1-1,5 éves kortól, Húsmentes, Laktózmentes, Tejfehérjementes, Tejzsírmentes, Főzelék - menü | ✿❀✿❀✿❀ Falatra fel! ❀✿❀ ❀✿❀✿❀✿❀✿ A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Szilvás gombóc

1 - 1,5 éves kortól (Szeptembertől - Áprilisig)

Hozzávalók:

3 db héjában főtt krumpli ( csak öreg krumpli jó )
25 dkg ( bio ) fehér liszt (BL55) ( ebből fele lehet teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt )
csipetnyi konyhasó
1 tojás
magozott szilva, friss vagy aszalt, vagy fagyasztott
késhegynyi őrölt fahéj
2-3 ek bio nádcukor
kenyérmorzsa
( bio ) vaj vagy mangalica zsír
A főtt krumpliról még szinte forrón, húzzuk le a héját, s krumplinyomón törjük át. Hagyjuk kihülni, majd a liszttel, sóval morzsoljuk el. A tojással gyúrjuk tésztává, ha kell kevés vízet adjunk hozzá, hogy félkemény tésztát kapjunk. Fél centi vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es kockákra felvágjuk. A közepére tesszük a magozott fél, vagy egész szilvákat, egy kevés fahéjjas cukorral megszórjuk, gombócokat formálunk, hajtogatunk. Egy fazékban felteszünk forrni vizet, egy csipetnyi sót is teszünk bele. Ha lobog, belerakjuk a gombócokat, úgy 2 perc alatt feljönnek, s összesen 15 percig főzzük őket. Közben elkészítjük az aranybarna pirított morzsát. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, s annyi morzsát teszünk bele, hogy mindenhova jusson, de ne legyen túl zsíros.
Aki szereti, megszórhatja fahéjjas (bio nád)porcukorral.

Javaslat:
Ebből a tésztából készíthetünk krumplinudlikat is. Ha a leeső részekből készítjük, akkor mindjárt ki is főzhetjük úgy 10 perc alatt, a morzsába is beleforgathatjuk, s a gombócok mellé kínálhatjuk. A gyerekek szeretik, mint a tésztákat általában.

Érdekesség:
Ha szikkadt kenyérből ( saját sütésűből jobb ) frissen reszelünk kenyérmorzsát, akkor finomabb, nem olyan száraz pirított morzsát kapunk, ráadásul kevesebb zsiradékot is vesz fel.

Képek a Kedvcsináló képek között.