
Bécs fő jellegzetessége ez a sütemény. Névadója Franz Sacher, Metternich herceg kuktája. Egyszer a főszakács kimenőjekor Sacher a herceg magas rangú vendégeinek egy fantasztikus vacsorát alkotott. A história szerint főleg a desszert nyerte el a kék vérűek tetszését. A főurak egymásnak ajánlgatták a szakácsot, aki később ebből a hírnévből önálló vállalkozásában tőkét „sütött” :-) . Fiai közül a legtöbbre Eduard Sacher vitte. A bécsi Opera mögött nyílt Sacher szálloda még ma is működik.

Maga a torta, főleg a csoki imádók körében örvend nagy népszerűségnek, hiszen kívül teljesen beborítja a csokoládé. Bár egyesek azt mondják, hogy csak attól olyan nagy szám ez az édesség Bécsben illetve a világon, mert Sacher feliratú fadobozban árulják eszméletlen drágán, miközben megenni csak hatszoros tejszínhab adaggal lehet. Tény, hogy a piskóta és baracklekvár aránya nem a legideálisabb, ahogy én egyszer még korábbi bécsi utazásom alkalmával megkóstolhattam. Na azért ez ne bátortalanítson el senkit az otthoni elkészítésétől. Lehet, hogy nem lesz ugyanolyan, mint egy bécsi kávézóban, de azért tessék kipróbálni. Íme a recept:
4 tojás,
· 10 dkg vaj,
· 14 dkg porcukor,
· 14 dkg étcsokoládé,
· 7 dkg finom liszt.
· A tetejére: 10 dkg házi sárgabaracklekvár,
· 12 dkg étcsokoládé,
· 12 dkg cukor,
· 1 teáskanál olaj,
· 4 evőkanál víz
A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megolvasztott étcsokoládét és alaposan elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és kanállal a masszába forgatjuk. Végül beleszitáljk a lisztet. A tésztát kivajazott, zsemlemorzsával behintett 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk és 170 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük. Kihűlve rácsra borítjuk és megkenjük a megmelegített sárgabaracklekvárral. A mázhoz a csokoládét darabokra tördeljük, lábosba tesszük az olajjal együtt és kis lángon (még jobb, ha vízgőz fölött) melegítjük. Hozzáadjuk a vizet és a cukrot, állandóan kevergetve összeolvasztjuk, majd bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát. Megszilárdulva szeleteljük.
köszönet a segítségért:
Az Új Dimenziók portálnak az utánközlés lehetőségéért.

A Mindmegette internetes konyhaoldalnak a receptért.