2-3 éves kortól
, Húsmentes, Sütemény - tészta | ✿❀✿❀✿❀ Falatra fel! ❀✿❀ ❀✿❀✿❀✿❀✿ A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Mézespuszedli

2 éves kortól (karácsony táján, ünnepekkor)

A karácsonyi készülődés jegyében további receptek.

Hozzávalók:

1/2 kg szitált teljeskiőrlésű tönköly liszt 
(frankenkorn a fajtája, saját, így is kereshettek rá a neten, ugyanis a tönkölyöket külön fajtánként nevezik meg, s árusítják is, ugyanis a génkészletük alapján különböző tisztaságúak, hogy a boltban vásárolt tönköly mitől is az, az csak élelmiszerügyi besorolás )
Helyettesíthető tisztán bio fehér liszttel, vagy 1/3 rész bio teljeskiőrlésű liszttel és 2/3 rész fehér liszttel. A teljeskiőrlésű lehet bio rozs liszt, illik hozzá.

1 egész tyúktojás
2 dl méz ( vegyes virág, vagy hárs illik hozzá )
10 dkg porcukor ( bio nád, kávédarálóban is elkészíthető )
tojásnyi mangalica zsír ( vagy más zsiradék, de ne legyen nagyon jellegzetesen erős ízű ) vagy vaj
1/2 csomag szalakálé (vagy 1 dkg) nyersen és sülés közben büdös hatású tőle a tészta (ammónia), de ez sülés után már nem érezhető, esetleg ne a gyerekekkel süssük
kb. fél dl teljes házi tej
4-4 csepp citrom és narancs 100%-os természetes illóolaj (4 csepp, fél citrom reszelt héjának felel meg)
késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 ek őrölt fahéj
A cukrot mézzel tojással és zsírral kikeverjük, hozzá majd az illóolajakat, fűszereket, utána a lisztet, s ahogy felveszi a liszt már a keveréket, utána adjuk hozzá a langyos tejben felfuttatott szalakálét (erősen fog habzani szinte a belekeveréskor), utána a fakanállal való keverést abba hagyhatjuk, s a lágynak tűnő tésztát liszetett deszkán határozott, de nem erős mozdulatokkal gombóccá formáljuk. 1 órás spájzban (ne hűttő, az túl hideg) eltöltött pihenő (nem fűtött előszoba, lépcsűház is jóWinking után, újra átgyúrjuk, különben repedezett lesz nyújtás után a teteje, erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm-re, és formákkal kiszúrjuk. Lehet kis pogácsa, virág, szivecske, csillag.
Lisztezett tepsibe tesszük, s előmelegített 180 fokos sütőben úgy 20-25 perc alatt kisütjük. Kell, hogy az alja kicsitt égettesnek tűnjön, mert különben nem lesz puszedli ízű.
Még melegen, a tojásfehérje és porcukor kikeverése után mázazzuk vele. Úgy 10-15 dkg porcukor kellhet hozzá, csak simán ki kell keverni, kicsit legyen folyós, hogy jobban száradjon, s dekoratívabb legyen. A mázba tehető egy kis citromlé, az íze kedvéért.