Almásfüzitői Sporthorgász Egyesület


A tartalomhoz

Édes-savanyú ponty

Nem csak Hölgyeknek

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész ponty
  • 175 ml halalaplé
  • 2 összezúzott fokhagyma-gerezd
  • 2 felaprózott piros csilipaprika
  • 3 felkarikázott újhagyma
  • 2 evőkanál világos szójaszósz
  • 100 ml olaj
  • 2 evőkanál ecet
  • 1/2 teáskanál szezámolaj
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 1 evőkanál rizsbor
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 100 g kukoricaliszt
  • 1 1/2 teáskanál cukor
  • bors


Elkészítés:

A pontyot mosás után dörzsöljük be fél teáskanálnyi sóval, a szójaszósszal és a rizsborral. Tegyük félre fél órára pácolódni.
Közben egy wokba öntsük bele a kókuszolajat és hevítsük fel. 1-2 percig kevergessük benne a fokhagymát, a csilipaprikát és a gyömbért. Majd adjuk hozzá a szezámolajat, az ecetet és a cukrot is. Kb 10 g kukoricalisztet keverjünk össze a halalaplével, és ezt is adjuk hozzá a wokban lévő hozzávalókhoz. Ha már besűrűsödött fűszerezzük meg sóval és borssal.
Ha a hal eleget pácolódott vegyük elő, és a maradék kukoricalisztet (90 g) és 1 deciliter vizet keverjünk össze. A pontyot minkét oldalán srégen vagdossuk be, és mártsuk meg a lében. Vegyünk elő egy sütőedényt, és az olajat nagyon hevítsük fel benne, majd rakjuk bele a halat, és közepes hőmérsékleten 10 percig süssük. Sütés közben egyszer fordítsuk meg, hogy mindkét fele rendesen átsüljön. A sült pontyot a mártással tálalhatjuk.


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe