2005 Egyéb cikkek

Magasan szállni - beszélgetés Sebestyén Júliával

1. Egyáltalán hogy kerültél kapcsolatba a korcsolyával, és mikor kezdted el?

- Háromévesen Tiszaújvárosban a nyitott jégpályán kezdtem korizni, ahova a szüleim vittek le, majd tizenhárom évesen felköltöztem Budapestre - egyedül. Elöször Kozári Klári néninél laktam, az akkori edzõnõmnél. Nagyon sokat köszönhetek neki. Igy a fõvárosban már sokkal kedvezõbb körülmények között tudtam készülni.

2. Ki a kedvenc korisod, esetleg példaképed, ha van?

- Nancy Kerrigan és Kristi Yamaguchi, mert nagyon szépen korcsolyáztak. És Midori Ito az ugrásai miatt, fantasztikusan ugrott, õ volt az elsõ nõ, aki tripla Axelt ugrott világversenyen.

3. Programjaidban mit kedvelsz jobban: a technikai vagy a táncos elemeket? Mik a kedvenc elemeid?

- Az egész programot, mind az ugrásokat, forgásokat, lépéseket. De természetesen az ugrások a meghatározó elemek, ezért a kedvenc ugrásom a tripla Lutz. És azért is, mert én voltam az elsõ magyar nõi versenyzõ aki versenyen megugrotta, és akkor még csak 13 éves voltam!

4. Te minek tartod a mûkorcsolyát: mûvészetnek vagy sportnak? És miért?

- Természetesen elsõsorban sportnak. Ez egy összetett sportág, mert atlétikusnak, ugyanakkor hajlékonynak kell lenni. Nagyon nagy kondició kell egy-egy kûr lefutásához, úgy hogy közben az elõadásmódra is oda kell figyelni, akár több tízezer ember elõtt is egyedül kell megbírkózni az elvárásokkal.

5. Hogyan készülsz fel egy új programra, hogyan találod ki például, hogy milyen zenére fussál? És az általában igen szép és elegáns kosztümjeidet ki tervezi és ki varrja? Te is beleszólsz?

- Nyaranta, most már több éve, neves koreográfusok készítik a programjaimat (Nina Petrenko, Nikolai Morozov, Tatiana Tarasova, Evgeni Platov). A zenét is õk választják ki minden esetben, és úgy gondolom, sikerült az egyéniségemnek megfelelõ zenéket kiválasztani. Ezek illettek és illenek is hozzám. Ezek az emberek már korábbról is ismernek és tudják, hogy mi az amit elõ tudok adni, és ami jól is áll nekem. A ruháimat is most már külföldön tervezik és készítik el. Nekem mutatnak pár tervet és azokból van lehetõségem kiválasztani ami a legjobban tetszik, esetleg a színválasztásba szólok bele, de õk tényleg ismernek, tudják, mik az elõnyeim, amiket ki lehet hangsúlyozni, és milyen típusú ruhák állnak jól nekem.

6. Egy-egy külföldi versenyen mennyire tartjátok a kapcsolatot egyes versenyzõkkel? Vannak-e közös programjaitok?

- Nagyon sok versenyzõvel vagyok jóban, mivel több éve együtt versenyzünk, edzõtáborozunk stb.

7. Száraz András és Jurek Eszter milyen edzõk? Mondanál róluk pár szót?

- Nagyon szeretek velük dolgozni, jól értik az ugrásaimat, szinte fél szavakból is tudom, hogy mire gondolnak, mire kell figyelnem. Ha valami probléma van, akkor azt is meg tudjuk beszélni, igyekszünk a hibákat kijavítani, a még jobb eredmények elérésére törekedni!

8. Melyikõtök az idegesebb egy-egy verseny alatt?

- Talán András :))) mert a palánk mellõl már nem tud beleszólni a programba, csak izgulni tud.

9. Budapest adott otthont egy nagyon sikeres Európa Bajnokságnak, az elõzõ idényben. A lelkes tömegbõl a külföldi látogatók azt a következtetést vonták le, hogy a mûkorcsolya nagyon népszerû sportág Magyarországon. Szerinted ez valóban így van?

- Régebben, Almássy Zsuzsa idejében nagyon-nagyon népszerû volt. A családok együtt nézték a mûkorcsolya versenyeket és együtt szurkoltak. És ez az EB bebizonyította, hogy az emberek most is szeretik és szívesen kijönnek, szurkolnak a magyar sportolóknak. Az EB óta sokan érdeklõdnek és egyre inkább megint figyelemmel kísérik a mûkori versenyeket.

10. Milyen körülmények között edzel? Milyen lehetõségeitek vannak? Jégen kívül milyen edzéseid vannak, és hogy gyakorlod az ugrásaidat?

- Most 4 éve a Jégcsarnokban edzünk, sajnos elõtte, hogy leégett a Budapest Sportcsarnok, 2 évet a Mûjégen feállított ideiglenes sátor alatt edzettünk, illetve nap mint nap le kellett járni Székesfehérvárra és Dunaújvárosba edzeni! Nagyon nehéz idõszak volt. Ebbõl is látszik, hogy sokkal mostohább körülmények között kellett felvenni a versenyt a külföldiekkel, akik viszont nagy csarnokokban, jó körülmények közt edzhettek. De ez talán még keményebb munkára sarkallt minket. Edzések: kiegészítõ edzés, heti két óra balett. A 2. edzés után pedig naponta futok a kellõ kondi miatt. Nyáron vannak ú.n. atlétikai szárazedzések, ezek fõleg csak a felkészülési idõszakban. És aerobikozok is idõnként szintén a kondi miatt.

