1-1,5 éves kortól, Erősítő, Húsmentes, Desszert, Sütemény - tészta | ✿❀✿❀✿❀ Falatra fel! ❀✿❀ ❀✿❀✿❀✿❀✿ A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Karbos keksz

1,5 éves kortól (egész évben)

Hozzávalók:
3 csésze teljeskiőrlésű szitált búza liszt ( saját őrlésű )
- vagy 1 csésze bio fehérliszt és 2 csésze bio teljeskiőrlésű búza liszt -
1kk szódabikarbóna
1/2 csésze bio karobpor vagy bio kakaópor ( akkor már a kakaós kekszet sütjük )
3 ek bio nádcukor
5 ek kacsazsír vagy libazsír, vagy bio hidegensajtolt napraforgó olaj
2 ek méz
1 krédli tojás vagy 1 tyúktojás, de akkor kevesebb tej kell
kb. 1 dl házi ( teljes ) tej
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a zsiradékkal elmorzsoljuk, végül a mézzel a tojással és egy kis tejjel linzerkeménységű tésztává dolgozzuk. Lisztezett gyúrótáblán 4 mm-esre kinyújtjuk, majd különböző formákkal kiszúrjuk.
180-200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés:

Ez a tészta nyersen édesebb ízhatású, mint kisütve. Ha kakaóval készítjük, akkor készen szinte nem is érezni édeskés ízét, csak a sok kakaót benne. A karobpor önmagában is édeskés ízű, de teljesen egyenértékűen használható kakaópor helyett. Élénkítő anyagokat nem tartalmaz. ( Az egyik roboráló tápszer alkotóeleme. )

Javaslat:
Abban az esetben, ha erősítenünk kell gyermekünket ( valami miatt fogyott, s most ezt vissza kell híznia, vagy valamilyen okból nem kellő mértékben gyarapodik a súlya ) és egészséges süteménnyel kedveskednénk neki, karobos süteményeket válasszunk! De ne vigyük túlzásba, mert a kakaóhoz hasonlóan nagymennyiségben székrekedést is okozhat.