Csokis-ribizlis szívtorta
Hozzávalók:
Tészta:
3 csésze teljeskiőrlésű szitált búza liszt ( saját őrlésű )
- vagy 1 csésze bio fehérliszt és 2 csésze bio teljeskiőrlésű búza liszt -
1kk szódabikarbóna
1/2 csésze bio kakaópor
3 ek bio nádcukor
5 ek kacsazsír vagy libazsír, vagy bio hidegensajtolt napraforgó olaj
2 ek méz
1 krédli tojás
kb. 1 dl házi ( teljes ) tej
Töltelék:
csokipuding
ribizli (lehet fagyasztott is )
180-200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Ez a tészta nyersen édesebb ízhatású, mint kisütve. Készen szinte nem is érezni édeskés ízét, csak a sok kakaót benne.
Csokipudinggal a formákat átkenjük, összeragasztjuk, és ribizlivel díszitjük.
Megjegyzés:
Én saját őrlésű liszttel készítettem
nemcsak a tésztát, de a pudingot is, melynek
receptjét módosítanom kellett.
A
csokis-pudingos krém receptje:
Hozzávalók:
3 csésze ( 1/2 liter ) teljes ( házi ) tej
4-5 ek teljeskiőrlésű szitált búza liszt (
saját őrlésű )
1 ek bio kakaópor
3-4 ek bio nádcukor
1 tk kókuszzsír
1 tojássárgája
Készítés:
A lisztet és a kakaóport összekeverjük a
cukorral, majd egy kis tejjel simára keverjük, s
utána adjuk hozzá a tojássárgáját. Miután
csomómentesre kikevertük, felöntjük a maradék tejjel
és feltesszük közepes lángon főni.
Bele tesszük a kókuszzsírt is és készre főzzük.
Megjegyzés:
Magunk készítette liszt esetében a szitálással ugyan
szinte finom lisztet kapunk, de nem fehéret, igaz a
kereskedelmi forgalomban kapható
teljeskiőrlésűhöz képest kevesebb korpával.
De arányaiban alacsonyabb keményítő tartalma
miatt, kevésbé sűrítő hatású, így több kell
belőle. Állagát tekintve ez már kevésbé lesz
egynemű, krémes.
Bevallhatom, gyermekeim nem panaszkodtak, hogy nem
bolti porból készült a puding. ( Nem is emlékszem,
hogy ettek volna olyat. )