Kezdőlap
Sütemények 1
Sütemények 2
Sütemények 3
Muffinok
Élesztős tédzták
Zsírban dűlt tészták
Lángosok
Pizzák












|
Torták
Alma torta.
12 deka vajat habosra keverünk s azután hozzáadunk
egyenkint 3 tojássárgáját, 12 deka cukrot és
14 deka lisztet. Ha jól elkevertük, a három tojás
fölvert habját is hozzáadjuk még, evvel is
jó1 elvegyítjük s ezen tömegbol három
egyforma torta lapot sütünk. 1 kiló almát megtisztítunk,
vékony szeletekre vágunk s egy lábosban 20 deka
cukorral kásává fozünk. A kihult lapokat baracklekvárral
megkenjük s megtöltjük az alma kásával.
3 deci tejszínt fölverünk, megcukrozzuk, az egész
tortát bevonjuk a habbal s kis kockákra vágott 30
fillér ára citronáddal megszórjuk.
Diós torta.
17 és fél deka cukor, 10 tojássárgája,
kis reszelt citromhéjával habosra kevertetik. 17 és
fél deka finomra darált diót, 7 deka lisztet teszünk
hozzá s három rézben sütjük. Töltelék:
14 deka vaníliás cukor, 8 deka fehér darált
mandula, melyet egy kanál vízzel elobb összedörzsöltünk,
4 tojás keményre vert habjába jön, ezen tömeggel
a torta meg lesz töltve s fölül citrom konzervvel bevonva.
Dió krém-torta.
Fél kiló héjas diót megtisztítva,
megdarálunk, úgyszintén 6 deka héjazott
mandulát 2 egész tojással mozsárban összedörzsöljük.
12 deka cukrot 4 tojássárgájával s a 4
tojás habjával habosra keverünk, hozzátesszük
a diótömeget és 4 deka lisztet. Vajjal jól
kikent, liszttel behintett torfaformába tesszük s nem nagyon
forró sütoben, de egyenletes melegnél világos
barnára sütjük. Fél kiló diót
megtisztítva, megdarálunk s keveset téve belole
mindig a mozsárba, egy evokanál tejjel összedörzsöljük.
12 deka vajat habosra keverünk, 12 deka vaníliás
cukrot s a diót hozzá keverve, sima krémet készítünk.
A kihult tortát 2-3 lapra vágjuk, megtöltjük
a krémmel s be is vonjuk avval.
Datolya torta.
28 deka cukor. 28 deka hámozott, hosszúkásra vágott
mandula, 28 deka magvától megtisztított, összevágott
datolya s egy jó evokanál zsemlyemorzsa, 6 tojás
keményre vert habjához lesz az említett sorrendbe
keverve. Tort formát vajjal jól kikenünk s liszttel
behintünk, az egész tömeget rátesszük
s lassú tuznél egy óra hosszat sütjük.
Dobos torta.
6 tojássárgáját elkeverünk 12 deka
cukorral nagyon habosra, hozzátesszük a 6 tojás
habját és 10 deka lisztet. A tortaformának csak
a lapját használjuk a tortalapok sütéséhez.
Megkenjük vajjal s behintjük liszttel, 1 nagy fozokanálnyit
a keverékbol a közepére teszünk s késsel
elsimítjuk. Legjobb 2 tortalapon sütni, amíg az
egyik sül, a másikat készíthetjük el,
sokkal gyorsabban megy. Ha a-lapok mind megsültek, körül
belül 8-9 lesz ezen tömegbol, megtöltjük a következo
krémmel: 4 egész tojás, 20 deka cukorral habüstben
a tuzhelyen nagyon habosra lesz verve, de nem szabad a tömegnek
nagyon megmelegedni. 28 deka vajat habosra keverünk és
20 deka csokoládét, sütoben kissé lágyítunk.
A vajhoz azután kanalanként hozzákeverjük
a kihult tojást és lágyított, csokoládét
s ha jól elvegyítettük, kis idore hideg helyre tesszük.
A kihult lapokat megtöltjük a csokoládé krémmel
s fölül égetett cukorral vonjuk be, melyet 10 deka
cukorból úgy készítünk, hogy víz
nélkül olvasztjuk, fel s ha szép sötét
sárga, a tortára öntjük s késsel gyorsan
elsimítjuk.
