Kezdőlap
Torták
Sütemények 2
Sütemények 3
Muffinok
Élesztős tészták
Zsírban sűlt tészták
Lángosok
Pizzák


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sütemények


Almás szeletek.
Porhanyós tésztát készítünk. 21 deka tiszt, 14 deka vaj, 8 deka cukor, 1 tojás, 1 sárgája, kevés finomra vágott citromhéjjal. Gyorsan összegyúrjuk, két részre osztjuk, hosszú csíkokra nyújtjuk s a tepsibe téve, közepén párolt alma péppel megtöltjük. Jobbról, balról ráhajtjuk a tésztát a töltelékre, tojással jól bekenjük s erős tűznél megsütve, még melegen szeletekre vágjuk s cukorral behintve asztalra adjuk.
Csokoládé lepény.
Három rúd csokoládét sütőben megpuhítunk s azután elkeverve hozzáadunk 6 tojássárgáját és egy egész tojást, 8 deka cukrot; félóráig keverjük s azután hozzáadjuk a 6 tojás kemény habját és egy sima kanál lisztet. Kikent s liszttel jól meghintett formába tesszük s megsütjük. Fél liter tejszínt habbá verünk, vaníliás cukorral édesítjük, a kihűlt és hosszába kettévágott tésztát megtöltjük és kívül egészen bevonjuk a habbal reszelt csokoládéval meghintve, felszolgálásig, hideg helyre tesszük.
Fánkok porhanyós tésztából.
28 deka liszt, 25 deka kemény vaj, 10 deka cukor 3 tojássárgája, vanília, vagy citrom íz, gyúródeszkán össze lesz gyúrva, fél centiméter vastagra kinyújtva, fánkszurkálóval kiszurkálva. Egy tojás fehérjéhez annyi porcukrot keverünk, hogy az sűrű legyen s ebből mindegyik fánkra fillér nagyságú pettyet csepegtetünk. Megsütve, barack, vagy hecsedli befőttel kettőt-kettőt összeillesztünk
.
Diós szeletek.
21 deka lisztből 14 deka kemény vaj, 7 deka barna mandula s ugyanannyi cukorból kézzel, deszkán porhanyós tésztát készítünk, mit kinyújtva, tiszta fehér papíron tepsibe teszünk s jó tűznél egész világosra megsütünk. Kiborítjuk s még melegen kettévágjuk. Fél kiló diót megtisztítva megdarálunk, 10 deka vaníliás cukor s 1-2 kanál tej hozzáadásával sűrű pépet készítünk, ezzel megtöltjük az egyik felét, a másikat ráhelyezzük. Meghintjük cukorral s szeletekre vágjuk.
Diós és mákos kifli.
25 deka liszt, 15 deka vaj, 3 deka cukor, kevés só, 4 fillér ára, langyos tejben feloldott élesztőből, a szükséges tej hozzáadásával nem nagyon kemény tésztát gyúrunk. Kis tojás nagyságú gombócokat alakítunk a tésztából s 1/2 óráig letakarva kelni hagyjuk. Elkészítjük a dió és máktölteléket, mindegyikhez 15 deka egész cukrot teszünk 2 deci tejbe s a tűzhelyen sűrűre befőzzük. Egy kiló diót tisztítva, darálva, vagy fél liter mákot keverünk a sűrűre főtt cukorhoz, ha nagyon sűrű lenne, tejjel hígítjuk, jól elkeverjük s azután kihagyjuk hűlni. Az időközben megkelt kis cipókat hosszúkásra és vékonyra kinyújtjuk s a töltelékkel egészen bekenve összesodorjuk s patkó álakra hajlítjuk. Tepsibe rakva még 1/4 óráig kelni hagyjuk, tojással kétszer bekenjük s erős tűznél megsütjük.
Nagy diós, vagy mákos patkó.
Fél kiló liszt, 25 deka vaj, vagy nagyon jó zsírra1 is, deszkán össze lesz morzsolva. Közepén mélyedést csinálunk s 3 és fél deka, 2 deci langyos tejbe áztatott élesztő s 2-3 tojássárgájával tésztává gyúrva, 3-4 egyforma cipót formálunk belőle s meleg helyen kelni hagyjuk. Tetszés szerint dió, vagy máktöltelékkel töltjük, melyet úgy készítünk el, mint a
Egy patkóra 25-30 deka tisztított diót, vagy, 1/4 liter mákot számítva, 3 deka mazsolát, kevés törött fahéjat, narancs és citromhéját finomra vágva s kockára vágva, citromádot keverünk még a töltelékbe. Kinyújtjuk a megkelt cipókat, megkenjük a töltelékkel s összesodorva, a tepsibe is még kelni hagyjuk. Tojással bekenjük s jó tűznél világos barnára megsütjük.
Gesztenye kifli.
1/4 kiló vaj, 1/4 kiló liszt, 2 kanál törött cukor, 2 tojássárgája s kevés sóból, hideg tejjel meglehetős kemény tésztát gyúrunk. Egy kiló gesztenyét puhára főzünk, megtisztítva szitán áttörjük s vaníliás cukorral összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, kártya nagyságú darabokra vágjuk, a gesztenyéből kis ujjnyi darabokat formálunk s a tésztába csavarva, kifli alakra formáljuk. Tojással megkenve forrón megsütjük.
Tejszínhabos kosarak.
25 deka vaj, 28 deka liszt, 8.1/2 deka vaníliás cukorral össze lesz gyúrva. Kis pléhformák ezen tésztával, melyet vékonyra nyújtunk, ki lesznek bélelve; a tészta jól belenyomkodva a forma falához s jó tőznél világosra megsütve. Kiborítva, cukrozott vaníliás habbal megtöltjük, felül cukorgyümölccsel díszítve asztalra adjuk. A habot tálalás előtt tegyük a kosárkába, mert ez utóbbi hamar átázik.
Tojáshabos tészta.
12 deka cukor, 4 tojássárgájával elkevertetik s hozzáadjuk még a 4 tojás habját, 12 deka lisztet s 10 deka olvasztott vajat. Tepsibe tesszük s félig megsütjük. Hat tojás fehérjéből kemény habot verünk, 14 deka vaníliás cukrot keverünk bele. A tésztát baracklekvárral megkenjük, a habot is rátéve szépen elsimítjuk, porcukorral meghintve lassú tűznél sütjük s ha kihűlt, négyszegletes darabokra vágjuk
Omlóstészta mogyoró töltelékkel.
21 deka vaj, 10 deka cukor, 31 deka liszt, egy tojás és egy sárgája összegyúrva; feléből a tésztát vékonyra kinyújtani, tepsibe tenni s baracklekvárral megkenni; erre jön a következő töltelék: 4 egész tojás, 30 deka cukor, 21 deka darált mogyoró egyszerre lesz fél óráig habosra keverve s azután a baracklekvárra téve, szépen elsimítva; a tészta másik feléből rácsot készítünk és rátesszük. Tojással megkenve, megsütjük.
Mogyorós tészta.
6 tojássárgája, fél font cukor habosra kevertetik, fél font mogyoró és 6 tojás habja, belekeverve megsüttetik. Krémje: fél font cukor, fél font mogyoró, 3 kanál tejszín, 2-3 kanál rum. Felül kávémázzal bevonni.

