Az adalékanyagok az életünkre törnek
Élelmiszer adalékok
Kerüljük a jelenleg ártalmatlannak tekintett
adalékokat is! Legyünk tudatos vásárlók!
Az adalékoktól való félelem nem a legjobb út. Ha
elkerüljük őket, nem kell tőlük félni. Ha
nem tudunk mindent elkerülni, akkor se a félelem
motiváljon minket, mert azzal megteremthetjük a
fizikális problémákat. Keressünk olyan módszert,
amivel hatásaikat felülírhatjuk. Ilyen a
legegyszerűbb, és hagyományokkal bíró asztali
áldás.
A
Brüsszeli Gyermekrákkutató Egyetem Klinikájának
közlése
1.
Ártalmatlan adalékok:
E100, E 101, E103, E104,
E105, E111, E121, E122, E126, E130, E132 (kék
indigotin színezék), E140, E151, E152, E160, E161,
E162 (betanin), E163, E170, E174, E175, E180, E181,
E200, E201, E202, E203, E236, E237, E238, E260, E261,
E262, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301,
E303, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326,
E327, E331, E332, E333, E334, E335, E336, E337, E382,
E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410,
E411, E413, E414, E420, E421, E422, E471, E473, E474,
E475, E480
2.
Gyanúsdaklékok:
E125, E141, E150, E153,
E171, E172, E173, E240, E241, E477
3.
Veszélyes adalékok
E102 (tartrazin színezék,
sárga szín), E110, E120, E124
4.
Egészség károsítók
Bélpanaszok:
E220, E221,
E222, E223, E224 (szulfitok)
Emésztési
zavarok: E338, E339 (foszforsav sói)
, E340 (foszforsav sói), E341 (foszforsav sói), E450
(foszforsav sói), E461, E463, E465, E466, (jégkrém)
E407
Bőrbetegségek:
E230 (bifenil),
E231, E232, E233 (thiabendazol)
A B12 vitamin
károsítása: E200
Idegérzékenység:
E311, E312
Szájpenész,
szájgyulladás: E330 (citromsav)
(legveszélyesebb rákkeltő anyag, a 80-as évekig
Magyarországon emberi fogyasztásra alkalmatlan ipari
vízkőoldó.
5.
Rákkeltő adalékok:
E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217,
E239
Fokozottan rákkeltő az E123 (vörös amarant
színezék)
A
Biokosár magazin összeállítása alapján a
következő panaszokat okozzák az
adalékok:
Színezékek:
Hiperaktivitás: E162 (szintetikus betanin), E 129
(allúrvörös), E127 (erytrozin)
Allergia: E123 (vörös amarant), E102 (tartrazin),
E132 (kék indigotin)
Kockázatos: piros színt adó kármin.
Ízfokozó:
glutamát
hasmenést, súlytöbbletet, fejfájást okoz. Ráadásul a
gyártók a monoglutamát esetében előszeretettel
alkalmazzák az élesztőkivonat elnevezést.
Tartósítószerek:
Allergia: nátriumbenzoát (E210 - E213) (kutyáknál,
macskáknál halálos), PHB-észterek (E214 - E219)
Szintetikus
avasodásgátlók: E 320
(butil-hidroxil-anizol), E 321
(butil-hidroxil-toluol), fő előfordulási
helyük a rágcsálni valók, a marcipán, a nugát, a
máktöltelék, levesek, halkonzervek,
reggeliző-pelyhek, gabonafélék, fűszerek.
Jellemzően rákkeltők, immunelváltozásokat
okoznak, károsítják a pajzsmirigyet és a májat,
felhalmozódik a zsírszövetben, s nagy
valószínűséggel allergének.
Szulfitok
(E220 - E228),
mint tartósítószerek, az arra érzékeny egyéneknél
fejfájást, hányást, asztmás rohamokat okoznak.
Előfordulása: bor, aszalvány, lekvár.
Hólyagrák:
az E230
(bifenil) (citrom gombaölő szere), és az E233
(thiabendazol) (banán gombaölő szere)
kombinációja.
Radioaktív
besugázással is tartósítanak, amit
ionizáló sugárnak neveznek, s a gyógynövényeknél,
teáknál és fűszereknél használják.
Enzimek:
előfordulási helyeik:
joghurt, kenyér, gyümölcs, olaj. Aszmát okoz a
sütőkeverékelben szereplő amiláz enzim.
Csontritkulás,
fogszuvasodás, hiperaktivitás:
E330
(citromsav), E338 (foszforsav), foszforsav sói (E339
- E342, E450, E540, E543). Előfordulása: konzerv
termékek, üdítők, ömlesztett sajt, krumplichips,
kolbász.
Hasnyálmirigy
rák: nitrites húskészítmények. A
nátriumnitrittől marad rózsaszínű minden
felvágott. Gyermekeknél jelentősen megnöveli
(4x-7x) az agydaganat és a leukémia veszélyét.
Tejallergia
okozója: a
homogenizált tej.
Szívroham:
hidrogénezett
növényi zsiradékok. Megtalálhatók a margarinokban,
süteményekben, csokoládékban, mogyorókrémekben.
Idegmérgek:
aspartam, nátrium-monoglutamát.
GMO:
génmanipulált
baktériumokkal, növényekkel állítják elő az
adalékok egy részét: amiláz, modosított
keményítő, malátacukor, glutamát, szója lecitin,
sajtoltók, C - B2 - B12 vitaminok
Az
egészség károsító hatás nem azonnal alakul ki, s
teljesen ismeretlen a különböző adalékanyagok
együttes hatása.
S az ember nem gép, nem mindig következnek be az
előrevetített hatások úgy, ahogy azokat leírják,
vagy nem azok következnek be. Ne a tüneteket
keressünk magunkon, hanem válasszuk a valódi
adalékanyag-mentes életet!
Ez nem a könnyebbik út! Ha ezeket kiiktatjuk
életünkből elveszti jelentőségét, hogy mit
is okozhatott volna, ha.
A bio minősített élelmiszer, főleg a
feldolgozott, sem garancia, ugyanis bizonyos
adalékanyagok ott is engedélyezettek, s nem a fenti
összeállítást vették alapul.
Kellemes
címke-böngészést és tudatos életet!