Csokoládé, torta.
14 deka vaj, 28 deka vaníliás cukor, `2 egész
tojás és 4 sárgájával fél óráig
habosra kavartatik. Azután 28 deka tisztított, darált
mandula, 3 szelet lágyított csokoládé,
3 és fél deka-zsemlyemorzsa és 4 tojás
kemény habja jön még hozzá keverve s egészbe
megsütve. 8 deka cukrot egy kis csésze vízzel surure
fozünk, 2 szelet sütoben lágyított csokoládéhoz
keverjük, kis dió nagyságú vajjal együtt
szép simára elkeverve, a tortát ezen mázzal
bevonjuk.
Eper,krém torta.
25 deka-hámozott, darált mandula, 25 deka. cukor, 1 narancs
reszelt héja és 8 tojássárgája jól
elkeverve, 8 tojás keményre vert habjával s fél
evokanál zsemlyemorzsával lesz még könnyedén
elvegyítve s azután tortaformában 3 egyforma részben
süve. A kihult tortát azután a következo krémmel
töltjük: 3 tojássárgáját 3 nagy
kanál cukorral habosra keverünk, 3 nagy kanál tejjel
elkeverve, gozben suru krémet fozünk belole. 18 deka vajat
elkeverünk, a kihult krémet s 3 kanál passzírozott
eperlekvárt hozzátéve egy pár csepp cochenillel
rózsaszínure festjük s a tortát megtöltve,
oldalt is avval kenjük be, fölül pedig narancsjéggel
vonjuk be.
Grillázs torta.
25 deka mandulát leforrázva, megtisztítunk, jól
megmosva, leszárítjuk. Mindegyiket ketté,választva
nagyon vékonyra szeleteljük fel. 25 deka törött
cukrot tuzön, egy tiszta lábosban víz nélkül
olvasztunk s ha még egész világossárga,
a mandulát, melynek nagyon száraznak kellett lenni, mikor összevágtuk,
beletesszük gyorsan, de azért jól elvegyítjük
a cukorral s egy vajjal jól bekent deszkán, vajjal bekent
nyújtófával kinyújtjuk. Tortaformába
emeljük, melyet elozoleg szinte kikentünk vajjal s azután
egy citrom segítségével belenyomkodjuk, formába.
Ha megkeményedett, kiborítjuk, belsejét cukrozott
tejszínhabbal megtöltjük.
Gesztenye torta.
8 tojássárgáját fél font cukorral
habosra keverünk, 28 deka passzírozott gesztenyét,
2 kanál zsemlyemorzsát és a 8 tojás kemény
habját keverve lassan hozzá, a tömeget 2 részben
sütjük. 35 drb. gesztenyét megfozve áttörünk,
20 deka surure fozött cukorral és kevés vaníliával
elkeverjük. A tortát megtöltjük köröskörül
is bekenjük, fölül pedig úgy, mint a dobostortát égetett
cukorral bevonjuk.
Gesztenye torta csokoládéval.
21 deka cukrot, 8 tojássárgája és 2 egész
tojással habosra keverünk, 17 deka csokoládét
sütoben puhítunk s azután kis vaníliás
cukorral s egy evokanál rummal a tojáshoz keverjük.
Megfott és szitán áttört gesztenyébol
28 dekát és a 8 tojás kemény habját
egyidejuleg keverjük lassan hozzá. Jót kikent torta
formában lassan sütjük s másnap 3 egyforma
. korongra vágjuk s a következo krémmel töltjük;
1 deci tejet 15 deka passzírozott gesztenyével felfozünk
s ki hagyjuk hulni. 12 deka vajat ezalatt habosra keverünk 10
deka cukorral, hozzátesszük a gesztenyét, a tortát
megtöltjük s csokoládé mázzal bevonjuk.
Linzi torta.
30 deka liszt, 21 deka vaj, 10.1/2 deka mandula, 17 deka cukor, kevés
fahéj és citromhéja finomra vágva, 1 egész
tojás és 2 sárgájával össze
lesz gyúrva. Két részre osztjuk, az egyiket kissé kinyújtva,
tortaformába tesszük, bekenjük barack, vagy más
befottel, a másik részbol rácsozatot csinálunk,
tojással bekenjük s jó tuznél világos
barnára sütjük.
