Villafranca Montes de Oca
egy kis falu Burgos tartományban, Kasztília és León (Castilla y León) autonóm közösségben, Spanyolország északnyugati részén.

Az Oca (oká) csordogál folyó a völgyben, Villa arra utal, hogy hajdan kiváltságokat élvezett a település, a franca pedig arra, hogy valamelyik királytól szabad  statust kapott, egy időben püspöki székhely is volt. Manapság az állandó lakosok száma úgy hatvanra tehető, de amikor nyaranta az AUCA kulturális szövetség szervezésében minden évben összegyűlnek az innen elszármazottak ezerre is felduzzad a lélekszám.

A falu azért is fontos volt, még ma is az, mert a zarándokút, "EL CAMINO" egyik pontja, ahol a zarándokok (peregrinos) éjszakára meghúzhatják magukat a zarándok fogadóban (albergue).

Nos, az idén is összejöttek a falubeliek s az innen elszármazottak.

Ez év augusztus elején ide látogattunk, részt vettünk az eseményeken, természetesen a gyerekeknek szánt sárkányos foglalkozás el se maradhatott. Már alig vártam, hogy a kis remetetemplom melletti focipályán elfogyasztott testvéri ebéd után beinduljon a sárkányépítő, -röptető foglalkozás (taller de cometas). Köszönet Alicianak, Carlos Coca-nak s Mercedes González Hernando-nak.

Villafranca Montes de Oca y las afueras - és környéke

További képek Villafranca és környékéről

ott tartózkodás ideje alatt kaptunk jó időt is meg pocsék, szemerkélő időt is, a település majdnem 1000m van a tenger szintje fölött, így néha felhőben is jártunk. Mikor rossz idő volt, kimozdultunk a faluból: Belorado, Burgos, Mola emlékmű, Baszkföld (Euskadi); a képek ezekről is szólnak. Amikor alkalom adódott, azaz fújt a szél átmentünk a szomszéd faluba, ahol messze földön ismert jó szeles terep található, kb. öt foci pályányi - legalább is 10 focikaput számolt meg a fiam. Jót sárkányoztunk a 4-zsinóros "El moco" csoda lepedővel, amit talán TAKONYról át kellene keresztelni MOSOGATÓRONGYra.

Ime, 1-2 video:

Péter a 4-zsinóros "El moco" - "A takony" nevű sárkányt röpteti   A 4-zsinóros "El moco" (a takony) röptetése közben a két irányító bot között tartom a kamerát s úgy készítem a felvételt   Az oldalbordám röpteti a TAKNYOT"

A falunapokhoz hozzátartozik egy menet is, amikor a falu templomából az ifjak vállukon viszik a Nuestra Señora de Oca-t (Miasszonyunkat) a remete templomocskához s a nem messze levő mártír szent forrásához, ahol megmossák az arcát, a környező falvakból is elhozzák a védőszenteket arcmosdatásra. Az idén olyan komisz idő volt, hogy menet helyett a templomtéren felállított hatalmas sátorban kapott helyet N. Sra. de Oca, s az ifjak is, akik a menet közben helyi néptáncokat járnak, most ők is a sátorba szorultak.

 

Utoljára 2009. aug. 23-án módosítottam ezt az oldalt.