 percig nem hatol át a kesztyűn.

  MSZ EN 420  szabvány: általános követelmények

  Pontosítja az általános követelményeket a következők vonatkozásában:

  • Gyártó azonosítása és a termék jelölése

  • Ártalmatlanság (pl. az anyagok lehető legsemlegesebb pH értéke)

  • Az egyeztetett méretek hitele (lásd méretvételi táblázatok)

  • Kézügyesség: az a megfelelő, ha egy kesztyű olyan kézügyességgel bír, mint amilyenre szükség van a rendeltetésszerű használathoz

  • A kesztyű felépítése

  • Csomagolás, raktározás, karbantartás és tisztítás

  • Felhasználói információk az utasítási jegyzéken az egyéni védelmi berendezés kategória besorolásáról: teljesítmény, ábrák, használat, használati figyelmezetések, rendelkezésre álló mérettartomány.

  en 388 szabvány : mechanikai kockázatok

  Az en 388 szabvány alkalmazható minden védőkesztyű típusra, ami a támadást és koptatás, vágás, tépés, átfúrás folytán kialakult fizikai  és mechanikai támadást illeti. Ez a szabvány nem alkalmazható a rezgés elleni kesztyűkre.

  EN 511 szabvány : hideg által okozott kockázatok

  Az en 511 szabvány meghatározza a hőközlés vagy hővezetés által -50°C-ig, hideg ellen védő kesztyűk követelményeit és próbamódszereit. Ez a hideg, vagy éghajlati feltételekhez, vagy ipari tevékenységhez kapcsolódik. Az eltérő teljesítményszintek jellegzetes értékeit a kategóriánkénti sajátos követelmények vagy a speciális alkalmazási terület határozza meg.

  en 407 szabvány: meleg és tűz kockázatai

  Az en 407 szabvány specifikálja a meleg és/vagy a tűz ellen védő kesztyűk próbamódszereit, általános követelményeit, hőteljesítmény-szinteket és a jelölést. Minden kesztyűre alkalmazható, amelyeknek védeni kell a kezet a meleg/és vagy a láng ellen a következő formában: tűz, közvetlen hő, hővezetés, sugárzó hő, olvasztott fém kis szikrái vagy olvasztás során kifreccsenő nagyobb fémdarabok.

  en 659 szabvány : tűzoltókesztyűk

  Ez a szabvány kizárólag tűzoltók számára, akik tűzvész elleni harc, kutatási műveletek vagy mentések során használják - készült védőkesztyűkre alkalmazható. Pontosítja a próba-módszereket és a kesztyűk minimális teljesítményét.

  pren12477 szabvány: kesztyűk hegesztéshez

  Ez szabvány tervezet pontosítja a próbakövetelményeket és módszereket a fémek kézi hegesztéséhez, a daraboláshoz és a műszaki kötésekhez használt kesztyűkre vonatkozóan. A hegesztő kesztyűk két típusra osztályozottak: B osztály, ahol a kézügyesség a követelmény, és az A osztály, ahova a hegesztéshez használatos kesztyűk tartoznak.

  en 374-2 szabvány: mikroorganikus kockázatok

  Az en 374-2 szabvány specifikálja a vegyi termékek és/vagy mikroorganizmusok ellen védő kesztyűk áteresztő képességének ellenállására vonatkozó próbamódszereket. Amikor az MSZ en 374 szabvány szerint elvégzett próbák szerint a kesztyűk rendelkeznek a fenti képességgel, hatékony akadályt képeznek a mikrobiológiai kockázatok ellen.

  en 374-3 szabvány: vegyi kockázatok

  Az en 374-3 szabvány vonatkozik  a nem gáz jellegű potenciálisan veszélyes vegyi anyagokkal való folyamatos érintkezés esetére használatos átjárható kesztyűket alkotó anyagok ellenállásának meghatározására. Tudomásul kell venni a tényt, hogy ezt a próbát nem lehet a gyakorlatban ténylegesen megvalósult körülményeknek megfelelően elvégezni. Javasolt a próba eredményeit relatív értékekként kezelni, anyagok összehasonlításával az áthatolási időt tekintve nagy kategóriánként.

