A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Hozzávalók beszerzése

Ha nem magunk termeljük meg bizony felmerül a kérdés, hogy honnan vásároljunk, de ha sok mindent meg is termelünk, akkor is lehet, ami nekünk nincs. S van amit nem is tudunk előállítani, hisz kevesen sajtolnak otthon olajokat.
Fontos, hogy a legjobb minőségüt válasszuk.
Ha magunk termelünk, bio módszerekkel tegyük, de legalábbis kerüljük a vegyszerek ( szintetikus ) használatát, s minden permetezésnél figyeljünk a várakozási időre.
A vásárlásnál, sajnos nehezebb a helyzetünk. Ha nem bio minőségű még mindig lehet elfogadható, ha a törvényi előírásokat betartják. Elvileg csak azok kerülhetnek forgalomba, de az élelmiszerbotrányok ( nem a mesterségesen keltett írtó hadjáratok, átverés show-k ) arra engednek következtetni, hogy ez nem teljesül maradéktalanul.
Vegyük azt is figyelembe, hogy a minőségi előírásokat, határértékeket felnőttekre találták ki, s nem csecsemőkre. Ők testsúlyarányosan több táplálékot vesznek magukhoz, mint a felnőttek, így számukra veszélyesebbek a megengedett mértékű mérgek is. Azt se felejtsük el, hogy ami engedélyezett, az nem biztos, hogy veszélytelen. Gondoljunk csak az elhíresült DDT-re. A betiltása előtt engedélyezett, s tömegesen alkalmazott volt. Az akkori engedélyezést is vizsgálatok előzték meg.
A másik kérdés, hogy honnan tudjuk, hogy mit vásárolunk. Látott valaki már almán olyan cimkét, hogy milyen anyagokat tartalmaz, milyen szerekkel kezelték, s mennyi benne a szermaradvány, s hogy ez az előírásoknak megfelel? Ezekre a kérdésekre tudna válaszolni a kereskedő, vagy eladó, ha akarna? Nem!
A bio minőségű élelmiszereket teljes nyugalommal vásárolhatjuk? Nem!
Ott is alaposan meg kell néznünk, hogy mit veszünk. Ott annyival könnyebb, hogy pontosabb a tájékoztatás, részletesebb a cimke, s kérdéseinkre készségesebben válaszolnak. Még az alma esetében is megtudhatjuk, hogy mivel kezelték, s mi eldönthetjük ( ha tudjuk ) nekünk megfelelő-e az az alma.
Most már az is kérdés, hogy bio-e, ugyanis, főleg a hiper-szuperek szokták elkövetni, hogy bekeverik a nem biot, a bioba, vagy egyszerűen átcímkézik.
Azt se feledjük, hogy a bio iránti kereslet-növekedés a bio szabályok enyhülését hozták, higult a bio. Ezek a kevésbé szigorú szabályok nem nekünk kedveznek. Ráadásul ezek minimum elvárások.
Így bio és bio között is óriási lehet a különbség.
Erre mentségül szokták felhozni, hogy a bio, akármilyen is, még mindig jobb minőségű, mint a hagyományos termékek zöme. De nekünk a kevésbé és a nagyon rossz közül kell választanunk? Lehet, hogy aggályoskodók a felvetéseim, de sajnos nem alap nélküliek.
Emlékszem mikor egy bio bébiétel leírásában még évekkel ezelőtt az szerepelt, hogy a bio rendeleteknél szigorúbb feltételeknek felel meg, s ma az olvasható ugyanott, hogy a 2007-es életbeléptetett, enyhébb szabályokat is, csak betartja a bébiétel gyártója.
Mindenképpen alaposan olvassuk el a termékek leírását és úgy mérlegeljünk. Olvassuk át az adalékanyagokkal kapcsolatos összeállítást is! Legyünk tájékozottak, legyünk tudatos vásárlók!