Legközelebbi zöld napok:
 
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 Tudományos megbeszélések

 

Téma címe: Illegális szemétlerakók
Témanyitó hozzászólás
(Warner):
Magyarország területén 8000-10000 illegális szemétlerakó van, az egyik legújabban felfedezett a XI. kerületben a 6-os út mellett. Nagyobb, mint egy futballpálya és háztartási hulladékoktól építkezési törmelékeken át minden megtalálható. A terület az önkormányzaté, a szemétdombot az elmúlt 2 hónapban hordták oda, de hogy ki, azt nem tudni. Az önkormányzatnak saját elmondása szerint nincs pénze se a terület védelmére, se a szemét eltakarítására, ami úgy 10 millió Ft-ba kerülne.
Az összes magyarországi illegális szemétlerakó felszámolása több mint 4 milliárd Ft-ra rúg.

Az illegális szemétlerakásért 3 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, de még senki sem került börtönbe érte, sőt még precedens értékű ügy se volt. A tetteseket nehéz visszanyomozni és ha sikerül is a szeméttelepen található hivatalos iratok alapján, akkor is csak párezer forintos pénzbüntetést szabnak ki, ami kevesebb mint a legális szemétlerakás költsége.

Megnézem


Téma címe: Cianidos aranykitermelés Körmöcbánynán
Témanyitó hozzászólás
(Warner):
A kanadai Tornigan Gold cég a szlovákiai Körmöcbányán, a határtól 130 km-re szeretne külszíni aranyfejtésbe fogni. Ehhez egy 11 millió köbméteres cianidos zagytározót is építenének. Környzetvédők szerint ez esélyt ad arra, hogy megtörténjen az, ami 6 éve történt a Tiszán Románia felől. Már a tározó tartalmának 1%-a a Garam folyóba ömölve is elég, hogy a 6 évvel ezelőttihez hasonló károkozás történjen a Dunán és Budapest vízbázisa is veszélybe kerüljön.
A kanadai cég a Zemplénben, az államhatártól 25km-re is szeretne bányászatba fogni, ami a Tokaji vidéket veszélyeztetheti.
Február 27-én 70 magyar civil szervzet nyílt levélben fordult Miklós László szlovák környezetvédelmi miniszterhez, arra kérve, hogy a környezetvédelmi hatásvizsgálatba a magyar társadalmi szervezetek is beleszólhassnak. A Tornigan Gold 2,5 éve vásárolta meg a szükséges területeket és előzetes hatástanulmány már készült, a bányászati engedélyhez már csak a környezetvédelmi hatástanulmány hiányzik.
"A hasonló projekteknek úgy lehetne elejét venni, ha Csehországhoz hasonlóan Szlovákia is betiltaná a ciános technnogóliát."-írta Fidrich Róbert, az MTvSz programvezetője.
A Tornigan Gold sürgeti a bányászati engedély megszerzését, a zöldek hátráltatják, mert az EU 2008-tól hatályos új bányászati irányelve olyan szigorú, hogy az alapján a ciános projektek finanszírozása már nem gazdaságos. A zöldek reménye szerint az engedélyezési eljárás elhúzódik még két évig, és akkorra a befektető a jelenleginél ötödére csökkenő határértékek miatt eláll jelenlegi beruházási szándékaitól.

Szerinted is komoly a veszély vagy csak újjab túlkapás a zöldek részéről?

Megnézem


 

Téma címe: Energiaválság
Témanyitó hozzászólás
(KovA):Hőerőmű
A világ az energiaválság küszöbén áll. Az energia egyre drágább, a meg nem újuló energiahordozók fogynak. Ahogy Móni is írta a csöpögő csap példáján, csökkenthetjük a felhasználást (a valóságban nem ez történik), de vajon ez megoldható lenne, megoldást kínál? Honnan nyerhetünk energiát? Mivel termeljünk áramot? Jelenleg a Föld villamosenergia termelésének jelentős része származik a fosszilis erőművekből. A megújuló források alkalmazása egyre gyakoribb, de még mindig elhanyaglható. Ennek oka éeginkább abban keresendő, hogy a teljesítményükhöz képest magas az áruk. Jelenleg a legolcsóbb villamos energia termeléi módszer az atomerőmű. Manapság egyre több ország kezd atomerőmű tervezésben, illetve tervezi azt. A világon 470 reaktor működik (áramtermelésre; forrás:Discovery Channel). Európában a Csernobili katasztrófa óta nem építettek atomerőművet (1986), de Svédország most megtörte a jeget. Irán 21db ilyen erőművet tervez felépíteni.

Megnézem


Téma címe: M0
Témanyitó hozzászólás
(KovA):Az M0-s Északi hídjának tervei
Az M0 építése csúszik (kb. 11 éve). Ennek több oka van, a politikát nem kívánom belekeverni. Mint tudjátok a zöldek sokat tiltakoznak az építkezés ellen, de vajon kinek van igaza? Meg kell-e építeni a körgyűrűt? A bíróság elutasította az építkezés leállításáról szól beadványt. Helyes volt a döntés mérlegelve az előnyöket és a hátrányokat?

Írjátok ide a véleményeteket, lehetőleg érvelve igazatok mellett.

Szerintem 2007-ig meg kell építeni, majd hozzászólásaitok függvényében érvelek.

Megnézem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Copyright 2006 Nagy Terv Project | Minden jog fenntartva! | Impresszum