  A védőkesztyűk vizsgálatához használt vegyszerek listája és betűkódja

  Betűkód

  Vegyszer neve

  CAS szám

  Osztály

  A

  Metanol

  67-56-1

  Primer alkolhol

  B

  Aceton

  67-64-1

  Keton

  C

  Acetonitril

  75-05-8

  Nitril alkotóelem

  D

  Diklorometán

  75-09-2

  Klórral telített paraffin

  E

  Szén diszulfid

  75-15-0

  Szerves összetevőt tartalmazó kén

  F

  Toluol

  108-88-3

  Aromás szénhidrogén

  G

  Dietilamin

  10-989-7

  Amin

  H

  Tetrahidrofurán

  109-99-9

  Heterociklusos és éter összetevő

  I

  Etil acetát

  141-78-9

  Észter

  J

  n-Heptán

  142-85-5

  Telítet szénhidrogén

  K

  40% nátrium hidroxid

  1310-73-2

  Szervetlen bázis

  L

  96% kénsav

  7664-93-9

  Szervetlen ásványi sav

  en iso 10819 szabvány: mechanikus eredetű támadás és rezgések

  A karokra és kezekre irányuló mechanikus eredetű támadás és rezgések

  Mérési és értékelési módszerek a tenyéren és kézen keresztülhaladó rezgések átadási tényezőinek mérési és értékelési módszerei.

  A szabványozási európai bizottság (cen) által felállítva a kezek révén továbbított rezgések kockázatainak kitett kézrezgés (havs) jelenség elleni egyre növekvő igény kielégítésére.

  A rendelkezések a tenyér szintjén kerülnek végrehatásra az ujjak kizárásával. A szabvány pontosítja, hogy az ismeretek jelenlegi állása szerint a kesztyűk nem képesek jelentős csök-kenést megvalósítani 150Hz alatti rezgés frekvencia alatt.

  Bizonyos kesztyűk még növelhetik ezeket a frekvenciákat, de lényeges leszögezni, hogy egy kesztyű elsődleges sajátossága a kéz melegen és szárazon tartása és hasonló jelentőséggel bír az a tulajdonság is, hogy csökkenti a rezgés okozta bizonyos hatásokat.

  Az egyedüli módszer az átadási tényező mérésére az MSZ en iso 10819 szabvány szerint, nem alkalmas a rezgések okozta egészségügyi kockázatok értékelésére.

  A rezgések átadására vonatkozó szabvány meghatározása:

  A csupasz kéz felületén és a csuklón tartott rezgő szerszám segítségével , a rezgés elleni kesztyű tenyerén mért rezgések átadásának tényezője (egy racionális szám).

  Az 1-nél magasabb átadási értékek jelzik, hogy a kesztyű erősíti a rezgést, a 0,6-nál kisebb értékek azt jelzik, hogy a kesztyű csökkenti a rezgést.

  A próbákat 31,5 Hz - 1250 Hz tartományban végezték, a leggyakrabban használt rezgést okozó szerszámokkal.

  • Közepes rezgéstartomány: 31,5Hz -tól 200Hz-ig 

  • Magas rezgéstartomány: 200Hz -tól 1250Hz-ig 

  Az en iso 10819 szabványnak való megfelelés érdekében a következő tartományokat kell figyelembe venni.

  • Átadás közepes frekvenciánál: trm legyen < 1

  • Átadás magas frekvenciánál: trm legyen < 0,6

  Védőkesztyűk védelmi képességire utaló piktogramok és azok jelentése

  Kalapács jel

  A;B;C,D kategória jelöléssel, mechanikai ártalmak ellen

  A          Kopásállóság (1-4 szint)

  B          Vágással szembeni ellenállás (1-5 szint)

  C          Szakítószilárdság (1-4 szint)

  D          Átszúrással szembeni ellenállás (1-4 szint)

  Kés jel

  Ennek a piktogramnak a jelentése, hogy a védőkesztyűn elvégezték a vágással szembeni ellenállás vizsgálatot leeső éles tárgy esetén.

  Szikrakisülés jel

  Ez a piktogram jelöli, hogy a védőkesztyű sztatikus feltöltődés körülményei között is használható.

  Jégvirág jel

  A;B,C kategória jelöléssel hideg ártalom ellen.

  A          Konvektív hideggel szemben (1-4 szint)

  B          Kontakt hideggel szemben (1-4 szint)

  C          Vízállóság (1 szint)

  Lángjel

  A;B;C;D,E;F kategória jelöléssel, hő ártalmak ellen.

