Az indiánok magja - SZOTYI
A legtöbbször csak szotyiként emlegetett napraforgómag (Helianthusannuus) Peruban és Mexikóban őshonos, és már az indiánok is termesztették. Érdekes, hogy Európába nem haszon-, hanem dísznövényként került a 16. században, és csak évszázadok múlva fedezték fel, hogy kiváló olajat lehet sajtolni belőle. Ettől kezdve főleg ezt nyerték ki a napraforgó „tányérjából”, és az önmagában fogyasztott mag még inkább háttérbe szorult.

Érdemes azonban megismerkedni a meccsek elmaradhatatlan kellékének számító szotyival is, hiszen igen gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak, mértékkel fogyasztva segíthet a koleszterinszint csökkentésében, és a vérnyomást is kedvezően befolyásolja. Rengeteg B1- és E-vitamin található benne, és bővelkedik ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium) is. Elég magas az energiatartalma, ezért a fogyókúrázók vigyázzanak vele! Általában natúr vagy sózott változatban juthatunk hozzá.

Napraforgómag


Tárkonyos tonhalsaláta napraforgómaggal

A pirítás nagyon jót tesz neki, csak ügyeljünk rá, hogy a szemek világos színűek maradjanak, így nem vesznek el az értékes zsírsavak. Tehetjük salátákba, levesekbe, mártásokba, pástétomokba, házi készítésű müzlikbe, sőt süteményekbe is. Húsokhoz is illik, nagyon finom ízt ad a csőben sült, rakott és töltött fogásoknak, raguknak. Ha kenyeret sütünk, semmiképpen se hagyjuk ki belőle – nemcsak a tetejére szórhatjuk, hanem a tésztába is beledagaszthatjuk.

Hozzászólás: 0 Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban ADD TO DEL.ICIO.US ADD TO SLASHDOT ADD TO DIGG STUMBLE IT REDDIT ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE
 

Névnapok

Ma 2017. 11. 23, csütörtök, Kelemen napja van.
Holnap Emma napja lesz.

Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
[ ]

Online

Vendégek: 1
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 12, legújabb: jacksonalanzo

Legújabb hozzászólások

Nincs hozzászólás.

Véletlen recept

Nutellás szelet recept


A piskótához: 5 db tojásfehérjét 6 kanál kristálycukorral, 3 evőkanál vízzel kemény habbá verünk, majd beletesszük a tojás sárgákat, 3 evőkanál étolajat és a 6 kanál lisztben elkevert 1 kanál kakaót, az 1 kávéskanál szódabikarbónát és sütjük.
A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, majd melegítjük (nem forralni) és belekeverjük a nutellát, addig keverjük amíg felolvad, egyneművé válik. Ekkor belecsorgatjuk a felvert tejszínbe.
A krémet a kihűlt tésztára simítjuk, és reszelt csokoládéval szórjuk meg.


Jó étvágyat kíván a Konyhamánia!

Chatbox

Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj


Még nincs üzenet.