Fehér mandula torta.
14 deka hámozott, darált mandulát, 14 deka vajat,
14 deka lisztet, 14 deka cukrot, 1 tojássárgájával összegyúrunk és
5 részre osztva 5 egyforma lapot sütünk. Ha mind elkészült és
kihult, megtöltjük kávékrémmel, melyet úgy
készítünk, hogy egy csésze eros feketekávét
10 deka cukorral surure fozünk s kihulve fél liter kemény
habbá vert tejszínhez keverjük, a torta lapokat
megtöltjük s fölül is bevonjuk vele az egész
tortát.
Mogyoró torta.
7 tojás fehérjét, 28 deka cukrot és 30
deka sütoben pirított, darált mogyorót fél óráig
keverünk, Tiszta fehérpapírból két
torta nagyságú darabot vágunk, a tömeget
két egyforma részben rákenjük s nem nagy
tuznél 3/4 órát sütjük. Baracklekvárral
megtöltjük s narancs jéggel bevonjuk.
Mogyoró krém torta.
21 deka elobb sütoben pörkölt, finomra darált
mogyorót, 21 deka vaníliás cukrot elkeverünk
6 tojássárgájával s hozzáadva még
a 6 tojás habját, tortaformába töltjük
s lassan sütjük. Következo nap szétvágjuk
3 részre s megtöltjük. 12 deka vaj, 8 deka cukor és
2 tábla melegített csokoládéval elkevertetik és
6 deka pörkölt mogyorót teszünk még megdarálva
hozzá. A tortát megtöltjük s be is vonjuk a
krémmel s beszórjuk még 7 deka cukor és
egy néhány pörkölt mogyoróból
készült, megtört grillázsal.
Mocca,torta.
12 és fél deka megtört cukrot, 6 tojássárgáját és
2 egész tojást habüstben a tuzhelyen nagyon habosra
verünk, de csak a tuzhely szélén, hogy a tömeg
langyos maradjon. Ha jó suru és habos, elvesszük
s még verjük addig, míg kihult. Akkor fozokanállal
hozzá keverünk 9 deka lisztet és 7 deka olvasztott
vajat. Jól elvegyítve a vajjal és liszttel, kikent és
belisztezett tortaformába töltjük s középfokú tuznél
világos barnára sütjük. Ha kihult 2-3 részre
vágjuk s kávékrémmel töltjük
meg, melyet következoképen készítünk:
8 deka cukrot 1 egész tojással habüstben melegen
fölverünk, hogy suru és habos legyen s azután
kihagyjuk hulni. 1 decí eros feketekávét 3 deka
cukorral surure befozünk s félre tesszük. 14 deka
vajat habosra keverünk s lassankint hozzáadjuk a tojáskeveréket és
suru kávét. A tortát megtöltjük, oldatait
is bekenjük a mocca-krémmel, felületét kávé konzervvel
vonjuk be. Pörkölt fehér mandulát darabosra
vagdalva szórunk az oldalára, fölül pedig lágyított
csokoládéból készített kávészemekkel
díszítjük a tortát.
Habos-torta.
56 deka cukrot nagyon finomra törünk s evvel együtt
kis ujjnyi hosszú vaníliát is, megszitáljuk
az egészet s félretesszük. 8 tojás fehérjét
kemény habbá verünk s a cukor felét kanalanként
adva hozzá, avval is folyton verjük. A másik felét
fozokanállal keverjük közé, de ezt is apránkint.
Három egyforma, gömbölyu fehér papírlapot
vágunk s a tömegbol ujjnyi vastagon a papírra kenünk,
apró csókocskákkal is díszítve azt,
mit ugyanazon tömegbol, papírtölcsérrel nyomkodunk
rá s pléhre téve, inkább csak szárítjuk,
mint sütjük, tehát nem szabad forró sütobe
tenni. A második papírra koszorú alakban tesszük
a tömeget s a harmadik lapra simán, ez a lap jön alul,
rájön a koszorú, belül fél liter fölvert
tejszínhab s fölül az eloször sütött
lap, melyet azután tetszés szerint még cukorgyümölccsel
is díszíthetünk. Mindegyik lap természetesen
külön lesz sütve s meglehetos sokáig lassú tuznél
1.1/2-2 órát. Ha a papír nehezen jön le,
kissé be kell nedvesíteni s állni hagyni pár
percig, akkor szépen leválik. Ezen tortát lehet
fagylalttal is tölteni, tejszínhab helyett.
