A Leberkäse egy bajor hússpezialitás. Emlékeztet egy pástétomra, a főznivaló húsokhoz tartozik. A bajor fönemes, Karl Theodor 1776-ban hozatott udvarába egy hentest, aki feltalálta a Leberkäse-t. Manapság megtalálható az osztrák, német és a svájci étlapokon is.
A hozzávalók, marhahús, zsíros disznóhús, szalonna, víz, hagyma, só, majoranna, ezeket ledarálják és egy formában sütik meg. A külseje szépen megpirul. A neve lefordítva máj (Leber) és sajt (Käse), de egyik hozzávalót sem tartalmazza.
További variációi a Pferdeleberkäse, valamivel fűszeresebb, lóhús hozzáadásával, aztán van még Tessini Leberkäse, pepperonival, vagy a Käsleberkäse, kis sajtdarabkákkal belesütve, ez inkább csak Ausztriában ismert.
A tradició szerint a hentes kétszer süt egy nap Leberkäse-t, egyszer délelőtt, egyszer délután. Még melegen zsemlével vagy Brezel-lel (perec) kínálja. Nagyon ismert és szeretett étel a a frissen sütött Leberkäse, kenyérrel, erös mustárral és ecetesuborkával, vagy tükörtojással, krumplisalátával sok étlapon szerepel. A Spar és nagyobb Zielpunkt boltokban is mindig van friss sütés belöle.