Lasagne receptek
Lasagne sütőben
(Lasagne al forno)
Hozzávalók
- 50 dkg Lasagne tészta (friss vagy "száraz")
- 1 adag Bolognai ragu
- 1 adag Besamel mártás
- 3 db mozzarella
- 5 dkg parmezán sajt (reszelt)

Elkészítés
Ha már kész "száraz" lasagnetésztát használunk, akkor a besamelmártást egy kicsit hígabbra készítsük, hogy a tésztalapokat jobban benedvesítse.
Miután elkészítettük a besamelmártást és a bolognai ragut, akkor kezdjük el a valódi elkészítést. Vegyünk elő egy magasabb téglalap alakú tepsit, majd az aljára tegyünk néhány kanál besamelmártást és terítsük szét. Helyezzük rá a tésztalapokat, majd tegyünk rá egy sor bolognai ragut, majd megint egy sor tésztalap, besamelmártás, bolognai ragu. Addig ismételjük a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére mindig besamelmártást tegyünk. A tetejére végül tegyünk felkarikázott mozzarella sajtot és szórjuk meg parmezán sajttal.
"Ha nem akarjuk aznap megsütni, a hűtőszekrénybe helyezhetjük egy napra, alufóliával letakarva"
Helyezzük 180 C°-os sütőbe és süssük kb. 20 percig alufóliával letakarva; vegyük le az alufóliát, majd süssük még 10 percig.
Lasagne Pestóval
(Lasagne al pesto)
Hozzávalók
- 50 dkg Lasagne tészta (friss vagy "száraz")
- 40 dkg zöldbab
- 40 dkg mozzarella
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 adag Pesto
- 4-5 ek extra szűz olíva olaj
- 2-3 csipet só

Elkészítés
A zöldbab végeit távolítsuk el majd mossuk meg. Ezek után főzzük meg a zöldbabot bő sós vízben kb. 20 percig. Ha fagyasztottat használunk, akkor kövessük a csomagoláson található utasítást. Miután megfőtt szűrjük le.
Egy serpenyőben egy kanálnyi olíva olajon pirítsuk meg a fokhagymát, amit később kiszedünk. Az olajba tegyük bele a zöldbabot és néhány percig pároljuk. Ha a lasagne tészta nem főzés nélküli, akkor főzzük meg bő sós vízben. A sütőt 190 C°-ra melegítsük fel. A pestót hígítsuk fel 3 kanál tésztafőző vízzel vagy egy kevés húslével.
A következőkben egy tepsiben vagy hőálló tálban rétegezzük fel a hozzávalókat úgy, hogy először a lasagne lapokat helyezzük a kiolajozott tepsibe, majd a zöldbabot, a mozzarellát és a pestót. Addig folytatjuk amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére mozzarella kerül. Tegyük be a sütőbe és kb. 20 percig süssük. Frissen tálaljuk.