Lepény
Hozzávalók:
60 dkg 710-es teljesőrlésű tönkölyliszt (
termelői )
1 csésze házi tej
1/2 tojáshéj mangalicazsír
1 kk konyhasó
1 kk bio nádcukor
Készítés:
Cukros, langyos tejbe az élesztőt felfuttatom,
és a lisztel és a sóval közepes keménységű
tésztát dagasztok ( kézzel, vagy géppel, de jól
kidolgozom ) . Egy nagyobb tálban konyharuhával
letakarva, duplájára kelesztem. Egy normál
gázsütő tepsijét fagyos zsírral kikenem. Ha a
tészta szépen megkelt, lisztezett deszkán óvatosan
átgyúrom és akkorára nyújtom, mint a tepsi. Éles
késsel bevagdosom a tetejét, megkenem olvasztott
mangalicazsírral és ízlés szerint megsózom. Az épp
hogy langyos sütőbe 10-15 percet pihentetem,
majd erős tűzön szép pirosra sütöm.
A tetejére egyéni kívánság és ízlés szerint,
megszórom kedvenc fűszeremmel ( köménymag,
szezámmag… ) , sonka vagy szalonna kockákkal,
reszelt sajttal- tejföllel…
Dagasztásról bővebben ...