11. Hogy gondolod, mik az erõsségeid korcsolyázóként? Mi az amit úgy érzel, hogy javítanod, erõsítened kell a korcsolyázásodban?

- Sokáig úgy tartottak számon, hogy Sebestyén Juli, "aki olyan magasakat ugrik". De emellett igyekszem az elõadásmódra is nagy hangsúlyt fektetni.

12. Hogy tudsz ilyen szép magasakat ugrani?

- Mindenki ezt kérdezi (mosolyog). Ez egy adottság, de persze köszönhetõ a helyes technikának is.

13. Mik a céljaid a következõ szezonban, karrieredben?

- Mindig csak az elõttem álló feladatra koncentrálok és igyekszem ott a lehetõ legjobbat kihozni magamból. Sosem helyezésekben gondolkodom, mert egy-egy eredményhez sok minden kell: szerencse, jó sorsolás, bírók ítélete....

14. Most hogy készülsz a VB-re?

- Most megyek megint a svédországi Landskrona-ba edzõtárborba a VB elõtt. Ott egyedül vagyok a jégen, sokat hallgatom a zenét, nyugalom van és sokat edzek.

15. Úgy tudni, hogy tanulsz is a korcsolyázás mellett, pontosan hol és miket tanulsz?

- Igen a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán tanulok mûkorcsolya szakedzõi szakon. A másik iskolám a Budapesti Mûszaki Fõiskola, ahol mûszaki menedzsernek tanulok.

17. Családodról mesélnél kicsit? Milyen családból jöttél, van-e testvéred, hogyan tud segíteni a családod a versenyzésben és ilyen feszített élettempó mellett hogy tudjátok tartani a kapcsolatot?

- Szüleim mind a mai napig Tiszaújvárosban élnek. Egy öcsém van, aki most másodéves a BME-n, villamosmérnöki karon. Ritkán tudok hazamenni, ezért sokszor jönnek hozzám. Ha egy verseny Magyarországon van vagy a közelben, akkor megnézik élõben, és a két unokatestvérem Ági és Évi, meg a keresztszüleim, a nagy szurkolóim elkísérik õket.

18. Mivel szeretsz foglalkozni a szabadidõdben?

- Olvasás, zenehallgatás, moziba járás.

20. Szerinted milyen tulajdonságok elõnyösek egy élsportolónál, amikkel gyõzni tud, a csúcsra tud kerülni? (pl. a mûkoriban)

- Kitartás, szorgalom, akarat, fájdalomtûrés, a kudarc és a siker elviselése egyaránt.

21. A dícséretet és kritikát hogy viseled?

- Elfogadom a kritikát, mert ez viszi elõre az embert, a dícséretnek pedig örül az ember, de mérlegelni kell, hogy õszinte-e a dícséret vagy akár a kritika is.

22. Megõrzõd a kabalákat, plüssállatokat, amiket a versenyeken kapsz? Neked van személyes kabalád?

- Van egy tigrisem és egy békám az edzõm kezében és van egerem amin gyûjtöm a kitûzõket (versenyekét is, de pl. a naganói és a Salt Lake City-i olimpiáról sok értékes csapat jelvény rajta van, félek, hogy elhagyom, ezért itthonról szurkol nekem). A plüssállatok egy részét megtartom, sokat viszont elajándékozok, legutóbb mikuláskor egy tiszaújvárosi iskolának.

23. Szereted, ha megismernek az emberek az utcán?

- Ehhez is hozzá kell szokni, most már sokszor elõfordul, hogy felismernek, autogrammot kérnek, van aki mondja, hogy szurkol nekem, ez mindenképp jólesik az embernek.

24. Szoktál járni szórakozni? Ha igen, milyen jellegû helyekre?

- Versenyszezon után több idõm van, akkor szoktunk baráti társasággal és az unokatetsvéreimmel járni egy-két budapesti szórakozóhelyre.

25. Szereted a divatot? Mennyire követed?

- Valamennyire figyelemmel kísérem :), de csak amennyire az ízlésemnek megfelel, de nem feltétlenül a legújabb trendet jelenti ez.

26. Mi a kedvenc helyed a világon? Ha hirtelen kapnál másfél milliót, hova utaznál el? És azonnal indulnál vagy csak egy idõ múlva?

- Kedvenc helyem Tiszaújváros. Nagyon tetszett még Vancouver, Páizs, Brisbane Ausztráliában, ahol már jártam. Versenyeken sajnos nincs idõ szétnézni az adott városban így csak azt mondhatom, hogy bizonyos helyeken már jártam...

27. Hogy vélekedsz Svédországról, hogy tetszik neked (hisz ott edzel gyakran)?

- Mi Dél-Svédországban egy kis városban (Landskrona) edzünk, nagyon rendesek ott az emberek, szeretettel fogadnak. Azt mondhatom, hogy hozzánk képest nagyon nyugodt ország (nem idegeskednek, biztonságban élik az életüket).

28. Végül: milyen típusú / gyártmányú cipõt és pengét használsz?

- Risport RF2 SUPER cipõt és John Wilson Gold Seal pengét.


2005.03.02. © Adastra