Szent Grál         

Előző Főoldal Következő

Főoldal
Atlantisz
Bermuda
Farkasemberek
Földönkívüliek
Gömbvillám
Halálféreg
Haleső
Hipnózis
Kaspar Hauser
Jeti / Nagylábú
Levitáció
Loch Ness
Önégés
Piramisok
Pszichokinezis
Stonehenge
Szellemek
Szent Grál
Torinói lepel
Vámpírok
Vérző tárgyak
Egyéb lények
Galéria
Impresszum

Az oldal tartalma miatt 12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Powered by Arminius

 
írj véleményt!

 

JÉZUS KELYHÉNEK TÖRTÉNETE

 

A Szent Grál keresése

A kerek asztal és középen a Szent GrálAz Arthur-elbeszélés középpontjában a Szent Grál keresésének története áll. A Grál az a kehely, amelyből Jézus az utolsó vacsorán ivott.
A történelem során csodálatos gyógyító és fiatalító erőt tulajdonítottak neki. A kelyhet (azzal a lándzsával együtt, amellyel a római katona átszúrta a megfeszített Jézus oldalát) Arimatheai József kapta meg, az ő leszármazottai voltak azok, akik végül Britanniába vitték.
A legenda szerint, amikor a tiszteletre méltó ereklyék egyik őre elfeledkezett szent kötelességéről, és buja pillantásokat vetett egy női zarándokra, a lándzsa magától nekirepült, és egy soha nem gyógyuló sebet ejtett rajta. Ugyanakkor a Szent Grál nyomtalanul eltűnt.
Merlin Arthur királyhoz Camelotba küldött üzenete indította el az elveszett serleg utáni kutatást. Közölte, hogy nemsokára feltűnik az a lovag, akit a végzet arra jelölt ki, hogy a Grál megtalálója legyen. Arthur és lovagjai pünkösd előestéjén a kerek asztal körül virrasztottak, amikor vartó villámlás és fülsiketítő mennydörgés adta hírül a lovagoknak a Szent Grál látomásának eljövetelét: a szent kehely pompás fehér lepellel borítva kecsesen lebegett végig a termen. Nem sokkal ezután egy öregember javasolt egy lovagot a kerek asztal még egyetlen üresen maradt helyére. Ez az ifjú, mint kiderült, nem volt más, mint Sir Galahad, Sir Lancelot fia.
A Szent Grál keresése folyamán a kerek asztal lovagjai sok kalandot éltek át. Gyakran érte őket kihívás, hogy olyan áldozatot hozzanak, amely meghaladja erejüket.
Lancelot azzal zárta ki magát a keresésből, hogy képtelen volt lemondani Ginevra iránti bűnös és legyőzhetetlen szerelméről. Végül ahogy Merlin megjósolta, Galahad-nak jutott a kehely megtalálásának dicsősége, ő szolgáltathatta ki az Oltáriszentséget belőle. A kehely előtt térdepelve döbbent rá az ifjú lovag, hogy küldetése itt a földi létben beteljesedett. Lelke a mennybe ragadtatott, teste pedig holtan elterülve az oltár előtt maradt. A keresésből két évvel ezután tértek vissza a lovagok Camelotba, hogy elmeséljék kalandjaikat királyuknak.

A történet másik verziója szerint Sir Percival bukkan rá a kehelyre a spanyolországi Pireneusokban levő Monsalvat várában, ahol Amfortas, a Szent Grál lovagjainak királya féltve őrzi azt.
Ám egy varázsló a keresztre feszítés dárdájával megsebesíti a királyt, aki ettől kezdve félholtan fekszik, de megbocsájtatlan bűnei miatt visszautasítja a szentségek felvételét. Amikor Percival a lándzsa hegyével érintve meggyógyítja a király súlyos sebét, a Szent Grál láthatóvá válik az oltáron.

Magyarázat

Az Arthur király legendáját, a Szent Grál keresésének motívumát az idő újra és újra átdolgozta, több változata ismeretes.
A mítoszokból a keresés a mienk.
A Grál /a kehely/ bizonyos leírások, talán művészi absztakciók nyomán, nem is fizikai tárgy, hanem szellemi valóság.
A Parsifal történetében a Grál, a Bölcsek Köve, más feltevés szerint azonos az Árják - /a választottak/ titkos tanításait tartalmazó - könyvével.
Azonosították már a Turini lepellel, a szent lándzsával, a szent talizmánnal.
Egy másik nézet szerint, ez egy beavatásokon keresztül elérhető állapot.
A dél-franciaorszégi katharok számára a Grál, a titkos tudás kelyhe volt.
A Halászkirály legendája című filmben például jelképként, a másik emberért való vállalás jelképeként szerepelt már ha így egyszerűsítjük a film értelmezését.
A Grál ábrázolása mégis tárgyként, ezüst edényként a legelterjedtebb. A legismertebb változatok szerint Arimatheai József fogta fel vele, a keresztre feszített Jézus, lándzsával átdöfött, oldalából kiömlő vérét. A másik elmélet szerint Jézus ebből az edénybél itta a bort az Utolsó Vacsorán.

 Főoldal ] Atlantisz ] Bermuda ] Farkasemberek ] Földönkívüliek ] Gömbvillám ] Halálféreg ] Haleső ] Hipnózis ] Kaspar Hauser ] Jeti / Nagylábú ] Levitáció ] Loch Ness ] Önégés ] Piramisok ] Pszichokinezis ] Stonehenge ] Szellemek ] [ Szent Grál ] Torinói lepel ] Vámpírok ] Vérző tárgyak ] Egyéb lények ] Galéria ] Impresszum ]

Kérdésekkel az alábbi címhez forduljanak: armin-sopron@web.de 
Copyright © 2004 AFIT & Arminius
Elôállítva: 2004. június 6.