Torták

Kezdőlap
Sütemények 1
Sütemények 2
Sütemények 3
Muffinok
Élesztős tédzták
Zsírban dűlt tészták
Lángosok
Pizzák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Torták


Alma torta.
12 deka vajat habosra keverünk s azután hozzáadunk egyenkint 3 tojássárgáját, 12 deka cukrot és 14 deka lisztet. Ha jól elkevertük, a három tojás fölvert habját is hozzáadjuk még, evvel is jó1 elvegyítjük s ezen tömegbol három egyforma torta lapot sütünk. 1 kiló almát megtisztítunk, vékony szeletekre vágunk s egy lábosban 20 deka cukorral kásává fozünk. A kihult lapokat baracklekvárral megkenjük s megtöltjük az alma kásával. 3 deci tejszínt fölverünk, megcukrozzuk, az egész tortát bevonjuk a habbal s kis kockákra vágott 30 fillér ára citronáddal megszórjuk.

Diós torta.
17 és fél deka cukor, 10 tojássárgája, kis reszelt citromhéjával habosra kevertetik. 17 és fél deka finomra darált diót, 7 deka lisztet teszünk hozzá s három rézben sütjük. Töltelék: 14 deka vaníliás cukor, 8 deka fehér darált mandula, melyet egy kanál vízzel elobb összedörzsöltünk, 4 tojás keményre vert habjába jön, ezen tömeggel a torta meg lesz töltve s fölül citrom konzervvel bevonva.
Dió krém-torta.
Fél kiló héjas diót megtisztítva, megdarálunk, úgyszintén 6 deka héjazott mandulát 2 egész tojással mozsárban összedörzsöljük. 12 deka cukrot 4 tojássárgájával s a 4 tojás habjával habosra keverünk, hozzátesszük a diótömeget és 4 deka lisztet. Vajjal jól kikent, liszttel behintett torfaformába tesszük s nem nagyon forró sütoben, de egyenletes melegnél világos barnára sütjük. Fél kiló diót megtisztítva, megdarálunk s keveset téve belole mindig a mozsárba, egy evokanál tejjel összedörzsöljük. 12 deka vajat habosra keverünk, 12 deka vaníliás cukrot s a diót hozzá keverve, sima krémet készítünk. A kihult tortát 2-3 lapra vágjuk, megtöltjük a krémmel s be is vonjuk avval.
Datolya torta.
28 deka cukor. 28 deka hámozott, hosszúkásra vágott mandula, 28 deka magvától megtisztított, összevágott datolya s egy jó evokanál zsemlyemorzsa, 6 tojás keményre vert habjához lesz az említett sorrendbe keverve. Tort formát vajjal jól kikenünk s liszttel behintünk, az egész tömeget rátesszük s lassú tuznél egy óra hosszat sütjük.

Dobos torta.
6 tojássárgáját elkeverünk 12 deka cukorral nagyon habosra, hozzátesszük a 6 tojás habját és 10 deka lisztet. A tortaformának csak a lapját használjuk a tortalapok sütéséhez. Megkenjük vajjal s behintjük liszttel, 1 nagy fozokanálnyit a keverékbol a közepére teszünk s késsel elsimítjuk. Legjobb 2 tortalapon sütni, amíg az egyik sül, a másikat készíthetjük el, sokkal gyorsabban megy. Ha a-lapok mind megsültek, körül belül 8-9 lesz ezen tömegbol, megtöltjük a következo krémmel: 4 egész tojás, 20 deka cukorral habüstben a tuzhelyen nagyon habosra lesz verve, de nem szabad a tömegnek nagyon megmelegedni. 28 deka vajat habosra keverünk és 20 deka csokoládét, sütoben kissé lágyítunk. A vajhoz azután kanalanként hozzákeverjük a kihult tojást és lágyított, csokoládét s ha jól elvegyítettük, kis idore hideg helyre tesszük. A kihult lapokat megtöltjük a csokoládé krémmel s fölül égetett cukorral vonjuk be, melyet 10 deka cukorból úgy készítünk, hogy víz nélkül olvasztjuk, fel s ha szép sötét sárga, a tortára öntjük s késsel gyorsan elsimítjuk.

