Lepény

Hozzávalók:

60 dkg 710-es teljesőrlésű tönkölyliszt ( termelői )
1 csésze házi tej
1/2 tojáshéj mangalicazsír
1 kk konyhasó
1 kk bio nádcukor

Készítés:


Cukros, langyos tejbe az élesztőt felfuttatom, és a lisztel és a sóval közepes keménységű tésztát dagasztok ( kézzel, vagy géppel, de jól kidolgozom ) . Egy nagyobb tálban konyharuhával letakarva, duplájára kelesztem. Egy normál gázsütő tepsijét fagyos zsírral kikenem. Ha a tészta szépen megkelt, lisztezett deszkán óvatosan átgyúrom és akkorára nyújtom, mint a tepsi. Éles késsel bevagdosom a tetejét, megkenem olvasztott mangalicazsírral és ízlés szerint megsózom. Az épp hogy langyos sütőbe 10-15 percet pihentetem, majd erős tűzön szép pirosra sütöm.
A tetejére egyéni kívánság és ízlés szerint, megszórom kedvenc fűszeremmel ( köménymag, szezámmag… ) , sonka vagy szalonna kockákkal, reszelt sajttal- tejföllel…

Dagasztásról bővebben ...