Mogyorós tészta más képen.
Kavarj el 28 deka vaníliás cukrot 4 tojás fehérjével, azután tégy hozzá 7 deka mogyorót és 14 deka hámozott mandulát megdarálva. Mindezt ostyalapokra kenjük, megsütjük és még melegen citromjéggel bevonjuk.
Mandulás szeletek.
12 és fél deka mandula, 12 és fél deka cukor, 12 és fél deka liszt és 12 és fél deka vaj deszkán gyorsan össze lesz gyúrva 2 tojássárgájával. Kinyújtjuk 1 centiméter vastagra s tojás fehérjéből vaníliás cukorral sűrűre kavart jéggel bevonva, hajócska formára vágjuk s jó tűznél világos barnára sütjük.
Töltött fánkok.
1/4 liter tej, 8 deka vaj egy lábosban a tűzhelyen fel lesz forralva s azután folytonos keverés mellett 14 deka liszt lesz óvatosan hozzákeverve s addig keverjük, míg egész sima lett s a tészta a lábostól elválik. Ha kihűlt 2 egész tojást, 3 sárgáját, kevés sót, 2 kanál cukrot s egy kevés finomra vágott citromhéjat keverünk még hozzá, Egy tepsit kikenünk zsírral, behintjük liszttel s az elkészített tömegből dió nagyságú darabokat teszünk a pléhre s jó tűznél világos barnára megsütjük. A fánkokat, ha kihűltek, alul egy darabon késsel bemetsszük, de úgy, hogy az alja egész maradjon s a belét kiszedve vaníliakrémmel megtöltjük, melyet épen úgy főzünk, mint a vajastésztából készült krémpitéhez, de elég 3 tojásból; 12 deka törött cukrot víz nélkül a tűzön világos barnára pirítunk s ebből a fánkokra teszünk felül egy kávés kanálnyit, szépen elsimítjuk, papírtokokba téve, hideg helyre tesszük.
Puncs fánkocskák.
Piskóta tésztát csinálunk 8 tojássárgája, 14 deka cukor, a 8 tojás habja és 14 deka lisztből, kis citrom ízzel. Ujjnyi vastagra sütjük, fánk szúróval kiszurkáljuk, a megmaradt tésztát finomra vágjuk, sűrű cukorsziruppal leöntjük, 2 szelet puhított csokoládét, 14 deka darált mandulát s szájíz szerint rumot teszünk bele. Két-két fánkot összeillesztünk a töltelékkel, melyet jó ujjnyi vastagon teszünk közé, oldalt elsimítva, felül narancs jéggel vonjuk be.
Szalontömeg máz készítése.
Egynegyed kiló egész cukrot vízbe mártjuk s a mennyi vizet fölvesz magába, abban áztatjuk estétel másnapig. Használat előtt, a tűzhelyre tesszük a szükséges ízzel, ha narancs, vagy citrom, akkor a cukrot áztatás előtt ledörzsöljük narancson, vagy citromon s használatnál csak a levéből teszünk szájíz szerint hozzá. Festésre pár csepp cochenille festéket használunk. A cukrot addig főzzük, amíg sűrűvé lesz és nehéz cseppekben hull le, azután félrehúzzuk s egykét kanállal porcelán tálba téve ezüstkanállal erősen kavarjuk addig, míg homályossá nem lesz. Azután beleöntjük az egészet s folytonosan keverjük addig, míg a bevonandó tésztára csepegtetve, a csepp nem folyik széjjel, hanem hamarosan réteget kap felül. Ha réteges, rátesszük a tésztára s késsel szépen elsimítva száradni hagyjuk.
Csokoládé máz.
8 deka cukorból kevés vízzel sűrű szirupot főzünk. 3 szelet csokoládét sütőben kissé puhítunk; kivesszük, hozzáteszünk egy fél dió nagyságú jó vajat s a szirupot is lassan hozzákeverve, sűrű mázzá keverjük s a tésztát bevonjuk
 

Letöltés

© 2009-2016 Kaszás Csaba