Csokoládé, torta.
14 deka vaj, 28 deka vaníliás cukor, `2 egész tojás és 4 sárgájával fél óráig habosra kavartatik. Azután 28 deka tisztított, darált mandula, 3 szelet lágyított csokoládé, 3 és fél deka-zsemlyemorzsa és 4 tojás kemény habja jön még hozzá keverve s egészbe megsütve. 8 deka cukrot egy kis csésze vízzel surure fozünk, 2 szelet sütoben lágyított csokoládéhoz keverjük, kis dió nagyságú vajjal együtt szép simára elkeverve, a tortát ezen mázzal bevonjuk.

Eper,krém torta.
25 deka-hámozott, darált mandula, 25 deka. cukor, 1 narancs reszelt héja és 8 tojássárgája jól elkeverve, 8 tojás keményre vert habjával s fél evokanál zsemlyemorzsával lesz még könnyedén elvegyítve s azután tortaformában 3 egyforma részben süve. A kihult tortát azután a következo krémmel töltjük: 3 tojássárgáját 3 nagy kanál cukorral habosra keverünk, 3 nagy kanál tejjel elkeverve, gozben suru krémet fozünk belole. 18 deka vajat elkeverünk, a kihult krémet s 3 kanál passzírozott eperlekvárt hozzátéve egy pár csepp cochenillel rózsaszínure festjük s a tortát megtöltve, oldalt is avval kenjük be, fölül pedig narancsjéggel vonjuk be.

Grillázs torta.
25 deka mandulát leforrázva, megtisztítunk, jól megmosva, leszárítjuk. Mindegyiket ketté,választva nagyon vékonyra szeleteljük fel. 25 deka törött cukrot tuzön, egy tiszta lábosban víz nélkül olvasztunk s ha még egész világossárga, a mandulát, melynek nagyon száraznak kellett lenni, mikor összevágtuk, beletesszük gyorsan, de azért jól elvegyítjük a cukorral s egy vajjal jól bekent deszkán, vajjal bekent nyújtófával kinyújtjuk. Tortaformába emeljük, melyet elozoleg szinte kikentünk vajjal s azután egy citrom segítségével belenyomkodjuk, formába. Ha megkeményedett, kiborítjuk, belsejét cukrozott tejszínhabbal megtöltjük.

Gesztenye torta.

8 tojássárgáját fél font cukorral habosra keverünk, 28 deka passzírozott gesztenyét, 2 kanál zsemlyemorzsát és a 8 tojás kemény habját keverve lassan hozzá, a tömeget 2 részben sütjük. 35 drb. gesztenyét megfozve áttörünk, 20 deka surure fozött cukorral és kevés vaníliával elkeverjük. A tortát megtöltjük köröskörül is bekenjük, fölül pedig úgy, mint a dobostortát égetett cukorral bevonjuk.

Gesztenye torta csokoládéval.
21 deka cukrot, 8 tojássárgája és 2 egész tojással habosra keverünk, 17 deka csokoládét sütoben puhítunk s azután kis vaníliás cukorral s egy evokanál rummal a tojáshoz keverjük. Megfott és szitán áttört gesztenyébol 28 dekát és a 8 tojás kemény habját egyidejuleg keverjük lassan hozzá. Jót kikent torta formában lassan sütjük s másnap 3 egyforma . korongra vágjuk s a következo krémmel töltjük; 1 deci tejet 15 deka passzírozott gesztenyével felfozünk s ki hagyjuk hulni. 12 deka vajat ezalatt habosra keverünk 10 deka cukorral, hozzátesszük a gesztenyét, a tortát megtöltjük s csokoládé mázzal bevonjuk.

Linzi torta.

