Webkamera
|
Néhány szót a görög
konyháról
|
 A görög konyha nem számít a világ ínyenc
konyhái közé, mégis az egész világon ismerik és szeretik. Hogy miért ?
Mert egyszerű alapanyagokból, minden rafinériát mellőzve varázsolható
az aztalra egy könnyű saláta vagy egy többfogásásos húsvéti menü.
Az állandó nagy meleg miatt a miénktől eltérő sajátosságok alakultak
ki, ami az étkezési szokásokat illeti. Reggelire elmaradhatatlan a
görög kávé, melynek elkészítése kész türelemjáték, viszont ha
megittuk, a csésze falára ragadt zaccból ki lehet olvasni a jövendőt.
Számtalan változatából ma három félét készítenek: egy erős édeset (vari
gliko), közepesen édeset (metrios), és egy gyenge nem túl édeset
(sketos).
Dél felé könnyű salátákat, pástétomokat esznek a görögök, majd a
délutáni pihenő után, a korai estebéd idején, melegebb ételek kerülnek
az asztalra, illetve langyos falatok, mert a görögök semmit nem esznek
forrón vagy melegen. Szerintük úgy elvész az étel jellegzetes íze, és
megterhelő a gyomornak és a szívnek is. A mediterrán konyhák, így a
görög konyhának is, elengedhetelen része a sokféle friss zöldség.
Előszeretettel használnak parajt, padlizsánt, articsókát, paradicsomot,
uborkát, és még sorolhatnánk a végtelenségig mennyi mindent.
Különlegességnek számít számunkra, a zsenge szőlőlevelekből készült
ételek sokasága. Ilyen például a pikáns, savanykás finomság, a
dolmadákia, mely hússal, vagy mazsolával, de sokszor fenyőmagos rizzsel
töltött szőlőlevél. Húsok közül a bárány (arnáki) és a birka a
legnépszerűbb. Kevesebb a sertéshúsból készült étel, bár a sült malac
arrafelé is ínyenc finomságnak számít. Marhahúsból (vodinó) ízletes,
zaftos ragukat, vagy levest főznek, de híresen finom a görög módra
sütött bifsztek is. A halakról és a tenger gyümölcseiről sem szabad
elfeletkezni; citromos halleves, roston sült egyszerű halvacsora,
hagymás kalamari, grillezett polip, és még sok más, ínycsiklandó és
könnyen elkészíthető fogás. A leghíresebb görög sajt a feta, mely
kecske vagy juhtejből készül, és sok híres recept alkotóeleme. Azonban
nem szabad elfeletkezni a többi finom görög sajtfélről sem. Említésre
méltó még a kefalotyri, a kaszeri, a myzíthra és a manuri is. Ha
tehetjük kóstoljuk meg őket, érdemes!
Még nagyon sok mindent lehetne írni a görög konyháról, hisz olyan
változatos és sokszínű, de reméljük ez a kis összefoglaló is
felkeltette érdeklődésüket és kipróbálják Görögország ízeit.
|
Hol együnk Szantorinin? |
 Mielőtt betérnénk egy
étterembe vagy kávéházba érdemes kicsit körülnézni. Kamariban a parti
sétálóutcán magas árak és lassú kiszolgálás a jellemző. A pincérek az
éttermek előtt próbálják becsalogatni a túristákat. Ne engedjünk
egyből a csábításnak, hanem nézzük végig a kínálatot. A legtöbb étterem
előtt fényképes árlistát találunk, így aki nem tud angolul vagy németül
(esetleg görögül), az is könnyen eligazodik az ételek között.
Az eldugottabb kis vendéglőkben alacsonyabb árakat és szívélyes
kiszolgálst találunk, és ami a legfontosabb finom ételeket. Firában és
Oia-ban szintén magasak az árak, ha a Kaldera peremén
szeretnénk inni-enni valamit, miközben a kilátásban gyönyörködünk.
Azonban, ha már ott vagyunk érdemes áldozni, mondjuk egy frappéra, és
közben a naplementét csodálni valamelyik kávéház teraszáról.A
fővárosban és Oia-ban a kis falatozók, jobb szó híjján „gyorséttermek”
igazán olcsók, és nagyon jól főznek. Abban az esetben, ha valaki nem
szeretne például húst enni, nehezen
talál magának olyan éttermet, ahol szerepel húsmentes étel az étlapon.
Kamariban az egyik mellékutcában lévő étteremben, azonban kivételesen
készítenek például vegetáriánus muszakát. Viszont ha valaki mindenevő
sokszínű ételkínálat közül választhat.
Halak, rákok, kalamari, polip, kecske, bárány, sertés és marhahús,
csirke sülve-főve, rántva vagy roston, ki hogy szereti. Lehet
választani eredeti görög specialitások közül, de kínálnak
egyszerű, nem túl fűszeres ételeket is. Aki édességre vágyik, jó helyen
jár, mert a szigeten sok helyen lehet
kapni finomabbnál finomabb fagylaltokat, süteményeket. A sziget híres
borait is érdemes megkóstolni, Kamaritól nem messze van
a szőlőskert, ahol nem csak kóstolhat az odalátogató, de meg is
vásárolhatja a finom nedüket. Azonban ha valaki nem szeretne
ellátogatni a különböző pincészetekbe, a kis boltokban is
megvásárolhatja
némelyik helyi borfajtát.
|
|