A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Házi túró

Teljes házi tejből magunk is készíthetünk. Értékesebb, egészségesebb a homogénezett, UTH túrónál.
Hogyan?
A tejet egy edényben, én nagyobb befőttes üveget használok, amit egy kistányérral lefedek, meleg helyre állítjuk. Ez legalább szobehőmérsékletet jelent, de ne a tűzhelyre tegyük, s ne is a napra. Figyeljük, pár nap alatt megalszik a tej. Ezt úgy ellenőrizhetjük, hogy az edényt megdöntve, az nem folyik, hanem összeállt.
Ekkor a tetejéről a tejfölt leszedjük. Ez a tejzsír savanyítva, sűrű, krémszerű, színében is különböző az alatta lévő aludt tejfehérjétől. A többit egy lábosba öntjük, megkeverjük és hevítjük úgy 40 fokig, majd állni hagyjuk. Fontos, hogy egyenletesen meleg legyen. Utána lecsöpögtetjük. Ez történhet egy sűrű szűrővel is, amibe bele öntve a tejsavó átfolyik, de a túró fennmarad. Hagyjuk teljesen kicsöpögni. Ha tovább melegítjük, de még nem forraljuk, akkor szárazabb túrót kapunk, így viszont egy lágy, krémes túrót.

Megjegyzés:
Az eddigi minimális hőkezelés nem csírátlanítja a túrót. Teljesen egészséges állományból származó tej esetén ez nem okozhat gondot, de ha bizonytalanok vagyunk, vagy csak biztosra akarunk menni, akkor csírátlanítsuk, pasztőrözzük a túrót. Ez egy hőkezelés, amikor minimum 80 fokos hőmérsékleten percekig van a túró. Magam, ha így járok el, egy hőálló edénybe simítom a túrót, majd az előmelegített 200 fokos sütőbe ( grill fokozat ) helyezem pár percre.
Azért a hőkezelésnél mérlegeljük, hogy azzal a hőre bomló értékes vitaminok, enzimek is sérülnek.

Figyelmeztetés:
Kezeletlen házi túró ( teljes nyers túró ) olyan baktériumot tartalmazhat, mely hasmenést okoz.

Megjegyzés:
A teljes ( házi ) tejből készített tejtermékek beltartalmi értékeit tekintve messze meghaladja a tejipari készítmények minőségét. A kis, vagy bio gazdálkodásoktól beszerezhető tej és tejtermékek minősége a bio esetében előírásszerűen, de a nem bio esetében is megütik a bio szintet, ami a nagyüzemi tejgazdaságokra nem jellemző, sem hazai, sem külföldi viszonylatban.