Baba tökfőzelék túróval
Főzelék - menü
Hozzávalók:
2-3 közepes méretű krumpli
2-3 maroknyi tök vagy cukkíni
2 szál sárgarépa
kis darab fehérrépa
1 gerezd fokhagyma
csipetnyi durva konyhasó
kaporlevélke
desztillált víz
1 ek házi túró
a tisztított, feldarabolt krumplival főzzük. Levesszük a tűzről és a levében kicsit állni hagyjuk, hogy bepuhuljon, majd egy kevés főzőlével összeturmixoljuk, vagy csak villával összetörjük. Tetejére áttört túrót hintve tálaljuk.
Javaslat:
1. Ha gyermekünk még mindig a gyümölcsösebb ízeket
kedveli, akkor tegyünk bele egy nagyobb kockákra
vágott savanykás almát, amikor a krumpli már szinte
kész. Csak annyi almát tegyünk hozzá, amitől egy
kissé savanykás lesz az íze, de ne érezzük ki az alma
ízét.
2. Téli időszakban lefagyasztott konyhakész
tökkockákat főzzünk bele. Így a télitárolású
terményekkel januárig kitolhatjuk készítését. Kaprot
is inkább fagyasszuk, és ne szárítottat használjunk.
Esetleg az olajban eltevést is kipróbálhatjuk. A
zöldségeket is lefagyaszthatjuk, de előtte ne
feledjük előfőzni, s így is csak félévig
használhatjuk fel, utána hűtő ízü lesz, s
veszít élvezeti és beltartalmi értékeiből.
Megjegyzés:
Ebben a korban a pürésítés jellege gyermekünk
fogainak számától függ. Ha még nincs neki, akkor
turmixoljuk, ha néhány foga már kibújt, akkor
villával alaposan összetörjük, ha már előbbre
tart, akkor kevésbé törjük össze. Fontos, hogy a már
fogakkal rendelkező gyermekünket a rágásra
ösztönözzük, Ez nem mindig zökkenőmentes,
főleg a habzsolók hajlamosak a darabosabb állagú
ételt is szinte rágás nélkül lenyelni. Pedig az
alapos rágás a jó emésztés záloga, ami
elengedhetetlen az eredményes felszívódáshoz.
Fotóalbum!