Webkamera
|
Görög saláta
 |
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg paradicsom
50 dkg kígyóuborka
2 db zöldpaprika
1 kisebb fej hagyma (lehet lila is)
2 evőkanál ecet, vagy citrom leve
15 dkg feta sajt
olívaolaj ízlés szerint
fekete olajbogyó, fokhagyma ízlés szerint
só, bors, petrezselyem |
Greek
salad néven ismerik a turisták azt a finom illatú nyári salátát, amit
az idegenek a nagy melegben sokszor csak főételként fogyasztanak.
Egyáltalán nem nagy ördöngösség az elkészítése, csak a zöldségeink
legyenek finom, friss illatúak és ne valami ízetlen mű utánzatok.
Megjegyzés: Mivel a
feta sajt és az olajbogyó is sós, kevés sót
keverjünk az ételbe.
|
Tzaziki:
 |
Hozzávalók 4
személyre:
1,2 kg kígyóuborka,
5 dl 20%-os tejföl,
4 dl joghurt,
olivaolaj,
kofhagyma,
só, bors
|
A tzaziki az egyik
legjellegzetesebb görög "mártogatós", nincs turista aki ne ismerné.
Elmaradhatatlan kisérője a sült húsoknak. Elkészítése nem egy nagy
furfang, ne higgyjenek annak aki tzaziki fuszerre esküszik! Nincs benne
semmi különös és az erős vagy nem odavaló fuszerezés csak ront az ízén.
Az ami fontos hogy a joghurt alaposan ki legyen csöpögtetve és jó
zsíros legyen, majdnem olyan mint a tejföl. Ebből lesz a finom mártás.
Elkészítés:
Az uborkát megmossuk, végeit levágjuk és durván lereszeljük. Kissé
besózzuk borsozzuk, majd hozzáadjuk - ízlés szerint - a
fokhagymát és állni hagyjuk legalább fél órát. A tejfölt összekeverük a
joghurttal és kevés olivaolajjal. Az uborkát jól kinyomkodjuk és
összekeverjük az öntettel. A hűtőben legalább 2-3 órát állni hagyjuk.
|
Muszaka:
 |
Hozzávalók 4
személyre:
50 dkg darált bárányhús
50 dkg padlizsán
20-30 dkg krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
fokhagyma ízlés szerint
2 dl paradicsompüré
15 dkg liszt
10 dkg reszelt sajt
só, bors, szerecsendió
olaj
bor
|
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát és fokhagymát megpirítjuk egy kis olajon, majd
hozzáadjuk a húst és átforgatjuk a hagymás olajon. Sózzuk borsozzuk, és
beleöntünk egy kis bort. Pár percig pároljuk, majd hozzákeverjük a
paradicsompürét, és belereszeljük a szerecsendiót. Ha kész lehúzzuk a
tűzről. Eközben előkészítünk – ha van - 2 serpenyőt. Az egyikbe
bővebben
teszünk olajat, a másikba kevesebbet. A krumplit karikákra vágjuk, és a
bő olajban kisütjük. A padlizsánokat is karikákra vágjuk, besózzuk,
lisztben megforgatjuk, és a másik serpenyőben kisütjük. Egy kivajazott
tüzálló tálba tesszük a hozzávalókat (krumpli, padlizsán,
hús, padlizsán, krumpli). Sajttal megszórjuk és előmelegített sütőben
(200 °C, 4. fokozat) kb. 30 percig sütjük.
