"Gumicukor"
Gluténmentes Húsmentes Laktózmentes Tejfehérjementes Tejzsírmentes Tojás nélkül
Desszert
Hozzávalók:
almahéj ( a legjobb a birs )
alma magház ( elhagyható )
bio nádcukor
desztillált víz
Az almát megmossuk, megtöröljük, s az egészséges
héjrészeket levágjuk róla, egyformára feldaraboljuk,
majd annyi vízzel, ami épp ellepi feltesszük
főni. Puhára főzzük, hogy a zselésítő
anyag jól kioldódjon belőle.
Leszűrjük, s a levet cukkorral ízlés szerint
édesítjük. Minnél savanyúbb a lé ( birs nagyon
savanyú ) , annál több cukrot felvesz, s anáál
rövidebb idő alatt besűrűl,
kocsonyásodik. Mikor már jó sűrű, formába
öntjük, s abban hagyjuk megszáradni, amikor már ki
tudjuk venni a formából úgy szárítjuk tovább, persze
, ha megéri, s nem fogy el még előtte. A forma
lehet egy szögletes lapos tálka, vagy egy jégkocka
készítő, vagy más, amivel apró formákat
készíthetünk pl. szilikonból. Ha kell, tovább
darabolhatjuk.
Javaslat:
Felhasználhatjuk tortazselének, de zselés
szaloncukrot is készíthetünk belőle magunk, csak
bio csokoládéval be kell vonnunk. Ha nem is lesz
tökéletes a formája, mindenki kedvence lesz.
A csokoládéval való bevonás előtt tegyük
zsírpapírra, majd a fagyasztóba, s ha áthült ( nem
fog megfagyni, a cukor miatt ) , akkor vonjuk be
először az egyik felét, majd ismét jöhet a
fagyasztó, s utána megfordítva a másik felét.
Próbáljuk titokban csinálni, hogy karácsonyra is
maradjon.
Önmagában lekvár készítésére nem alkalmas
gyümölcsöket kocsonyásító anyaggal főzik be, ezt
helyettesíthetjük vele, s készíthetünk
mesterségesanyag-mentes gyümölcszselét.
Ízesítése:
Főzéskor fűszerezhetjük egész fahéjjal
szegfűszeggel, de vegyük ki belőle.
Zselé készítéskor pedig természetes, 100%-os
illóolajokkal ( citrom, narancs, mandarin ) .