Mézespuszedli
2 éves kortól (karácsony táján, ünnepekkor)
A karácsonyi készülődés jegyében további receptek.
Hozzávalók:
1/2 kg szitált teljeskiőrlésű tönköly liszt
(frankenkorn a fajtája, saját, így is kereshettek rá a neten, ugyanis a tönkölyöket külön fajtánként nevezik meg, s árusítják is, ugyanis a génkészletük alapján különböző tisztaságúak, hogy a boltban vásárolt tönköly mitől is az, az csak élelmiszerügyi besorolás )
Helyettesíthető tisztán bio fehér liszttel, vagy 1/3 rész bio teljeskiőrlésű liszttel és 2/3 rész fehér liszttel. A teljeskiőrlésű lehet bio rozs liszt, illik hozzá.
1 egész tyúktojás
2 dl méz ( vegyes virág, vagy hárs illik hozzá )
10 dkg porcukor ( bio nád, kávédarálóban is elkészíthető )
tojásnyi mangalica zsír ( vagy más zsiradék, de ne legyen nagyon jellegzetesen erős ízű ) vagy vaj
1/2 csomag szalakálé (vagy 1 dkg) nyersen és sülés közben büdös hatású tőle a tészta (ammónia), de ez sülés után már nem érezhető, esetleg ne a gyerekekkel süssük
kb. fél dl teljes házi tej
4-4 csepp citrom és narancs 100%-os természetes illóolaj (4 csepp, fél citrom reszelt héjának felel meg)
késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 ek őrölt fahéj
A karácsonyi készülődés jegyében további receptek.
Hozzávalók:
1/2 kg szitált teljeskiőrlésű tönköly liszt
(frankenkorn a fajtája, saját, így is kereshettek rá a neten, ugyanis a tönkölyöket külön fajtánként nevezik meg, s árusítják is, ugyanis a génkészletük alapján különböző tisztaságúak, hogy a boltban vásárolt tönköly mitől is az, az csak élelmiszerügyi besorolás )
Helyettesíthető tisztán bio fehér liszttel, vagy 1/3 rész bio teljeskiőrlésű liszttel és 2/3 rész fehér liszttel. A teljeskiőrlésű lehet bio rozs liszt, illik hozzá.
1 egész tyúktojás
2 dl méz ( vegyes virág, vagy hárs illik hozzá )
10 dkg porcukor ( bio nád, kávédarálóban is elkészíthető )
tojásnyi mangalica zsír ( vagy más zsiradék, de ne legyen nagyon jellegzetesen erős ízű ) vagy vaj
1/2 csomag szalakálé (vagy 1 dkg) nyersen és sülés közben büdös hatású tőle a tészta (ammónia), de ez sülés után már nem érezhető, esetleg ne a gyerekekkel süssük
kb. fél dl teljes házi tej
4-4 csepp citrom és narancs 100%-os természetes illóolaj (4 csepp, fél citrom reszelt héjának felel meg)
késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 ek őrölt fahéj
A cukrot mézzel tojással és zsírral kikeverjük, hozzá
majd az illóolajakat, fűszereket, utána a
lisztet, s ahogy felveszi a liszt már a keveréket,
utána adjuk hozzá a langyos tejben felfuttatott
szalakálét (erősen fog habzani szinte a
belekeveréskor), utána a fakanállal való keverést
abba hagyhatjuk, s a lágynak tűnő tésztát
liszetett deszkán határozott, de nem erős
mozdulatokkal gombóccá formáljuk. 1 órás spájzban (ne
hűttő, az túl hideg) eltöltött pihenő
(nem fűtött előszoba, lépcsűház is
jó után, újra átgyúrjuk, különben
repedezett lesz nyújtás után a teteje,
erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk 1
cm-re, és formákkal kiszúrjuk. Lehet kis
pogácsa, virág, szivecske, csillag.
Lisztezett tepsibe tesszük, s előmelegített 180 fokos sütőben úgy 20-25 perc alatt kisütjük. Kell, hogy az alja kicsitt égettesnek tűnjön, mert különben nem lesz puszedli ízű.
Még melegen, a tojásfehérje és porcukor kikeverése után mázazzuk vele. Úgy 10-15 dkg porcukor kellhet hozzá, csak simán ki kell keverni, kicsit legyen folyós, hogy jobban száradjon, s dekoratívabb legyen. A mázba tehető egy kis citromlé, az íze kedvéért.
Lisztezett tepsibe tesszük, s előmelegített 180 fokos sütőben úgy 20-25 perc alatt kisütjük. Kell, hogy az alja kicsitt égettesnek tűnjön, mert különben nem lesz puszedli ízű.
Még melegen, a tojásfehérje és porcukor kikeverése után mázazzuk vele. Úgy 10-15 dkg porcukor kellhet hozzá, csak simán ki kell keverni, kicsit legyen folyós, hogy jobban száradjon, s dekoratívabb legyen. A mázba tehető egy kis citromlé, az íze kedvéért.