| ✿❀✿❀✿❀ Falatra fel! ❀✿❀ ❀✿❀✿❀✿❀✿ A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Teakeverék Szoptatáshoz

Tejszaporító tea.

Hozzávalók:

50 g Ánizsmag
100 g Csipkehús
20 g Kecskerutafű
20 g Majoranna
40 g Kakukkfű
30 g Csalán
50 g Édesköménymag
A receptet nekem Csizmadia Éva ( akkor még védőnő gyakornok ) adta. Köszönöm neki, mert sokat segített.
Ezek a mennyiségek egy-egy teafűből egész illetve fél zacskónak felelnek meg. Egy nagy, de nem fém dobozban keverjük össze a gyógynövényeket. Ez a mennyiség egy hónapig is elég.
1 evőkanálnyi teakeveréket 1 liter felforrt, de nem lobogó vízzel kell leforrázni. 2-3 perc múlva szűrjük le. ( Ha tovább áztatjuk, kesernyés lesz. ) Kellemes zöld, gyógynövényízű teát kapunk. ( Undorral inkább ne igyuk! )
Megjegyzés - hatása:
Tejszapoporító gyógynövények a keverékből a kecskerutafű és a csalán.
Magunk és kisbabánk emésztésére hat a majoranna, a kakukkfű, s még ezen kívül szélhajtó hatású az ánizsmag és az édesköménymag.
A csipkehús a magas hőmérséklet miatt inkább csak élvezeti értékét növeli.
Fogyasztása:
Mint a folyadékot általában szoptatás előtt úgy fél órával célszerű fogyasztani, a teát pedig a napi 2 literes mennyiség fölött igyuk meg. Ha gyanú van arra, hogy kisbabánk hasa a teától csikar, akkor csökkentsük a fogyasztott mennyiséget napi fél literre. Így egy alkalommal kb. 2 dl teát iszunk meg egyszerre. A többi folyadék inkább víz legyen, s így meg is lesz az ajánlott 2,5-3 liter naponta. Sokkal kevesebbet se, de többet se igyunk, mert mindkettő a tej mennyiségét csökkenti.  Előfordulhat, hogy az anyuka pocakját is bánthatja. Ilyenkor is a nekünk jó mennyiséget próbáljuk meg kikisérletezni.
Megjegyzés:
Ismert a teakeverék + bazsalikommal is. A bazsalikomnak emésztést segítő hatása van, ahogy a fűszernövényeknek általában.