30 deka liszt, 21 deka vaj, 10.1/2 deka mandula, 17 deka cukor, kevés fahéj és citromhéja finomra vágva, 1 egész tojás és 2 sárgájával össze lesz gyúrva. Két részre osztjuk, az egyiket kissé kinyújtva, tortaformába tesszük, bekenjük barack, vagy más befottel, a másik részbol rácsozatot csinálunk, tojással bekenjük s jó tuznél világos barnára sütjük.
Fehér mandula torta.
14 deka hámozott, darált mandulát, 14 deka vajat, 14 deka lisztet, 14 deka cukrot, 1 tojássárgájával összegyúrunk és 5 részre osztva 5 egyforma lapot sütünk. Ha mind elkészült és kihult, megtöltjük kávékrémmel, melyet úgy készítünk, hogy egy csésze eros feketekávét 10 deka cukorral surure fozünk s kihulve fél liter kemény habbá vert tejszínhez keverjük, a torta lapokat megtöltjük s fölül is bevonjuk vele az egész tortát.

Mogyoró torta.

7 tojás fehérjét, 28 deka cukrot és 30 deka sütoben pirított, darált mogyorót fél óráig keverünk, Tiszta fehérpapírból két torta nagyságú darabot vágunk, a tömeget két egyforma részben rákenjük s nem nagy tuznél 3/4 órát sütjük. Baracklekvárral megtöltjük s narancs jéggel bevonjuk.

Mogyoró krém torta.
21 deka elobb sütoben pörkölt, finomra darált mogyorót, 21 deka vaníliás cukrot elkeverünk 6 tojássárgájával s hozzáadva még a 6 tojás habját, tortaformába töltjük s lassan sütjük. Következo nap szétvágjuk 3 részre s megtöltjük. 12 deka vaj, 8 deka cukor és 2 tábla melegített csokoládéval elkevertetik és 6 deka pörkölt mogyorót teszünk még megdarálva hozzá. A tortát megtöltjük s be is vonjuk a krémmel s beszórjuk még 7 deka cukor és egy néhány pörkölt mogyoróból készült, megtört grillázsal.

Mocca,torta.

12 és fél deka megtört cukrot, 6 tojássárgáját és 2 egész tojást habüstben a tuzhelyen nagyon habosra verünk, de csak a tuzhely szélén, hogy a tömeg langyos maradjon. Ha jó suru és habos, elvesszük s még verjük addig, míg kihult. Akkor fozokanállal hozzá keverünk 9 deka lisztet és 7 deka olvasztott vajat. Jól elvegyítve a vajjal és liszttel, kikent és belisztezett tortaformába töltjük s középfokú tuznél világos barnára sütjük. Ha kihult 2-3 részre vágjuk s kávékrémmel töltjük meg, melyet következoképen készítünk: 8 deka cukrot 1 egész tojással habüstben melegen fölverünk, hogy suru és habos legyen s azután kihagyjuk hulni. 1 decí eros feketekávét 3 deka cukorral surure befozünk s félre tesszük. 14 deka vajat habosra keverünk s lassankint hozzáadjuk a tojáskeveréket és suru kávét. A tortát megtöltjük, oldatait is bekenjük a mocca-krémmel, felületét kávé konzervvel vonjuk be. Pörkölt fehér mandulát darabosra vagdalva szórunk az oldalára, fölül pedig lágyított csokoládéból készített kávészemekkel díszítjük a tortát.

Habos-torta.

