Kezdőlap
Torták
Sütemények 1
Sütemények 2
Sütemények 3
Muffinok
Élesztős tészták
Zsírban sűlt tészták
Pizzák



|
Lángos
Hozzávalók:
250gramm liszt 150gramm krumpli (pár
szem) 1csomi száraz élesztő 1deci tej (tehén
fajta, ehhh...) 1kiskanál cukor 1kiskanál só
tejföl (amennyi van) sajt (sooook, sok-sok) fél liter olaj
a kisütéséhez 1liter csapvíz 1db serpenyő,
lábas, kicsi tálka 1db sütő és tűzhely,
mikro, kézi robotgép 1óra szabadidő
Elkészítési idő: 1 óra
Elkészítés:
Először is a krumplit ügyesen meghámozzuk, majd felvágjuk kisebb darabokra.
A lábasba beleöntjük a vizet, megsózzuk (fél kiskanállal), a darab krumplikat
beletesszük és a tűzhelyen kb. 20percig főzzük. Közben egy-két percre bekapcsoljuk
a sütőt, hogy jó meleg legyen és betesszük a lisztet. Jót fog tenni neki.
Amíg a krumplik főzőcskéznek a lábasban,
csinálunk valami érdekes masszát. Ezt úgy
hívják "kovász". Ne kérdezd miért ez
a neve, nem tudom - lényeg, hogy így
hívják. A tejet beleöntjük a kis
tálkába és mikroban langyosra
melegítjük. Majd beletesszük a cukrot, a száraz
élesztőt és 4 kiskanál lisztet. Mindezt
jóóól megkeverjük (lehet a robotgép
habverőjével is) és betesszük a sütőbe a liszt
mellé.
Mire a krumpli megfő (könnyen bele tudod szúrni a
villát) a "kovász" is kész lesz. Abból
lehet látni, hogy felhabosodott (meg kell hagyni, jó
ronda látvány...). A krumplit a robotgéppel
összetörjük és hozzákeverjük a
"kovászt" a lisztet meg fél kiskanál sót. A
kész tésztát 5 részre osztjuk, és
még külön meggyúrjuk kézzel. Olyan
gyurmázósdi félét játszunk és
gombócokat csinálunk. Az 5 gombócot betesszük
a sütőbe és hagyjuk megkelni. Ez azt jelenti, hogy nagyobb
lesz mint volt. A sajtot megreszeljük, és ha kész
fel is tesszük az olajat melegedni, mert a tészta 10 perc
alatt megkel - ezért fontos, hogy minden melegen tegyünk
bele mert sokkal több idő lenne. Kivesszük a
gombócokat és kézzel kicsit megpaskoljuk és
széthúzzuk. Nagyon kis puha a tészta, irtó
könnyen nyúlik! Nem kell vékonyra nyújtani,
jó lesz kicsit vastagon is és amúgy sem
férne be akármilyen nagy a serpenyőbe!
Letöltés itt!
Kefires
lángos
Hozzávalók: 50dkg liszt,2,5dkg élesztő,1,5 dl tej, 1ek. cukor,3dl kefir,2
tojás,1 dkg só,olaj.
Elkészítés: Az élesztőt kevés cukros
tejben megfuttatjuk. A kefirt a tojással, sóval és
a futtatott élesztővel összekeverjük. A lisztet
apránként adjuk hozzá, annyit, hogy a
lángos tésztára jellemző tésztát
kapjunk. A tésztát legalább 1 órára
hűtő szekrénybe rakjuk, majd annyit veszünk ki belőle,
amennyi lángost frissen akarunk kisütni. (A maradék
tészta tetejére kevés étolajat öntve,
hűtőben napokig eláll.) Étolajos vagy vizes kézzel
előbb zsemléket formálunk, majd kerek formára
széthúzzuk a lángosokat, és forró
olajban, de kis lángon világosra sütjük.
Ízesítés: só, fokhagyma, tejföl, sajt
ízlés szerint. Letöltés itt!
© 2009-2016
Kaszás Csaba
|