10-12 hónapos kortól, Húsmentes, Tojás nélkül
, Desszert | ✿❀✿❀✿❀ Falatra fel! ❀✿❀ ❀✿❀✿❀✿❀✿ A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Baba műzli

11 hónapos kortól (egész évben)

Hozzávalók:
1ek lágy bio zabpehely
1/2 ek bio árpapehely ( elhagyható )
1/2 ek bio búzapehely ( elhagyható )
3-4 ek házi aludttej vagy házi natúr joghurt

A gabona pelyheket összekeverjük az aludttejjel, vagy a joghurttal, majd állni hagyjuk, amíg teljesen átpuhulnak. Ha csak zabpelyhet fogunk, tegyünk hozzá 2 evőkanállal. Ha úgy találjuk, tegyünk még hozzá aluddtejet, nem szabad, hogy az egészet felvegye a gabonapehely, ugyanis kicsinknek meg kell tudnia forgatni a szájában, s rágnia is kell.

Javaslat:
Később ízesíthetjük is gyümölcsökkel. Gyermekünkhöz igazodva reszelt almával, villával áttört barackkal. Másfél éves kortól magozott meggyel, eperrel, málnával. A többi gyümölcsöt nem javasolnám még 6 éves kor alatt, vagy mert nem illik a műzlihez, vagy komoly rágási teljesítményt igényel, amivel inkább kedvüket szegjük gyermekeinknek.
Mindig idénynek megfelelő, hazai, lehetőleg 20 km-es körzetben termő gyümölcsöt válasszunk, illetve idényen kívűl aszalványokat, fagyasztott gyümölcsöt, befőtteket, esetleg lekvárokat a saját, esetleg a nagymama kamrájából.

Megjegyzés:
Gabona pelyhek közül ne puffasztott, cukrozott, reggelizőpelyheket válasszunk, hanem natúr bio gabonapelyheket, lapított gabonaszemeket. Sőt egész, hántolt gabonából pelyhesítővel magunk is készíthetünk frissen. A gabonák értékes alkotói mind megtalálhatóak bennük és a pelyhesítésnek köszönhetően, a feltört külső réteggen át a beltartami részek még rágás nélkül is emészthetővé válnak. Ez azért is fontos lehet, mert a kisgyermekek rágási készsége nem azonos ütemben fejlődik, s van aki később is nehezen vehető rá az alapos rágásra, pedig a jó emésztés, felszívódás feltétele az is.

Képek a Kedvcsináló képek között.