2-3 éves kortól
, Húsmentes, Tejfehérjementes, Tejzsírmentes, Tojás nélkül
, Desszert, Sütemény - tészta | ✿❀✿❀✿❀ Falatra fel! ❀✿❀ ❀✿❀✿❀✿❀✿ A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Fűszeres - ropogós - rudacskák

2-3 éves kortól (egész évben)

Hozzávalók:

50 dkg bio teljeskiőrlésű tönköly liszt ( saját őrlésű )
300 ml tejsavó
1 ek konyhasó
1 ek bio nádcukor
3 dkg élesztő
1 ek morzsolt szárított medvehagyma levél
1 ek őrölt kurkuma
1 tk őrölt gyömbér
150 ml zsiradék ( én libazsírt használtam )
A felmelegített savóban elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és meghintjük egy kevés liszttel. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval és a fűszerekkel, elmorzsoljuk a zsiradékkal, majd a liszbe mélyedést képezünk. Amikor felfutott az élesztő, azt is hozzáadjuk.
Összekeverjük, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Jól kidolgozzuk. Úgy egy óra alatt langyos helyen, például a sütőnket kicsit megmelegíthetjük, s ott, duplájára kelesztjük. Utána kinyújtjuk, egy éles késsel rudacskákat vágunk belőle. Így nem lesz maradék tészta, s gyorsan végzünk. Kizsírozott tepsibe tesszük, úgy hogy közben mindegyiken tekerünk 2-őt, 3-at, attól függ, hogy mekkorák lettek a rudacskák. 10 percet pihentetjük, majd előmelegített 180-200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Ha nem túl ropogósan szeretjük, akkor rövidebb ideig süssük. Színe miatt nehezebb észrevenni mikor sül meg, inkább az alját nézzük meg, ha az pirosas sárga, akkor kész.

Megjegyzés:

Élénk sárga rudacskákat kapunk.
Ez a saját őrlésű liszt szárazabb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható teljeskiőrlésű liszt. Szitálva olyan, mintha fele teljeskiőrlésű, fele fehér liszt lenne. Egy kicsivel kevesebb folyadékkal kezdjük el összekeverni, s csak akkor adjuk hozzá a többit, ha úgy érezzük.