Néger-torta.
28 deka vajat elkeverünk 28 deka cukor és 6 tojássárgájával,
28 deka darált barna mandulát, 4 tábla reszelt
csokoládét, 3 deka kockára vágott citronádot,
kevés vanília és finomra vágott citromhéját,
6 tojásfehérjét s utoljára 10 deka lisztet
keverünk hozzá, 3 részben sütjük. Következo
krémmel töltjük : 14 deka cukor, 8 tojássárgája,
2 deka liszt, 4 deci tejbol gozben suru krémet fozünk,
a tortalapokat megtöltjük s kockára vágott
ananásszal díszítjük.
Orosz-krém torta.
Piskóta tésztát készítünk 6
tojássárgája, 10 és fél deka cukor,
6 tojás habja és 8 deka lisztbol, egyben sütjük
s ha kihult 3 részre vágjuk. 8 tojássárgája,
3 és fél deci tej, 14 deka cukorból krémet
fozünk s elvéve a tuzrol még keverjük, míg
kihult. Fél liter tejszint fölverve a krém közé vegyítünk
egy kevés vaníliás cukorral együtt s beleteszünk
még 7 deka mazsolát és 7 deka citronádot,
mit elozoleg már rumban áztattunk. 4-5 lap 1 deci vízben
feloldott zselatint is keverünk a krémhez, eloveszünk
egy torta formát, alul a krémbol teszünk, azután
egy bisquit lapot, ismét krémet s így tovább.
Jégre tesszük pár órára s használatkor
kiborítjuk.
Rokoko-torta.
5 tojássárgáját, 5 kanál cukrot
jól megkavarunk, 2 evokanál zsemlyemorzsát és
2 jó evokanál lisztet, 2 szelet reszelt csokoládét és
az 5 tojás habját tesszük bele s két részbe
sütjük. Töltelék: 12 deka darált diót
tejjel elkeverve, 12 deka habosra kevert vajhoz keverünk, 2 kanál
vaníliás cukorral édesítve a tortát
ezen tömeggel megtöltjük és bevonjuk s vagdalt
dióval behintjük.
Provénce torta.
9 tojásfehérjét kemény habbá verünk,
28 deka forrázott, darált mandulát és 28
deka törött cukrot keverünk hozzá s két
részben sütjük. 21 deka fehér mandulát
megdarálunk, megpörkölünk; 21 deka vaníliás
cukorral együtt hozzákeverjük 21 deka habosra kevert
vajhoz s evvel a tortát megtöltjük, oldalát
is bekenjük s felül narancs, vagy citromjéggel vonjuk
be.
Stefánia torta.
14 deka mogyoró, 14 deka fehér mandula, 24 deka cukor
8 tojássárgájával habosra kevertetik, 5
deka zsemlyemorzsa, 2 deka liszt s a 8 tojás habját hozzá adva,
2 egyforma lapot sütünk belole. 14 deka- vajat habosra keverünk
14 deka cukorral, 4 tojássárgájával és
14 deka lágyított csokoládéval. A tortát
megtöltjük, a krémmel be is vonjuk egészen
s pörkölt mogyoróval díszítjük.
Kávé torta.
7 egész tojás, 25 deka cukor és 25 deka héjas,
darált mandulát habosra keverünk.
Azután
hozzá keverünk 60 szem pörkölt,
darált
kávét, jól kikent tortaformába
töltjük
s lassan sütjük körülbelül
1 óra hosszat.
20 deka cukrot fél csésze vízzel
surure fozünk,
3 szelet csokoládét és
12 deka vajat ebben a szirupban feloldunk.
Azután a tuzrol elvesszük s ha
kihult 3 tojássárgáját
keverünk hozzá, ismét
a tuzhelyre tesszük s
keverjük míg surusödni kezd.
Ha kihult, a kétfelé vágott
tortát megtöltjük s egészen
bevonjuk a krémmel.
© 2009-2016
Kaszás Csaba
|