Erdészet
Kezdőlap Vissza Miskolc belváros Demeter testvérek Színház Postapalota Minorita Erdészet Zenepalota Avasi templom Kilátó

 

 

 

AZ ÉSZAKERDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG SZÉKHÁZA

Miskolc, Deák tér 1.

 

 

  AZ ÉSZAKERDŐ RT SZÉKHÁZA

 

 

Az épületet az erdőigazgatóság számára a Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezésére és támogatásával 1927-ben LEHOCZKY GYÖRGY építész és festőművész tervei alapján kezdték építeni, és PAPP SÁNDOR miskolci építész 1929-ben fejezte be. Az épület a lőcsei Thurzó-ház mintájára készült, reneszánsz elemeket felvonultató homlokzati megoldásokkal.

Az épület bővítésére 1939-ben került sor, a Tárkányi utcai oldalon egyszintes szárnnyal toldották meg, amely stílusában követi a főépületet. Vélelmezhetően a főépület (D-Ny) sarkának emeleti részén kialakított csavartoszlopos szoborfülke a Patrona Hungariae szoborral, a bővítés idején került megvalósításra. A szobrot 1929-ben BETHELEN GYULA szobrászművész faragta meg GABAI SÁNDOR kőfaragó segítségével.

Évtizedek alatt az épület homlokzata folyamatos romlott. A helyreállítási munkálatok elvégzéséhez hiányoztak az eredeti dokumentumok, ezért a rekonstrukciót hosszadalmas előkészítő munka előzte meg. Az építőmesteri munkák elvégzésére 1995-ben Német és Tsa Kft-t, a graffitó díszek elkészítésére Seres Lászlót és Velledits Lajos festő- és restaurátorokat bízták meg. (A graffitóképek a erdőgazdálkodás műveleteit örökíti meg.)

A jelenleg látható kovácsoltvasrácsok funkcionális céllal /biztonsági okokból/ kerültek beépítésre. A homlokzati rácsok Balatoni Klára és Litwin József iparművészek munkáját dicsérik. A többi rácsot Litwin József tervei alapján az ÉSZAKERDŐ Rt műhelyeiben gyártották le. A kovácsoltvas harmonikusan illeszkedik az épület stílusához.

A helyreállítást nehezítette, hogy a fülkében lévő szobor hollétét nem tudták felkutatni, ezért fényképek alapján Kovács István és felesége miskolci kőszobrász- és restaurátorok vállalták a feladatot.

Jelenleg az épület teljes pompájában tekinthető meg.

 

 

 

 

AZ ÉPÜLET FÖLDSZINTI HOMLOKZATÁN

A MÁRVÁNYTÁBLA

A helyreállításról tanúskodik

 

 

 

A FŐÉPÜLET BOLTÍVES KAPUJÁBAN

A MÁRVÁNYTÁBLÁN AZ ÉPÍTÉS IDEJÉT

TÜNTETTÉK FEL

 

 

 

AZ ÉPÜLET EMELETI HOMLOKZATÁN 6 KÜLÖNBÖZŐ GRAFFITÓ

AZ ERDŐGAZDÁLKODÁS MŰVELETEIT ÖRÖKÍTI MEG

 

 

 

SZOBORFÜLKE

A PATRONA HUNGARIAE[1] SZOBORRAL

 

 

 

 A FŐBEJÁRAT ELŐTT LÁTHATÓ A KOVÁCSOLTVAS KAPU

 

 

 

A FŐÉPÜLET NY-I OLDALÁN AZ ABLAKOT

KOVÁCSOLTVASRÁCS VÉDI, DÍSZÍTI

 

 

 

KOVÁCSOLTVASBÓL KÉSZÜLT ERKÉLY

A FŐÉPÜLET NY-I OLDALÁN

 

 

 

ZÁSZLÓTARTÓ

A FŐÉPÜLET HOMLOKZATÁN

 

 

 

 

A PINCE ABLAKÁT VÉDŐ KOVÁCSOLTVASRÁCS

 

 

 

<<<<<<<

 

 

 


[1] Magyarok Nagyasszonya (Szűz Mária)