1-1,5 éves kortól, Húsmentes, Tejfehérjementes, Tejzsírmentes, Tojás nélkül
, Desszert, Sütemény - tészta | ✿❀✿❀✿❀ Falatra fel! ❀✿❀ ❀✿❀✿❀✿❀✿ A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Fűszeres tönköly-pogácsa és rudacska

1,5 éves kortól (egész évben)

Hozzávalók:

50 dkg bio teljeskiőrlésű tönköly liszt ( saját őrlésű )
300 ml tejsavó
1 ek konyhasó
1 ek bio nádcukor
3 dkg élesztő
1 ek morzsolt szárított medvehagyma levél
1 ek őrölt kurkuma
1 tk őrölt gyömbér
A felmelegített savóban elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és meghintjük egy kevés liszttel. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval és a fűszerekkel, majd a liszbe mélyedést képezünk. Amikor felfutott az élesztő, azt is hozzáadjuk.
Összekeverjük, majd elkezdjük dagasztani a tésztát. Jól kidolgozzuk. Úgy egy óra alatt langyos helyen, például a sütőnket kicsit megmelegíthetjük, s ott, duplájára kelesztjük. Utána kinyújtjuk, egy éles késsel a tetejét bevagdossuk és kiszaggatjuk. A leeső tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk és éles késsel rudacskákat vágunk belőle. Így nem lesz maradék tészta, s gyorsan végzünk. Kizsírozott tepsibe tesszük és megkenjük tejjel a pogácsákat és a rudacskákat. Előmelegített 180-200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Megjegyzés:

Színe miatt nehezebb észrevenni mikor sül meg, inkább az alját nézzük meg, ha az pirosas sárga, akkor kész.
Mivel zsiradékot nem adunk hozzá, kicsit tömör lesz a tésztája, de a családom kihangsúlyozta, hogy így finomabb. Teszteltem gyerektársaságban is és osztatlan volt a sikere.

A liszthez ...

Ez a saját őrlésű liszt szárazabb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható teljeskiőrlésű liszt. Szitálva olyan, mintha fele teljeskiőrlésű, fele fehér liszt lenne. Egy kicsivel kevesebb folyadékkal kezdjük el összekeverni, s csak akkor adjuk hozzá a többit, ha úgy érezzük.