Avasi templom
Kezdőlap Vissza Miskolc belváros Demeter testvérek Színház Postapalota Minorita Erdészet Zenepalota Avasi templom Kilátó

 

 

 

AZ AVASI REFORMÁTUS TEMPLOM

 

 

 AZ AVASI GÓTIKUS REFORMÁTUS CSARNOKTEMPLOM

 

 

Miskolc műemlékei között 234 méter magasan, az Avason pompázik az ősi templom, mellette az 1557-ben épült harangtorony. Ezen a helyen már a XIII. században állt egy egyhajós, román stílusú kisméretű templom, melyet többször bővítettek, majd háromhajós gótikus csarnoktemplommá építették át. A török hódoltság idején többször érte támadás Miskolcot, ezek során 1544-ben a templom kiégett. Két évtized eltelte után épült újjá, a most látható egyszerűbb formában. A templom kiváló akusztikája lehetővé teszi, hogy az 1895-ben épült Angster-orgonát rendszeresen neves hazai és külföldi orgonaművészek szólaltassák meg.

Az avasi református templom mellett helyezkedik el az egyik legszebb műemlékünk, a XVI. századból fennmaradt harangtorony. Harangjátéka 1941-ben született, a Magyar Rádió Miskolci Stúdiójának szignálja. A templom környékét évszázadokon át, temetőnek használták, amely ma is sok érdekes látnivalót kínál az arra sétálóknak.

 

 

 HARANGTORONY

A TEMPLOM NYUGATI OLDALÁN

 

 

Miskolc-Diósgyőr a hazai vasgyártás fellegvára. Erről nyújt tanúbizonyságot az Avasi Református Templom sírkertjében felállított síremlékek, és a díszes kovácsoltvassal körbekerített sírok.

 

 

 

 A SÍREMLÉKEK KOVÁCSOLTVAS KERÍTÉSE

 

 

 

 A SÍREMLÉK KOVÁCSOLTVAS KERÍTÉSE

 

 

RÉSZLET

 

 

 

A SÍREMLÉK KOVÁCSOLTVAS KERÍTÉSE 

 

 

 

 <<<<<<<