Demeter testvérek
Kezdőlap Vissza Miskolc belváros Demeter testvérek Színház Postapalota Minorita Erdészet Zenepalota Avasi templom Kilátó

 

 

A kovácsolás művészei

 

 

A Demeter testvérek mellett Nyíri Béla kovácsművész rövid munkásságát ismertetem. Természetesen más neves mesterek is dolgoztak a a XX. század elején, de az adatgyűjtésre kapott rövid idő nem tette lehetővé, hogy teljes mértékben feltérképezem a szakma nagyjait.

 

 

 

 DEMETER DEZSŐ*

 DEMETER LÁSZLÓ*

 

 

A Demeter testvérek (László, Dezső, János, Ernő) 1905-ben alapították a lakatosáru- és redőnygyárukat. A kovács szakma mélyebb ismereteit Selmecbányán sajátították el. (Demeter László Münchenben és Bécsben is folytatott tanulmányokat.) Pontos, precíz munkájukkal hamar felhívták magukra a figyelmet. A kovácsoltvas művességet magas színvonalon végezték.

Legfontosabb munkájuk: a Borsod megyei Takarékpénztár, a Weidlich bérpalota összes épület- és műlakatos munkái, Miskolci Hitelintézet, a Zenepalota, a Lillafüredi Palota-szálló, a repülőtéri hangár. A kovácsoltvas művészei voltak. Alkotásaikat több ipari kiállításon aranyéremmel jutalmazták. A testvérek hosszú ideig együtt dolgoztak, majd Demeter Ernő szakmájában külön is sikeresen megmérettetett. Demeter Ernő jelentősebb önálló munkája a Miskolc Vásárcsarnok lakatos- és redőnymunkái. Valamennyi testvér számos intézménynek és egyesületnek megbecsült tagjai voltak.

(Munkájukkal megteremtett remekműveket a későbbi fejezetekben mutatom be.)

 

 

 

A KORABELI ÚJSÁGOKBAN JELENT MEG A ZENEPALOTA KAPURÁCSA

(KORABELI FOTÓ*)

 

 

DEMETER DEZSŐ ÍRÓASZTALÁT DÍSZÍTETTE A KÉPEN LÁTHATÓ LEVÉLNEHEZÉK, AMELYET A DEMETER TESTVÉREK KÖZÖS ALKOTÓMUNKÁJA

(DEMETER DEZSŐ UNOKÁJA, MÁRTON TIBOR EREKLYEKÉNT ŐRZI NAGYAPJA ÉS TESTVÉREI HAGYATÉKÁT)

 

 

 

NYÍRI BÉLA

 

 

Nyíri Béla lakatostanoncként kezdte. Az I. világháború után Münchenben, Bécsben és Salzburgban képezte magát. Versenyképes gyárat hozott létre, amelynek fő profilját a kovácsoltvas munkák képezték, de emellett faipari munkákat is vállalt.

Nagyobb kovácsoltvas munkái: a sátoraljaújhelyi fogdaépülete, a kassai hadtestparancsnokság épületeinek összes lakatos munkái, a kassai járványkórház, gyermekkórház, pénzügyi palota, bányakapitányság lakatosmunkái. Ezen kívül Debrecenben, Miskolcon számtalan megbízást teljesített.

A Miskolci Zenepalota és a Postapalota épületeinek vasrácsát a Demeter testvérek és Nyíri Béla közösen készítették el.

 

 

 

A MISKOLCI ZENEPALOTA KAPUJÁNAK KOVÁCSOLTVAS CSÚCSA*

 

 

<<<<<<

 

 

_____________________________________________________

*A fotók megjelentek az „50 éves a vállalkozók lapja Jubileumi Albuma, Miskolc, 1929.” c. kiadványban.

*„50 éves a vállalkozók lapja Jubileumi Albuma, Miskolc, 1929.”

* A fotó megjelent az „50 éves a vállalkozók lapja Jubileumi Albuma” c. kiadványban.