Kezdőlap
Torták
Sütemények 1
Sütemények 2
Sütemények 3
Muffinok
Élesztős tészták
Zsírban sűlt tészták
Pizzák

 

 

 

 

 

 

 

Lángos


Hozzávalók:
250gramm liszt 150gramm krumpli (pár szem) 1csomi száraz élesztő 1deci tej (tehén fajta, ehhh...) 1kiskanál cukor 1kiskanál só tejföl (amennyi van) sajt (sooook, sok-sok) fél liter olaj a kisütéséhez 1liter csapvíz 1db serpenyő, lábas, kicsi tálka 1db sütő és tűzhely, mikro, kézi robotgép 1óra szabadidő
Elkészítési idő: 1 óra
Elkészítés:
Először is a krumplit ügyesen meghámozzuk, majd felvágjuk kisebb darabokra. A lábasba beleöntjük a vizet, megsózzuk (fél kiskanállal), a darab krumplikat beletesszük és a tűzhelyen kb. 20percig főzzük. Közben egy-két percre bekapcsoljuk a sütőt, hogy jó meleg legyen és betesszük a lisztet. Jót fog tenni neki.
Amíg a krumplik főzőcskéznek a lábasban, csinálunk valami érdekes masszát. Ezt úgy hívják "kovász". Ne kérdezd miért ez a neve, nem tudom - lényeg, hogy így hívják. A tejet beleöntjük a kis tálkába és mikroban langyosra melegítjük. Majd beletesszük a cukrot, a száraz élesztőt és 4 kiskanál lisztet. Mindezt jóóól megkeverjük (lehet a robotgép habverőjével is) és betesszük a sütőbe a liszt mellé.
Mire a krumpli megfő (könnyen bele tudod szúrni a villát) a "kovász" is kész lesz. Abból lehet látni, hogy felhabosodott (meg kell hagyni, jó ronda látvány...). A krumplit a robotgéppel összetörjük és hozzákeverjük a "kovászt" a lisztet meg fél kiskanál sót. A kész tésztát 5 részre osztjuk, és még külön meggyúrjuk kézzel. Olyan gyurmázósdi félét játszunk és gombócokat csinálunk. Az 5 gombócot betesszük a sütőbe és hagyjuk megkelni. Ez azt jelenti, hogy nagyobb lesz mint volt. A sajtot megreszeljük, és ha kész fel is tesszük az olajat melegedni, mert a tészta 10 perc alatt megkel - ezért fontos, hogy minden melegen tegyünk bele mert sokkal több idő lenne. Kivesszük a gombócokat és kézzel kicsit megpaskoljuk és széthúzzuk. Nagyon kis puha a tészta, irtó könnyen nyúlik! Nem kell vékonyra nyújtani, jó lesz kicsit vastagon is és amúgy sem férne be akármilyen nagy a serpenyőbe!
Letöltés itt!

Kefires lángos
Hozzávalók: 50dkg liszt,2,5dkg élesztő,1,5 dl tej, 1ek. cukor,3dl kefir,2 tojás,1 dkg só,olaj.
Elkészítés: Az élesztőt kevés cukros tejben megfuttatjuk. A kefirt a tojással, sóval és a futtatott élesztővel összekeverjük. A lisztet apránként adjuk hozzá, annyit, hogy a lángos tésztára jellemző tésztát kapjunk. A tésztát legalább 1 órára hűtő szekrénybe rakjuk, majd annyit veszünk ki belőle, amennyi lángost frissen akarunk kisütni. (A maradék tészta tetejére kevés étolajat öntve, hűtőben napokig eláll.) Étolajos vagy vizes kézzel előbb zsemléket formálunk, majd kerek formára széthúzzuk a lángosokat, és forró olajban, de kis lángon világosra sütjük. Ízesítés: só, fokhagyma, tejföl, sajt ízlés szerint. Letöltés itt!
 
© 2009-2016 Kaszás Csaba