Megjegyzés:
Bárányhús helyett használható más hús is. A sajt fele lehet
füstölt sajt. A tálalás előtt kicsit hagyjuk állni az ételt, mert így
könnyebben lehet szeletelni.
|
Baklava:
 |
Hozzávalók 4
személyre:
A sziruphoz:
30 dkg cukor
2 evőkanál citromlé
3 dl víz
16 db réteslap
20 dkg őrőlt dió
fahéj
15 dkg vaj vagy margarin
|
Elkészítés:
A cukrot elkeverjük a vízzel, majd alacsony hőfokon 5 percen át főzzük,
hozzáöntjük a citrom levét és még 2 percig továbbfőzzük. Levesszük a
tűzről és hagyjuk kihűlni. A réteslapokból 2-őt olvasztott vajjal
megkenve egymásra tesszük a kivajazott tepsiben. Ezután elkezdjük
rétegezni a lapokat és a diót (megszórva kevés fahéjjal), ügyelve arra,
hogy minden réteslapra kenjünk margarint. A tetejére ugyanannyi lap
kerüljön, mint az aljára. Éles késsel először téglalapokra vágjuk, majd
azokat átlósan keresztbe szeljük. Öntsük rá a maradék margarint úgy,
hogy a
vágatokba is kerüljön. Tegyük be a sütőbe 200 °C fokra, körülbelül
30-40
percre. Mikor kivettük a sütőből, (még forrón) öntsük rá a szirupot,
úgy, hogy mindenhova jusson.
Miután kihült tálalhatjuk.
|
Halnyársak:
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg tengeri halfilé
40 dkg paradicsom (kisebb szemek vagy koktélparadicsom)
olivaolaj
30 dkg kaliforniai parika (vegyes színek)
2-3 fej vörös, vagy lila hagyma
só, bors, szárított oregánó
Elkészítés:
A halfiléket hideg vízben megmossuk, szalvétával leitatjuk róluk a
nedvességet és kis kockákra vágjuk, A parikát kis szeletekre a
paradicsomot, ha nagyobb, félbe vágjuk, ha kisebb hagyhatjuk egészben,
a hagymát negyedeljük, és a rétegeket szétszedjük. Előkészítjük a
nyársakat. A hozzávalókat ízlés szerint felhúzzuk rá, majd megkenjük a
sóval, borssal, oregánóval fűszerezett olajjal. Gyakori forgatás melett
meggrillezzük.
|
Tengeri
hal sütőben párolva:
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 kg fehér húsú tengeri hal
30 dkg vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
40 dkg paradicsom
1 dl fehér bor
1 dl olivaolaj
só, bors
1 csokor petrezselyem
10-12 szem olajbogyó
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát, és a fokhagymát megfuttatunk egy kis
olajon, majd felöntjük 4 evőkanál vízzel. A paradicsomot felszeleteljük
a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, majd a hagymához adjuk. Sózzuk,
borsozzuk, majd jól összepároljuk. A halat közben megtisztítjuk és
szeletekre vágjuk. A paradicsomos szószt tűzálló tálba öntjük és
ráfektetjük a halszeleteket. Meglocsoljuk borral és a maradék olajjal
és lefedjük. Kb. 40 percig pároljuk közepes hőmérsékletű sütőben, 10
percel a párolás befejezése előtt hozzáadjuk az olajbogyót.
|
Sült
tengeri kagyló:
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg friss fekete kagyló
10 dkg liszt
1,5 dl tej
1 tojás
olaj
só, bors
Elkészítés:
Alaposan összekeverjük a tejet, a tojást, egy evőkanál olajat, a
lisztet. Akkor jó ha olyan az állaga, mint a sűrű palacsintatésztának.
Sózzuk, borsozzuk és állni hagyjuk. Folyó víz alatt a kagylókat jól
megmossuk. Fontos, hogy csak azokat a kagylókat használjuk, amelyek
teljesen zártak! Miután megmostuk tegyük fel főni, magas hőfokon, majd
mikor kinyíltak szedjük ki szűrőkanállal. Ha kihűltek egy villa vagy
kés segítségével nyissuk ki a héjukat és husukat tegyük egy külön
tálba. Egy serpenyőben hevítsünk olajat és a kagylókat a masszába
forgatva süssük ki.
