Zöldségkrémleves

Hozzávalók:

2 szál répa
1 karalábé
1 fej vöröshagyma
1 fej foghagyma
1 kis zsenge cukkíni
2 szál zellerzöld
1 csokor petrezselyemzöld
1 dl házi tejföl
1 dl házi aludttej
1 tojás sárgája
ízlés szerint konyhasó

Készítés:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A répát, karalábét, daraboljuk, a hagymát apróra vágjuk, a foghagymát gerezdekre szétszedjük és annyi vízben tesszük fel főni, ami ellepi, megsózzuk és megfőzzük. Amikor félig megpuhult beletesszük a kockára vágott cukkínit, majd a zellerzöldet, s a petrezselyem nagy részét. Ha megpuhult, kicsit félre tesszük, majd beletesszük a maradék petrezselyem zöldet, a tejfölt és az aludttejet, valamint a tojás sárgáját és az egészet együtt turmixoljuk. Ha gondoljuk önthetünk még hozzá vizet, esetleg forralhatunk egyet rajta, de akkor csak tálaláskor tegyük rá a vágott petrezselyemzöldet.
Pirított barnakenyérkocka illik hozzá.