Milyen káros hatások érik a testet ülés közben?

A mai cikkem a lehető legszélesebb társadalmi rétegeket érinti, mindenkit. A mai ember életvitelének azon aspektusával foglalkozok ami valóban mindenkit érint, ez pedig az ülés. Ez a lehető legelterjedtebb testhelyzet korunkban. Ahogy az óvodáskor folyton mozgásos életvitele véget ér, beköszönt az ülés. Ülünk az iskolában, ülünk otthon, ülünk később a munkahelyen. Az ülésnek időben szinte nincsenek határai. Az iskolai illetve a munkahelyi 8-10 órás ülést megfejeli a kocsiban, buszon való ülés, valamint az otthoni tevékenységek között a tévénézés, számítógépezés. Ezt a domináns testhelyzetet, illetve annak káros következményeit nem is igen oldjuk rendszeres mozgással. Gyermekkorban még több mozgás éri a testet, később felnőttkorban ez a nulla fele tendál. Létfontosságú lenne, hogy valahogy minimalizáljuk az ülés káros hatásait a testre.

Milyen káros hatások érik a testet ülés közben?

Első, és legfontosabb talán a mozgásszervi problémák. Negatív hatások érik a gerinc teljes vonalát ízületi szinten, és az ízületeket körbevevő izomrendszer szintjén is. Legtöbbünk biztos tapasztalt izomfájdalmakat hosszabb ülés után. Ez az izomfájdalom érintheti a gerinc felső szakaszát, azaz a nyak, váll, trapézizom területét. Ezek a fájdalmak ahogy nőnek, el tudnak jutni krónikus fejfájásig, illetve egy komoly mozgáskorlátozottságig, amikor a fejünket nem tudjuk forgatni se jobbra, se balra, illetve mind a két irány korlátozott, valamint a karunkat nem tudjuk felemelni a vállfájás miatt. Szintén sokak által megélt élmény, hogy hosszabb ülés után alig tudnak kiegyenesedni amikor felállnak, fáj a derekuk, esetleg a farpofák vagy a hát közepe.

Ezeket a fájdalmakat elsősorban az izom bemerevedésre, okozza. A bemerevedést követi az izom vérkeringésének a csökkenése, majd az izomgyulladás. A gyulladásos állapot könnyen átterjedhet a az izmok eredésének helyén lévő ízületekre is.
A másik jelentős gerincet érintő probléma a porckorongsérv. A porckorongsérv a gerinc teljes hosszában előfordulhat de fokozottan veszélyeztetett terület a nyak és a lumbalis szakasz. Statisztikák alapján a gerincsérv előfordulása leginkább 40 év fölött, az ülőmunkát végző embereknél fordul elő. A porckorongsérv korai diagnosztizálása nagyon fontos, mert ha időben észrevesszük, akkor gyógytornával szinte 100 százalékban javítható a probléma és nem jutunk el a gerincműtét ig.
Mi a problémák forrása?

Azonkívül, hogy munkavédelmi szabályba tartozik bele, hogy időnként fel kell állni átmozgatni a testünket, az igazi megoldás a helyes ülés megválasztása.
Ezen a területen szerintem elég sok a vakvágány. A székek többsége ergonómiailag rosszul tervezett és még evvel együtt is nagyon drága, a kisegítő eszközök nagy része pedig szerintem tévedés.
Kezdeném az egyik legelterjedtebb rossz eszközzel, az ülő labdával.

Az ülőlabda természeténél fogva tornára van kitalálva, munka közben azonban a fókusz a munka elvégzésén van, és nem az állandó labdán való mozgáson és ülés kontrolon. Mivel kontroll nélkül semmi biztos támpontot nem ad a labda az azon való rossz ülés szinte borítékolható.

A másik elterjedt eszköz, a felfújható ülőpárna. Ez egy fokkal jobb mint az ülő labda, de háttámlával együtt az ülőpárna nem használható, így esélyes a hát bemerevedése ezzel az eszközzel is.

A legkisebb szeletkét a tortából a kiegészítő alternatív megoldások között a térdelő szék hasítja ki. Azonkívül hogy sokak térde nem bírja ezt a fajta terhelést a hátnak a túlterhelését ezzel az eszközzel is el tudjuk érni, mert a hát itt sincs megtámasztva, az izom statikusan folyamatosan dolgozik.

Mi a megoldás?

A megoldás a jól megkonstruált székben, és a széket körülvevő jól megkonstruált ergonómiailag helyes irodai elrendezésben van.

Mitől jó egy szék? Hogy kell tudnom egy székbe ülni, hogy az ergonómiailag helyes legyen?

A cél az, hogy az ülő ember gerincének vonala megfeleljen egy álló ember gerincének a vonalának. Ebben a testhelyzetben a porckorongok teljesen szimmetrikusan vannak terhelve, az izomrendszer pedig a neutrális helyzetében van. Ezt akkor érem el hogyha a derekamon keresztül támaszkodom meg a háttámlán, azaz nem én tartom a saját testemet, hanem meg van támasztva de nem a hát közepe, hanem a derekam van kitámasztva. Mivel a piacon kapható székek 90% a ezt nem tudja, a vagy rosszul tudja, ezt a testhelyzetet bármelyik székkel el tudom érni McKenzie párna használatával. A párnát a derekam magasságában a háttámlára kell rögzíteni. Ezután beállítom az asztal magasságát úgy hogy a köldököm magasságába érjen, és be kell csúszni az asztal alá úgy, hogy hozzá is érjen a köldökömhöz az asztal.
A monitor pont a fejemmel szemben szemmagasságba kell tenni, úgy, hogy a monitor fizikai teteje legyen a szememmel egy magas. A klaviatúrát és az egeret olyan közel húzom magamhoz, hogy kezelése közben a felkarom függőleges legyen, az alkalom pedig közel vízszintes.

Ha a fentebb leírtak szerint hozom létre a munkakörnyezetemet és állítom be a széket, meg az asztalt, akkor azt fogom tapasztalni, hogy egy hosszabb munkavégzés után is frissen tudok felállni az asztaltól és nem fog fájni se a derekam, se a nyakam, se a vállam. Pihentetett helyzetben fogom magam érezni.

Ezzel a módszerrel minimalizálni tudom a porckorong sérvek kialakulását és az izom jellegű hátfájdalmak létrejöttét. Ha nemcsak a munkahelyen, hanem otthon is tudom követni ezeket a szabályokat, akkor a siker még teljesebb. A hosszabb ülés utáni mozgás természetesen itt is nagyon sokat tud segíteni és nem elhanyagolható.

Azoknak akiknek a munkavégzése autóhoz kötött, és az autóban ülnek sokat létezik autóüléshez kifejlesztett McKenzie párna is.

Tags: ,

Comments are closed.