  A          Hő- vagy lángállóság (4 szint)

  B          K ontakt hőhatás (4 szint)

  C          Konvektív hőhatás

  D          Sugárzó hőhatás (4 szint)

  E          Kis mennyiségű olvadt fém fröccsenése (4 szint)

  F          Nagy mennyiségű olvadt fém fröccsenése (4 szint)

  Sugárzás jel

  Ezzel a jellel ellátott védőkesztyűket ionizáló sugárzás és/vagy radioaktív részecskékkel szennyezett területeken használhatjuk. A védőkesztyűt áteresztési vizsgálatoknak és speciális hatásoknak vetik alá.

  Biológiai jel

  Az ezzel a jellel ellátott védőkesztyűt alávetették egy áteresztési, levegőáramlási tesztnek. Ez bizonyítja a mikroorganizmusokkal szembeni védőképességét.

  Csésze jel

  Víz és enyhe vegyszerekkel szemben i védelmet jelöli. A védőkesztyű áteresztési vizsgálatnak lett alávetve, de nem vizsgálták vegyszerek áthatolásával szemben.

  Lombik jel

  A védőkesztyűn különböző vegyszerekkel szembeni áthatolási vizsgálatokat végeztek el. A piktogram alatti betűk jelölik, hogy milyen vegyszerekkel vizsgálták a védőkesztyűt.

  Kettős háromszög

  Elektromosan szigetelő védőkesztyűk jelölése. Alatta az osztály: 00-0-1-2-3-4 számjelölések mutatják, hogy milyen védelmi képességű osztályba sorolták a megfelelőségi tanúsítási eljárás során

  Az elektromosan szigetelő kesztyű jelölései azt mutatják, hogy milyen munkafeszültségig használhatóak

  00 500 Volt munkafeszültségig
  0 1500 V munkafeszültségig
  1 7500 V munkafeszültségig
  2 17000 V munkafeszültségig
  3 26500 V munkafeszültségig
  4 36000 V munkafeszültségig


  9. Lábvédő eszközök

  Lábvédelem szabványai

  Védőlábbelikre vonatkozó szabványok

  EN ISO 20344 Lábvédelem
  EN ISO 20345 Biztonsági lábbelik (200 J) orrmerevítővel
  EN ISO 20346 Védőlábbelik (100 J) orrmerevítővel
  EN ISO 20347 Munkalábbelik orrmerevítő nélkül
  EN ISO 17249 Biztonsági lábbelik láncfűrész vágással szemben
  EN 13287 Lábbelik csúszás elleni vizsgálata
  EN 50321 Villamos szigetelő lábbelik
  EN 13832 Vegyszerálló lábbelik
  EN 61340 ESD védőcipők

  A biztonsági cipők mindegyikét tiszta és letörölhetetlen jelöléssel kell ellátni, pl. nyomtatás vagy melegen jelölés formájában, a következő információkat tartalmazva:

  1. Szám

  2. Gyártó típus jelölése

  3. A gyártó azonosító márkája

  4. Gyártás dátuma (legalább a negyedév és év)

  5. Gyártó ország

  6. A hivatkozott európai szabvány

  7. A védelemre való hivatkozás jele, ha van, az alábbi táblázatban található alkalmazott kategória (SB, S1,....P3)

  Szakmai osztályozás Kategóriák, szimbólum
  MSZ EN ISO 20345 Biztonsági lábbeli 200 J  orrmerevítővel SB S1 S2 S3
  MSZ EN ISO 20346 Védőlábbeli 100 J-os orrmerevítővel PB P1 P2 P3
  MSZ EN ISO 20347 Munkalábbeli orrmerevítő nélkül   01 02 03
  Jel

  Ártalmak

         
    Alapkövetelmény x x x x
    Zárt sarokrész   x x x

  A

  Antisztatikus lábbeli 0 x x x
  E Energia elnyelő sarok 0 x x x
  WR A talp összekapcsolódás/ bőrcipők szárának vízáteresztéssel szembeni ellenállása 0   x x
  U Vízálló képességű        
  P Talpátszúrás elleni védelem 0 0   x
  C Vezetőképes talp 0 0 0 0
  HI Meleg elleni szigetelés 0 0 0 0
  CI Hideg elleni szigetelés 0 0 0 0
  HRO A talp kontakt hővel szembeni ellenállása 0 0 0 0
  WR A teljes lábbeli vízálló 0 0 0 0
  M Lábfejvédelem 0 0 0  
  AN Bokavédelem 0 0 0 0
  I Villamos szigetelő lábbeli        

  x= a kategóriához tartozó előírt követelmény; 0=választható, kiegészítő védelem

   

