A recepteknél szereplő életkori megjelőlés a javasolt legkorábbi adhatóságot jelenti. Mindig betöltött hónappal számoljunk!
Mindig vegyük figyelembe babánk adottságait!

Az adalékanyagok az életünkre törnek

Az adalékanyagok kerülését 1 éves kor alatt minden ( épeszű ) szakember tanácsolja. De ne gondoljuk, hogy kisgyermekein, nagyobb gyermekeink, magunk, vagy bármelyik felnőtt számára nem jelentenek kockázatot. Vállaljuk? Vagy legalább elgondolkodunk, ha elolvassuk, mit is etetnek meg velünk. Láttad a Megetetett társadalom című filmet? Esetleg a Super size me! -t. Olvastad a Levespor hazudik című könyvet? Food-designerek csapnak be minket nap mint nap. Ne gondoljuk, hogy egy joghurt, palizer , vagy más feldolgozott élelmiszer megfelelő étel lehet számunkra, gyermekünk számára! S azt se feledjük, ha szoptatunk, már akkor adalékanyagokkal tömjük csecsemőnket, sőt már az anyaméhben!

Élelmiszer adalékok

Kerüljük a jelenleg ártalmatlannak tekintett adalékokat is! Legyünk tudatos vásárlók!
Az adalékoktól való félelem nem a legjobb út. Ha elkerüljük őket, nem kell tőlük félni. Ha nem tudunk mindent elkerülni, akkor se a félelem motiváljon minket, mert azzal megteremthetjük a fizikális problémákat. Keressünk olyan módszert, amivel hatásaikat felülírhatjuk. Ilyen a legegyszerűbb, és hagyományokkal bíró asztali áldás.

A Brüsszeli Gyermekrákkutató Egyetem Klinikájának közlése

1. Ártalmatlan adalékok:
E100, E 101, E103, E104, E105, E111, E121, E122, E126, E130, E132 (kék indigotin színezék), E140, E151, E152, E160, E161, E162 (betanin), E163, E170, E174, E175, E180, E181, E200, E201, E202, E203, E236, E237, E238, E260, E261, E262, E263, E270, E280, E281, E282, E290, E300, E301, E303, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326, E327, E331, E332, E333, E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422, E471, E473, E474, E475, E480


2. Gyanúsdaklékok:
E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477


3. Veszélyes adalékok
E102 (tartrazin színezék, sárga szín), E110, E120, E124

4. Egészség károsítók
Bélpanaszok: E220, E221, E222, E223, E224 (szulfitok)
Emésztési zavarok: E338, E339 (foszforsav sói) , E340 (foszforsav sói), E341 (foszforsav sói), E450 (foszforsav sói), E461, E463, E465, E466, (jégkrém) E407
Bőrbetegségek: E230 (bifenil), E231, E232, E233 (thiabendazol)
A B12 vitamin károsítása: E200
Idegérzékenység: E311, E312
Szájpenész, szájgyulladás: E330 (citromsav) (legveszélyesebb rákkeltő anyag, a 80-as évekig Magyarországon emberi fogyasztásra alkalmatlan ipari vízkőoldóWinking.

5. Rákkeltő adalékok:
E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239
Fokozottan rákkeltő az E123 (vörös amarant színezék)


A Biokosár magazin összeállítása alapján a következő panaszokat okozzák az adalékok:

Színezékek:
Hiperaktivitás: E162 (szintetikus betanin), E 129 (allúrvörös), E127 (erytrozin)
Allergia: E123 (vörös amarant), E102 (tartrazin), E132 (kék indigotin)
Kockázatos: piros színt adó kármin.
Ízfokozó: glutamát hasmenést, súlytöbbletet, fejfájást okoz. Ráadásul a gyártók a monoglutamát esetében előszeretettel alkalmazzák az élesztőkivonat elnevezést.
Tartósítószerek:
Allergia: nátriumbenzoát (E210 - E213) (kutyáknál, macskáknál halálos), PHB-észterek (E214 - E219)
Szintetikus avasodásgátlók: E 320 (butil-hidroxil-anizol), E 321 (butil-hidroxil-toluol), fő előfordulási helyük a rágcsálni valók, a marcipán, a nugát, a máktöltelék, levesek, halkonzervek, reggeliző-pelyhek, gabonafélék, fűszerek. Jellemzően rákkeltők, immunelváltozásokat okoznak, károsítják a pajzsmirigyet és a májat, felhalmozódik a zsírszövetben, s nagy valószínűséggel allergének.
Szulfitok (E220 - E228), mint tartósítószerek, az arra érzékeny egyéneknél fejfájást, hányást, asztmás rohamokat okoznak. Előfordulása: bor, aszalvány, lekvár.
Hólyagrák: az E230 (bifenil) (citrom gombaölő szere), és az E233 (thiabendazol) (banán gombaölő szere) kombinációja.
Radioaktív besugázással is tartósítanak, amit ionizáló sugárnak neveznek, s a gyógynövényeknél, teáknál és fűszereknél használják.
Enzimek: előfordulási helyeik: joghurt, kenyér, gyümölcs, olaj. Aszmát okoz a sütőkeverékelben szereplő amiláz enzim.
Csontritkulás, fogszuvasodás, hiperaktivitás: E330 (citromsav), E338 (foszforsav), foszforsav sói (E339 - E342, E450, E540, E543). Előfordulása: konzerv termékek, üdítők, ömlesztett sajt, krumplichips, kolbász.
Hasnyálmirigy rák: nitrites húskészítmények. A nátriumnitrittől marad rózsaszínű minden felvágott. Gyermekeknél jelentősen megnöveli (4x-7x) az agydaganat és a leukémia veszélyét.
Tejallergia okozója: a homogenizált tej.
Szívroham: hidrogénezett növényi zsiradékok. Megtalálhatók a margarinokban, süteményekben, csokoládékban, mogyorókrémekben.
Idegmérgek: aspartam, nátrium-monoglutamát.
GMO: génmanipulált baktériumokkal, növényekkel állítják elő az adalékok egy részét: amiláz, modosított keményítő, malátacukor, glutamát, szója lecitin, sajtoltók, C - B2 - B12 vitaminok



Az egészség károsító hatás nem azonnal alakul ki, s teljesen ismeretlen a különböző adalékanyagok együttes hatása.
S az ember nem gép, nem mindig következnek be az előrevetített hatások úgy, ahogy azokat leírják, vagy nem azok következnek be. Ne a tüneteket keressünk magunkon, hanem válasszuk a valódi adalékanyag-mentes életet!
Ez nem a könnyebbik út! Ha ezeket kiiktatjuk életünkből elveszti jelentőségét, hogy mit is okozhatott volna, ha.
A bio minősített élelmiszer, főleg a feldolgozott, sem garancia, ugyanis bizonyos adalékanyagok ott is engedélyezettek, s nem a fenti összeállítást vették alapul.

Kellemes címke-böngészést és tudatos életet!