Szantorini
GR frag

Szantoriniről
Kialakulás
Történelem
Mítoszok
Építészet
Falvak
Közlekedés
Étel-Ital
Étel
Webkamera
Információk
Galéria
video

Webkamera
Santorini webcam


Apollon Travel

email: thera@atw.hu

Néhány szót a görög konyháról

RetsinaA görög konyha nem számít a világ ínyenc konyhái közé, mégis az egész világon ismerik és szeretik. Hogy miért ? Mert egyszerű alapanyagokból, minden rafinériát mellőzve varázsolható az aztalra egy könnyű saláta vagy egy többfogásásos húsvéti menü.
Az állandó nagy meleg miatt a miénktől eltérő sajátosságok alakultak ki, ami az étkezési szokásokat illeti. Reggelire elmaradhatatlan a görög kávé, melynek elkészítése kész türelemjáték, viszont ha megittuk, a csésze falára ragadt zaccból ki lehet olvasni a jövendőt. Számtalan változatából ma három félét készítenek: egy erős édeset (vari gliko), közepesen édeset (metrios), és egy gyenge nem túl édeset (sketos).
Dél felé könnyű salátákat, pástétomokat esznek a görögök, majd a délutáni pihenő után, a korai estebéd idején, melegebb ételek kerülnek az asztalra, illetve langyos falatok, mert a görögök semmit nem esznek forrón vagy melegen. Szerintük úgy elvész az étel jellegzetes íze, és megterhelő a gyomornak és a szívnek is. A mediterrán konyhák, így a görög konyhának is, elengedhetelen része a sokféle friss zöldség. Előszeretettel használnak parajt, padlizsánt, articsókát, paradicsomot, uborkát, és még sorolhatnánk a végtelenségig mennyi mindent. Különlegességnek számít számunkra, a zsenge szőlőlevelekből készült ételek sokasága. Ilyen például a pikáns, savanykás finomság, a dolmadákia, mely hússal, vagy mazsolával, de sokszor fenyőmagos rizzsel töltött szőlőlevél. Húsok közül a bárány (arnáki) és a birka a legnépszerűbb. Kevesebb a sertéshúsból készült étel, bár a sült malac arrafelé is ínyenc finomságnak számít. Marhahúsból (vodinó) ízletes, zaftos ragukat, vagy levest főznek, de híresen finom a görög módra sütött bifsztek is. A halakról és a tenger gyümölcseiről sem szabad elfeletkezni; citromos halleves, roston sült egyszerű halvacsora, hagymás kalamari, grillezett polip, és még sok más, ínycsiklandó és könnyen elkészíthető fogás. A leghíresebb görög sajt a feta, mely kecske vagy juhtejből készül, és sok híres recept alkotóeleme. Azonban nem szabad elfeletkezni a többi finom görög sajtfélről sem. Említésre méltó még a kefalotyri, a kaszeri, a myzíthra és a manuri is. Ha tehetjük kóstoljuk meg őket, érdemes!
Még nagyon sok mindent lehetne írni a görög konyháról, hisz olyan változatos és sokszínű, de reméljük ez a kis összefoglaló is felkeltette érdeklődésüket és kipróbálják Görögország ízeit.

Hol együnk Szantorinin?
LolosMielőtt betérnénk egy étterembe vagy kávéházba érdemes kicsit körülnézni. Kamariban a parti sétálóutcán magas árak és lassú kiszolgálás a jellemző. A pincérek az éttermek előtt próbálják becsalogatni a túristákat. Ne engedjünk egyből a csábításnak, hanem nézzük végig a kínálatot. A legtöbb étterem előtt fényképes árlistát találunk, így aki nem tud angolul vagy németül (esetleg görögül), az is könnyen eligazodik az ételek között.
Az eldugottabb kis vendéglőkben alacsonyabb árakat és szívélyes kiszolgálst találunk, és ami a legfontosabb finom ételeket. Firában és Oia-ban szintén magasak az árak, ha a Kaldera peremén szeretnénk inni-enni valamit, miközben a kilátásban gyönyörködünk. Azonban, ha már ott vagyunk érdemes áldozni, mondjuk egy frappéra, és közben a naplementét csodálni  valamelyik kávéház teraszáról.A fővárosban és Oia-ban a kis falatozók, jobb szó híjján „gyorséttermek” igazán olcsók, és nagyon jól főznek. Abban az esetben, ha valaki nem szeretne például húst enni, nehezen talál magának olyan éttermet, ahol szerepel húsmentes étel az étlapon. Kamariban az egyik mellékutcában lévő étteremben, azonban kivételesen készítenek például vegetáriánus muszakát. Viszont ha valaki mindenevő sokszínű ételkínálat közül választhat. Halak, rákok, kalamari, polip, kecske, bárány, sertés és marhahús, csirke sülve-főve, rántva vagy roston, ki hogy szereti. Lehet választani eredeti görög specialitások közül, de kínálnak egyszerű, nem túl fűszeres ételeket is. Aki édességre vágyik, jó helyen jár, mert a szigeten sok helyen lehet kapni finomabbnál finomabb fagylaltokat, süteményeket. A sziget híres borait is érdemes megkóstolni, Kamaritól nem messze van a szőlőskert, ahol nem csak kóstolhat az odalátogató, de meg is vásárolhatja a finom nedüket. Azonban ha valaki nem szeretne ellátogatni a különböző pincészetekbe, a kis boltokban is megvásárolhatja némelyik helyi borfajtát.