8-10 hónapos kortól, Gluténmentes, Húsmentes, Tejzsírmentes, Tojás nélkül
, Főzelék - menü | ✿❀✿❀✿❀ Falatra fel! ❀✿❀ ❀✿❀✿❀✿❀✿ A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Baba tökfőzelék túróval

8 hónapos kortól (Júliustól - Októberig) (8-10 hónapos babának)

Hozzávalók:
2-3 közepes méretű krumpli
2-3 maroknyi tök vagy cukkíni
2 szál sárgarépa
kis darab fehérrépa
1 gerezd fokhagyma
csipetnyi durva konyhasó
kaporlevélke
desztillált víz
1 ek házi túró
A sárga- és fehérrépát megmossuk, meghámozzuk és felszeleteljük. A fokhagymát apróra vágjuk. Az előkészített zöldségeket felöntjük vízzel és a kaporlevéllel feltesszük főni. Megsózzuk, hozzáadjuk a tisztított, felkockázott tököt, majd
a tisztított, feldarabolt krumplival főzzük. Levesszük a tűzről és a levében kicsit állni hagyjuk, hogy bepuhuljon, majd egy kevés főzőlével összeturmixoljuk, vagy csak villával összetörjük. Tetejére áttört túrót hintve tálaljuk.



Javaslat:
1. Ha gyermekünk még mindig a gyümölcsösebb ízeket kedveli, akkor tegyünk bele egy nagyobb kockákra vágott savanykás almát, amikor a krumpli már szinte kész. Csak annyi almát tegyünk hozzá, amitől egy kissé savanykás lesz az íze, de ne érezzük ki az alma ízét.
2. Téli időszakban lefagyasztott konyhakész tökkockákat főzzünk bele. Így a télitárolású terményekkel januárig kitolhatjuk készítését. Kaprot is inkább fagyasszuk, és ne szárítottat használjunk. Esetleg az olajban eltevést is kipróbálhatjuk. A zöldségeket is lefagyaszthatjuk, de előtte ne feledjük előfőzni, s így is csak félévig használhatjuk fel, utána hűtő ízü lesz, s veszít élvezeti és beltartalmi értékeiből.

Megjegyzés:
Ebben a korban a pürésítés jellege gyermekünk fogainak számától függ. Ha még nincs neki, akkor turmixoljuk, ha néhány foga már kibújt, akkor villával alaposan összetörjük, ha már előbbre tart, akkor kevésbé törjük össze. Fontos, hogy a már fogakkal rendelkező gyermekünket a rágásra ösztönözzük, Ez nem mindig zökkenőmentes, főleg a habzsolók hajlamosak a darabosabb állagú ételt is szinte rágás nélkül lenyelni. Pedig az alapos rágás a jó emésztés záloga, ami elengedhetetlen az eredményes felszívódáshoz.

Fotóalbum!