1-1,5 éves kortól, Húsmentes, Tojás nélkül
, Főzelék - menü | ✿❀✿❀✿❀ Falatra fel! ❀✿❀ ❀✿❀✿❀✿❀✿ A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Csalán főzelék

1,5 éves kortól (Március , Április)

Hozzávalók:
1 szatyornyi zsenge csalánhajtás a felső 3 levélpárig
házi tej
3 ek teljeskiőrlésű tönköly liszt
ízlés szerint konyhasó
2 gerezd fokhagyma
zsiradék

Biztonságos helyről begyűjtjük a csalán felső friss gyenge hajtását kb. fél vödörnyit. Tiszta legyen egyéb zöld növénytől mentes. Egy ideig áztassuk vízben, hogy a csípős hangyasav kioldódjon belőle! Vizet felteszünk,ha forr ráöntjük a csalánra. Ha kihűlt szűrjük le a levét ne öntsük el! Akár szobanövények locsolására is felhasználható. A leszűrt csalánból nyomjuk ki a vizet,így gombócokat kapunk, ezeket apróra felvágjuk , aprítjuk. Lisztes rántást készítünk, amiben az apróra vágott fokhagymát is megfuttatjuk. Ebbe az apróra vágott csalánt beletesszük. Felönjük tejjel, sóval és kevergetve készre főzzük.
Megjegyzések:

Öntsűk az összegyűjtött csalánszárakat vízzel teli edénybe/mosogatóba, és a szárvégeken megfogva öblítsük le alaposan, majd dobjuk felforralt vízbe. Hagyjuk hűlni, majd szűrjük le és kézzel feldolgozhatóvá válik a csalán.
Nagy mennyiségben való fogyasztása nem javasolt, gyomorpanaszok, vizeletpangás, allergiás reakciók fordulhatnak elő. Vizelethajtó hatású.
Ízében szinte összetéveszthető a spenóttal, de állaga a csalán felhasznált szárának köszönhetően elárulja, hogy nem arról van szó.

A gyermekeim is szívese ették, ahogy a spenótot is. Tavasszal, amikor a pincéből már kifogynak , de a kertünkben még csak elvetjük a zöldségeket, jól jönnek a gyűjthető friss zöldek.

Ahogy a spenótot is hetente egyszer fogyasszuk, ez a csalánra különösen igaz, sőt én 2-3 hétnél gyakrabban nem is javaslom, így a kora tavaszi szezonban 2-3 alkalommal kerülhet az asztalunkra, mire a spenót szedhető lesz.

Még több csalános recept a Biotippek oldalon!

Kép ...