  Biztonsági lábbelikre (200 J) vonatkozó jelölések MSZ EN ISO 20345

  SB Minden követelménynek megfelel
  S1 Az alapkövetelményeken felül zárt kéregrész, antisztatikus, sarok energigaelnyelés
  S2 Az S1 követelményeken felül vízgőzáteresztés és vízfelvétel
  S3 Az S2 követelményeken felül átszúrásmentes talplemez
  S4 Egybe fröccsöntött, vagy vulkanizált lábbeli antisztatikus és energiaelnyelő sarok
  S5 Az S4 követelményeken túl talpátszúrással szembeni védelem

   

  Védőlábbelikre (100 J) vonatkozó jelölések MSZ EN ISO 20346

  PB Alapkövetelménynek felel meg
  P1 Zárt kéregrész, antisztatikus, és energigaelnyelő sarok
  P2 A P1 követelményeken felül vízáteresztés és vízfelvétel
  P3 Az P2 követelményeken túl átszúrással szembeni ellenállás és mintázott járófelület
  P4 Egybe fröccsöntött, vagy vulkanizált lábbeli antisztatikus és energiaelnyelő sarokkal
  P5 A P4 követelményeken túl átszúrással szembeni ellenállás és mintázott járófelület

   

  Munkalábbelikre vonatkozó jelölések MSZ EN ISO 20347

  01 Zárt kéregrész, olajálló talp, antisztatikus, és energigaelnyelő sarok
  02 A 01 követelményeken túl vízáteresztés és vízfelvétel
  03 A 02 követelményeken túl átszúrással szembeni ellenállás és mintázott járófelület
  04 Egybe fröccsöntött, vagy vulkanizált lábbeli antisztatikus és energiaelnyelő sarokkal
  05 A 04 követelményeken túl átszúrással szembeni ellenállás és mintázott járófelület

   

  Lábfejvédelem

  Orrmerevítő

  Talpátszúrás elleni védelem

  Csúszásmentes talp

  Olajálló kivitel

  Hőálló talp

  Energiaelnyelő sarok


  0. Egyéb (pl. leesés ellen) védő eszközök

  Leesés elleni védelem szabványlistája

  A zuhanást megállító rendszerek különféle, a létező kockázatoknak és a szükséges védelemnek megfelelő berendezésekből állnak Ezek a termékek.( zuhanásvédő gyámok, biztosító tartóra szerelt zuhanásvédők, munka elvégzését biztosító rendszerek, energiaelnyelők, automatikus visszaállítású zuhanásvédők, tartozékok) az egyéni védőberendezésre (EPI) vonatkozó európai szabványok által meghatározottak. Az alábbiakban az egyes szabványok összefoglalása található.

  Leesés ellen védő eszközökre vonatkozó szabványok

  EN 341:1992/A1:2003 Személyi védőeszközök magasból való lezuhanás megelőzésére. Ereszkedőeszközök
  EN 353-1 Személyi védőeszköz magasból való lezuhanás megelőzésére. 1. rész: Merev rögzített vezetéken alkalmazott, vezérelt típusú lezuhanásgátlók
  EN 353-2 Személyi védőeszköz magasból való lezuhanás megelőzésére. 2. rész: Hajlékony rögzített vezetéken alkalmazott, vezérelt típusú lezuhanásgátlók
  EN 358 Személyi védőeszközök munkahelyzetekhez és magasból való lezuhanás megelőzésére. Övek a munkahelyzet beállítására, fékezésre és rögzítésre
  EN 360 Személyi védőeszköz magasból való lezuhanás megelőzésére. Visszahúzható típusú
  EN 361 Teljes testhevederzet
  EN 362 Csatlakozók
  EN 363 Lezuhanásgátló rendszerek
  EN 364 Vizsgálati módszerek
  EN 365 Jelölések, időszakos vizsgálat, karbantartás
  EN 354 Kötelek
  EN 355 Energiaelnyelők
  EN 813 Beülő hevederzetek
  EN 1496 Mentőkészülékek
  EN 1497 Mentőhevederek
  EN 1498 Mentőövek (hónalj alatt/helikopter)
  EN 795:1996/A1:2003 Magasból való lezuhanás elleni védelem. Kikötőeszközök. Követelmények és vizsgálatok ABCDE (lásd. alul)
  EN 892:2005 Hegymászó felszerelések. Dinamikus hegymászó kötelek. Biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek

