Tiramisu receptek
Klasszikus tiramisu
(Tiramisu classico)
Hozzávalók
- 50 dkg mascarpone
- 15 dkg savioardi (babapiskóta)
- 4 db tojás
- 4 ek cukor
- 2 pohár lefőzött erős kávé
- 5 dkg kakaópor (szóráshoz)
- 1 csipet só

Elkészítés
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, adjuk hozzá a mascarponét és jól keverve eldolgozzuk a krémet. Egy csipet sóval kemény habbá verjük a tojásfehérjét, majd óvatosan hozzákeverjük a mascarpónés krémhez. Nem szabad gyorsan kavarni, mert a krém összeesik. A babapiskótát áztassuk az előzően lefőzött erős kávéba és egy üvegtál aljára szorosan egymás mellé helyezzük. A kávés piskótára rákenjük a mascarpone krémet és a következő sorban megint kávéba áztatott babapiskótát teszünk. A z utolsó réteg a mascarpone krém legyen. Az egész tetejét megszórjuk kakaóporral majd a hűtőbe tesszük. Kb. egy óra múlva hidegen tálaljuk.
Epres tiramisu
(Tiramisu' alla fragola)
Hozzávalók
- 25 dkg mascarpone
- 2 db tojás
- 2-3 ek cukor
- 1/2 pohár habtejszin
- 20-25 db savioardi (babapiskóta)
- 1/2 kg eper
- 1 db citrom
- 1 db narancs
Elkészítés
Mossuk meg, majd daraboljuk fel az epret, majd tegyük egy tálba a citrom és a narancs kifacsart levével és a cukorral. Adjunk hozzá egy vagy fél liter vizet, (a babapiskóta nedvszívó képességének függvényében) és hagyjuk állni kb. 30 percig. Tehetünk bele ízlés szerint eperlikőrt is. Válaszuk el a tojássárgájákat a fehérétől majd a sárgáját jól keverjük el cukorral, ill. a fehérjét habbá verjük. Ezután az epres léből kivesszük az epreket, aminek a felét összeturmixoljuk. Egy tálban összedolgozzuk a felvert tojássárgáját, a habbá vert fehérjét, a mascarpone krémet, a tejszint és az eperdarabokat. A babapiskótákat áztassuk az epres lébe, majd egy üvegtálba rétegezzük oly módon, hogy a krémmel kezdjük, majd a babapiskótával és így tovább. Az utolsó rétegnek a krém legyen, amire az összeturmixolt epret kenjük fel. Hűtőben 2-3 órán keresztül pihentetjük.