Postapalota
Kezdőlap Vissza Miskolc belváros Demeter testvérek Színház Postapalota Minorita Erdészet Zenepalota Avasi templom Kilátó

 

 

 

A POSTAPALOTA

Miskolc, Hősök tere

 

 

A POSTAPALOTA 2005-BEN

 

 

Miskolc késedelmesen, csak 1790-ben kapcsolódott be az országos és európai postahálózatba.

1918-ban megbízást adtak a Magyar Királyi Postaházak a Építési Felügyelőségénél REISCHL GUSZTÁVNAK a Miskolci Postapalota terveinek elkészítésére, de 1935-ben kerül sor azoknak a telkeknek a kisajátítására, ahová az épületet tervezték.

Az építési engedélyt 1936-ban adta ki a polgármesteri hivatal MÁDAY GYŐZŐ építészmérnöknek, aki a munkát ÁRVAI PÁL építési vállalkozóval hajtatta végre.

A Postapalota 1937 őszére készült el.

A homlokzat WÄLDER GYULA műegyetemi tanár munkájának a gyümölcse, amely barokk motívum jegyeivel hívja fel az arra sétálók figyelmét.

Az épület védő és díszrácsozatát a miskolci NYÍRI ÉS DEMETER céggel, egyéb vasrácsozatot FAZEKAS ADOLF vállalkozóval készíttették.

A Postapalota dr. Csikesz Lajos postaigazgató idején épült fel, és neki köszönhető, hogy a II. világháborúban a visszavonuló németek nem tudták felrobbantani.

 

Az épület nyugati oldalán található két főbejáratot és a térre néző ablakokat, az északi oldalon lévő személyzeti bejáratot kovácsoltvasrács díszíti, mely stílusában harmonikusan beleolvad az épület barokkos jellegébe.

 

 

 

A POSTA BALOLDALI FŐBEJÁRATA

A POSTA JOBBOLDALI FŐBEJÁRATA

 

 

 

DEMETER TESTVÉREK ÁLTAL KÉSZÍTETT KOVÁCSOLTVAS DÍSZRÁCS

 

 

 

AZ ABLAKOK DÍSZRÁCSÁT KÖZÉPEN

KOVÁCSOLTVAS RÓZSA ÉKESÍTI

 

 

 

A Postapalota két bejárata között kilenc ablak található, az ablakokat kovácsoltvas díszrács védi, illetve ékesíti. A díszrácsok felső íves részében, középen más-más szimbólum jelenik meg, amelyek a hírközlés, az információtovábbítás fejlődését mutatják be a gyalogos futártól, a rádiózásig. A következő stilizált fotókon jobbról balra haladva láthatjuk a szimbólumokat.

 

 

 

1. FOTÓ 2. FOTÓ 3. FOTÓ
4. FOTÓ 5. FOTÓ 6. FOTÓ
7. FOTÓ 8. FOTÓ 9. FOTÓ

 

 

 

  KÉT FŐBEJÁRATOT

 KÉT-KÉT KOVÁCSOLTVAS LÁMPA DÍSZÍTI

 

 

 

 <<<<<<<