Webkamera
|
Szantorini |
 Szantorini
a
küklád
szigetcsoport egyik legdélebben fekvõ tagja
Krétától Kb. 70 tengeri mérföldre
északra fekszik. (Krétáról repülővel kb. 15 perc fel és leszállással
együtt) Területe légvonalban 18 Km
hosszú az északi Mavropetra hegyfoktól a sziget
déli részén elterülõ Exomitisz hegy
vonulatáig. A sziget átlagos szélessége
légvonalban 2 - 6 Km. A sziget fővárosa Fira
mely
az
sziget nyugati partvonalának a közepén helyezkedik
el. Szantorini
jellegzetes félkör alakját egy
idõszámításunk elõtti
vulkánkitöréseknek köszönheti, ami az akkori
kerek sziget középsõ részén egy 72
négyzetkilóméteres, 300 - 400 m mély
krátert alakított ki. A beomlott vulkáni
kúp maradványa, a kaldera, melynek peremére
épültek a sziget jelentõsebb városai. Fira,
Oia, Imerovigli...
A
nyugati partot 150 - 300 méter mély szakadék
övezi, szemben a lankás és termékeny keleti
területekkel. Itt találjuk Pirgos, Emporio, Karterado,
Finika településeket. Kamari, Perissa, Monolithosz fekete
kövekkel és esetenként apro
kavicsos sóderrel borított tengerpartjait. A
szigeten északról dél felé haladva
találhatjuk Megalo Vouno, Mikrosz Profitisz, Profitisz
Iliasz és Gavrilosz 556 m magas hegyeit.
|
Éghajlat
|
A sziget
éghajlata az Égei tenger más tályaihoz
hasonlóan meleg és száraz. Júniustól
októberig a nyár meleg, a
hõmérséklet
csúcsértéke gyakran megközelíti a 38 - 40 °C -ot is. A nagy
hõséget csak a gyakran
feltámadó szél csökkenti. Csapadék
nyáron csak nagyon ritkán fordul elõ, a gyér
növényzetet csak a hajnalonként
lecsapódó pára látja el kevés
nedvességgel. A száraz és meleg nyár
után novembertõl áprilisig csapadékossabb
idõ
jellemzõ. A napi középhmérséklet a
tél
folyamán sem csökken 10-15 celsius fok alá, a tenger
hõmérséklete télen pedig 15-18 celsius fok
körül
mozog. Hó a szigeten ritkán esik és csak a a
magassabb területeken marad meg néha.
|
Lakosság
|
A
lakosság az ógörögbõl
kifejlõdött
újgörög nyelvet beszélik, de
beszédmójukra jellemzõ a krétaiakhoz
hasonló tradícionális kifejezésmód.
A ott élõ emberek nagy többsége
görögkeleti vallású.
|
Gazdaság
|
Szantorini
gazdasága a turizmusra és az ehhez
kapcsolódó szolgáltatásokra
épül. Az egykor jelentõs gazdaság mára
már kevés embert foglalkoztat. A sziget
néhány terméke még máig is
híres, mint pl. az apró lédús paradicsom,
amit sok helyen termesztenek és a magas
cukortartalmú szõlõbõl készült
bor. A Vinsanto
és a Brruskó borok mellett kifejezetten Szantorini
különlegesége a speciális
eljárással készülõ Nichteri. A
teraszosan
művelt földeken árpát, csicseriborsót,
fehér padlizsánt, pisztáciát
termelnek. A hegyoldalakon kecskéket tenyésztenek
melyeknek a tejéből készítik a a Chloronak
nevezett sajtot.
Szantorini ipara a néhol 30-40 m
vastag horzsakõ
kitermelésre korlátozódik.
A
vuklanikus eredetû anyag jó
szigetelõ
tulajdonságú ezért a a beton alapanyagaként
is használják. Tó
és folyó nincs a szigeten, a három
apró forrás nem képes ellátni a sok ezer
túristát. Mindennapos vízigényüket a
téli esõzéskor összegyűjtött
csapadékból és a szomszédos
szigetekrõl
hozott vízzel oldják meg. A nagyobb
tározókon kívül minden család
rendelkezik saját ciszternával azaz
víztárolóval.
|
|