Megjegyzés: A
masszát dúsíthatjuk borral vagy sörrel, de akkor kevesebb
tej kell bele. Nem csak kagylót süthetünk ki így, hanem például
kalamarit is. Már nálunk is lehet kapni kis karikákra vágva fagyasztva,
úgyhogy még pucolni és szeletelni sem kell.
|
Hagymás
polip:
Hozzávalók 4 személyre:
8 közepes polipkar
0,5 dl borecet
25 dkg vöröshagyma
só, bors oregánó
olívaolaj
Elkészítés:
A megtisztított konyhakész polipkarokat fazékba tesszük, felöntjük
vízzel és puhára főzzük. A fazékból kivéve a vizet lecsöpögtetjük és a
húst falatnyi darabokra vágjuk. A megtisztított hagymát finomra
felkockázzuk. Öntetet készítünk az olívaolajból, a borecetből, a sóból
és a borból, majd jól összekeverjük a hagymával. A polipkarokat
tányérra rendezzük, meglocsoljuk a hagymás öntettel, majd a tetejét
megszórjuk oregánóval.
|
Töltött
(kaliforniai) parika:
Hozzávalók 4 személyre:
8
nagy sárga, piros, zöld paprika
1,5 dl olívaolaj
25 dkg vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 csokor petrezselyem
10 dkg rizs
3,5 dl paradicsomlé
20 dkg sovány marha v. sertéshús
5 dkg cukor, só, bors
bor
Elkészítés:
A paprikákat megmossuk és a tetejüket levágjuk, de nem dobjuk el, mert
azokkal fogjuk befedni a paprikákat. Miután kicsumáztuk, finoman
megcukrozzuk öket és félre tesszük. A vöröshagymát és a fokhagymát
olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst a megmosott rizst,
jól összekeverjük és kis ideig együtt pirítjuk. Felöntjük 1 dl
paradicsomlével, sózzuk, borsozzuk és beleszórjuk a finomra vágott
petrezselymet. Meglocsoljuk fél dl vízzel, fél dl borral, és takarékon
félig megpárolujk. A parikákat megtöltjük a masszával, tetejüket
visszahelyezzük és egy kivajazott tűzálló tálba helyezzük őket.
Ráöntjük a megmaradt paradicsomlevet és az olajat, sózzuk, borsozzuk,
majd az előmelegített sütőben közepes hőmérsékleen kb. 1 óra alatt
megsütjük.
|
Kókuszszeletek:
Hozzávalók 4 szamélyre:
A sziruphoz: 25 dkg cukor
2 evőkanál citromlé
a kókuszszeletekhez: 7,5 dkg liszt
1 evőkanál sütőpor
5 dkg durum búzadara
10 dkg kókuszreszelék
7.5 dkg vaj
5 evőkanál cukor
2 tojás
1 citrom reszelt héjja
7.5 dl tej
2 evőkanál őrölt fahéj
1 evőkanál vaj
2 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés:
A cukrot elkeverjük negyed liter vízzel, és állandó keverés mellett, öt
percig forraljuk, belekeverjük a citromlevet és összeforraljuk.
Levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. A lisztet keverőtálba szitáljuk,
majd összekeverjük a sütőporral, 10 dkg kókuszreszelékkel és a darával.
A vajat és a cukrot habosra verjük, beletesszük a tojássárgákat és
addig keverjük, míg krémes masszává nem válik. Állandó keverés mellett
belekanalazzuk a kókuszos lisztet, majd lassan hozzáöntjük a tejet, és
összedolgozzuk. A tojások fehérjét habosra verjük, és óvatosan a
masszába keverjük. Egy tűzálló üvegtálat kivajazunk, beleöntjük a
tésztát és középmeleg sütőben megsütjük (tűpróba). Deszkára borítjuk,
csíkokra, majd rombusz alakúra szeleteljük és leöntjük sziruppal. A
maradék kókuszreszeléket összekeverjük a fahéjjal majd a süteményre
szórjuk, hidegen kínáljuk.
|
|