56 deka cukrot nagyon finomra törünk s evvel együtt kis ujjnyi hosszú vaníliát is, megszitáljuk az egészet s félretesszük. 8 tojás fehérjét kemény habbá verünk s a cukor felét kanalanként adva hozzá, avval is folyton verjük. A másik felét fozokanállal keverjük közé, de ezt is apránkint. Három egyforma, gömbölyu fehér papírlapot vágunk s a tömegbol ujjnyi vastagon a papírra kenünk, apró csókocskákkal is díszítve azt, mit ugyanazon tömegbol, papírtölcsérrel nyomkodunk rá s pléhre téve, inkább csak szárítjuk, mint sütjük, tehát nem szabad forró sütobe tenni. A második papírra koszorú alakban tesszük a tömeget s a harmadik lapra simán, ez a lap jön alul, rájön a koszorú, belül fél liter fölvert tejszínhab s fölül az eloször sütött lap, melyet azután tetszés szerint még cukorgyümölccsel is díszíthetünk. Mindegyik lap természetesen külön lesz sütve s meglehetos sokáig lassú tuznél 1.1/2-2 órát. Ha a papír nehezen jön le, kissé be kell nedvesíteni s állni hagyni pár percig, akkor szépen leválik. Ezen tortát lehet fagylalttal is tölteni, tejszínhab helyett.
Néger-torta.
28 deka vajat elkeverünk 28 deka cukor és 6 tojássárgájával, 28 deka darált barna mandulát, 4 tábla reszelt csokoládét, 3 deka kockára vágott citronádot, kevés vanília és finomra vágott citromhéját, 6 tojásfehérjét s utoljára 10 deka lisztet keverünk hozzá, 3 részben sütjük. Következo krémmel töltjük : 14 deka cukor, 8 tojássárgája, 2 deka liszt, 4 deci tejbol gozben suru krémet fozünk, a tortalapokat megtöltjük s kockára vágott ananásszal díszítjük.
Orosz-krém torta.
Piskóta tésztát készítünk 6 tojássárgája, 10 és fél deka cukor, 6 tojás habja és 8 deka lisztbol, egyben sütjük s ha kihult 3 részre vágjuk. 8 tojássárgája, 3 és fél deci tej, 14 deka cukorból krémet fozünk s elvéve a tuzrol még keverjük, míg kihult. Fél liter tejszint fölverve a krém közé vegyítünk egy kevés vaníliás cukorral együtt s beleteszünk még 7 deka mazsolát és 7 deka citronádot, mit elozoleg már rumban áztattunk. 4-5 lap 1 deci vízben feloldott zselatint is keverünk a krémhez, eloveszünk egy torta formát, alul a krémbol teszünk, azután egy bisquit lapot, ismét krémet s így tovább. Jégre tesszük pár órára s használatkor kiborítjuk.
Rokoko-torta.
5 tojássárgáját, 5 kanál cukrot jól megkavarunk, 2 evokanál zsemlyemorzsát és 2 jó evokanál lisztet, 2 szelet reszelt csokoládét és az 5 tojás habját tesszük bele s két részbe sütjük. Töltelék: 12 deka darált diót tejjel elkeverve, 12 deka habosra kevert vajhoz keverünk, 2 kanál vaníliás cukorral édesítve a tortát ezen tömeggel megtöltjük és bevonjuk s vagdalt dióval behintjük.

Provénce torta.
9 tojásfehérjét kemény habbá verünk, 28 deka forrázott, darált mandulát és 28 deka törött cukrot keverünk hozzá s két részben sütjük. 21 deka fehér mandulát megdarálunk, megpörkölünk; 21 deka vaníliás cukorral együtt hozzákeverjük 21 deka habosra kevert vajhoz s evvel a tortát megtöltjük, oldalát is bekenjük s felül narancs, vagy citromjéggel vonjuk be.

Stefánia torta.
14 deka mogyoró, 14 deka fehér mandula, 24 deka cukor 8 tojássárgájával habosra kevertetik, 5 deka zsemlyemorzsa, 2 deka liszt s a 8 tojás habját hozzá adva, 2 egyforma lapot sütünk belole. 14 deka- vajat habosra keverünk 14 deka cukorral, 4 tojássárgájával és 14 deka lágyított csokoládéval. A tortát megtöltjük, a krémmel be is vonjuk egészen s pörkölt mogyoróval díszítjük.

Kávé torta.
7 egész tojás, 25 deka cukor és 25 deka héjas, darált mandulát habosra keverünk. Azután hozzá keverünk 60 szem pörkölt, darált kávét, jól kikent tortaformába töltjük s lassan sütjük körülbelül 1 óra hosszat. 20 deka cukrot fél csésze vízzel surure fozünk, 3 szelet csokoládét és 12 deka vajat ebben a szirupban feloldunk. Azután a tuzrol elvesszük s ha kihult 3 tojássárgáját keverünk hozzá, ismét a tuzhelyre tesszük s keverjük míg surusödni kezd. Ha kihult, a kétfelé vágott tortát megtöltjük s egészen bevonjuk a krémmel.

Letöltés

© 2009-2016 Kaszás Csaba