AEROPARK BUDAPEST

(A VOLT FERIHEGYI REPÜLŐGÉP EMLÉKPARK)

 

image004

 

  2014. évben a volt Ferihegyi Repülőgép Emlékpark átalakult, megújult és AEROPARK néven várja látogatóit. A parkot gépkocsival megközelíthetjük a 4. sz. főútvonalon haladva, majd a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2-es terminálra vezető útról lefordulva. Autónkkal az Aeropark területén a bejárat után parkolhatunk le.  Tömegközlekedéssel a 200E jelzésű autóbusszal Kőbánya Kispestről eljutunk a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2B terminálra, és onnan egy rövid, kellemes sétával érünk célt. Kerékpárral Budapest, vagy Vecsés felől érkezve az innen letölthető útvonalon jutunk el a múzeumhoz. Egy nagyon rövid szakaszon lépcsőn kell felvinni a drótszamarat (közvetlenül a 4 sz. főútvonal keresztezése után), de egyébként kényelmes, aszfaltos a menetvonal.

 

Az AEROPARK elérhetőségei:

www.aeropark.hu

https://www.facebook.com/aeroparkbudapest?fref=ts

info@lkk.hu

+36-1-296-7489

+36-20-617-4141

 

A múzeum minden nap nyitva van 09.00.-18.00. óra között. A belépők árai:

 

Felnőtt: 1500. Ft.

Gyerek/Nyugdíjas/Mozgáskorlátozott: 800.Ft.

Családi (2 felnőtt+2 gyermek/1 felnőtt+3 gyermek): 2800.Ft.

1kiegészítő gyermek családi jegyhez: 300. Ft.

 

Csoportos látogatás esetén minden 10. gyermek után 1 fő kísérő belépése ingyenes.

 

Van lehetőség csoportos repülőtér látogatásra is, erről információk, jelentkezés: www.repterlatogatas.hu

 

 

image008

Tökéletes háttért az emlékparknak az „élő” repülőtér.

 

   És most vegyük sorra a kiállított repülőgépeket:

(A típusnevekre kattintva bővebb információkhoz lehet jutni az egyes gépekről)

Közvetlenül a jegyváltás után egy Il-18-assal találkozhatunk, majd Tu-134 és Tu-154 típusú repülőgépek vannak kiállítva. A két sugárhajtású utasszállító beltere is megtekinthető.

 

image010

Kilátás a kiállított Tu-134 ablakából

 

A Tu-154-estől jobbra fordulva egy légiforgalmi radart találunk, és e mögött stílusosan az LRI Jak-40 repülőgépe található. A további repülőgépek már egy kis utazásra invitálnak a távolabbi múltba, hiszen sorban egy-egy Il-14, An-2 és Li-2 gépek láthatóak.  A légcsavaros gépek előtt egy Mi-2 helikopter található a mentőszolgálat színeiben.

 

  A környezet rendezett, és találóak a dekorációként felállított leszállófények is. Nagyon jó, hogy a gépek nincsenek elzárva, kordonnal védve, így a közelről lehet tanulmányozni őket, felfedezhetőek olyan részletek is, amiket a hagyományos múzeumi elrendezésben soha nem láthatnánk.  A kiállított géppark jó áttekintő képet ad a magyar polgári repülés világháború utáni fejlődéséről.

 

A Li-2 mellett egy szépen kialakított fedett pihenőhely található, mellékhelységekkel, ivóvízzel. Ez el is kel, mivel a területen árnyékot adó fák nincsenek, a tűző napsütés pedig elég megterhelő lehet. Persze a fotózás szemszögéből külön hasznos, hogy nincs semmilyen zavaró tárgy a területen.

 

image012

 

♣ SRY MODELL ♣ 2004 ♣ Shot by CANON ♣ Powered by MS WORD ♣

♣ módosítva 2014.09.10. ♣