   

  EN 363 szabvány : Zuhanást megállító rendszerek A használatból eredő magassághoz kapcsolódó zuhanás elleni és zuhanás leállítását célzó egyéni védelmi berendezések összessége. A zuhanásmegállító rendszernek legalább egy zuhanásvédő gyámot és zuhanás elleni rendszert kell tartalmaznia.

  EN 364 szabvány : Próbamódszerek Leírja a különféle zuhanás elleni egyéni védelmi berendezésekre vonatkozó próbamódszereket, valamint a próbakészüléket.

  EN 365 szabvány: A használatra és a jelölésre vonatkozó általános követelmények Leírja a zuhanás elleni egyéni védelmi berendezésen szereplő jelölést, valamint azokat az információkat, amelyek a használati módban szerepelnek.

  EN 353-1 szabvány: Merev biztosító tartóra szerelt zuhanásvédők Merev biztosító tartóra erősített automatikus biztosítóval ellátott zuhanásvédőből álló rendszer (sín, kábel...). Energia eloszlató elem beépíthető a rendszerbe.

  EN 353-2 szabvány: Rugalmas biztosító tartóra szerelt zuhanásvédők Merev biztosító tartóra erősített automatikus biztosítóval ellátott zuhanásvédőből álló rendszer (kötél, kábel...). Energia eloszlató elem beépíthető a rendszerbe.

  EN 354 szabvány: Kötélzetek Kapcsoló elemek vagy egy rendszer összetevői. A kötélzet készülhet szintetikus szálakból, fémkábelből, hevederből, vagy láncból. Maximális hosszúság 2 m. Figyelem: Energiaelnyelő nélküli kötél nem használható zuhanás megállító rendszerként.

  EN 355 szabvány: Energiaelnyelők Zuhanás megállító rendszerek összetevője, ami garantálja teljes biztonsággal a magasból való esés megállítását, csökkentve a sokk okozta ütődést.

  EN 358 szabvány: Munka elvégzését biztosító rendszerek A munka elvégzését biztosító rendszer egymáshoz kapcsoló elemekből (öv és kötélzet) együtt alkot egy teljes berendezést.

  EN 360 szabvány: Automatikus visszaállítású zuhanásvédők Zuhanás elleni berendezés automatikus leállító és automatikus feszültség és visszaállító funkcióval. Energia eloszlató elem beépíthető a zuhanásvédőbe.

  EN 361 szabvány: Zuhanásvédő gyámok A test megtartását célzó zuhanást megállító készülék. A zuhanásvédő gyámok hevederekből, karikákból és egyéb elemekből állhatnak; az egyén testének megfelelően beállítva és igazítva szolgálják az esés közbeni és az esést követő megtartást.

  EN 362 szabvány: Kapcsolók Kapcsoló elemek vagy egy rendszer összetevői. A kapcsoló lehet karabinerhorog vagy horog.

  EN 795 szabvány: Rögzítő készülékek Elem, amelyhez az egyéni védelmi berendezés csatlakoztatható.

  • A : kikötési pontok

  • B : mozgatható kikötési pontok

  • C : vízszintes zuhanásgátló rendszer

  • D : vízszintes sínes rendszer

  • E : súly- és ellensúlypont


  Az alant lévő sorokra  kattintva juthatunk el a kiválasztott csoporthoz.

  1. Fejvédő eszközök

  2. Arcvédő eszközök

  3. Szemvédő eszközök

  4. Légzésvédő eszközök

  5. Hallásvédő eszközök

  6. Védőruhák

  7. Egész testet/szervezetet védő ruhák

  8. Kézvédő eszközök

  9. Lábvédő eszközök

  10. Egyéb (leesés ellen) védő eszközök


 •