Kezdőlap
Torták
Sütemények 1
Sütemények 2
Sütemények 3
Muffinok
Zsírban sűlt tészták
Lángosok
Pizzák






|
Élesztős tészták.
Finom élesztős torta.
Deszkára teszünk
fél font lisztet s 14 deka kemény vajat szeletekre
vágva a liszttel kissé összevegyítjük
egy széles kés segítségével.
Azután mélyedést csinálunk a liszt
közepébe s beleteszünk 2 deka élesztőből
készített kovászt, 4
tojássárgáját, 2 kanál
törött cukrot, kis sót és 2 kanál
tejfelt. Összegyúrva jól kidolgozzuk és egy
fél óráig kelni hagyjuk. Két részre
osztjuk; az egyiket gömbölyűre kinyújtva
tortapléhre helyezzük, barackbefőttel bekenjük s a
másik részből rácsot készítünk,
megkenjük felvert tojással, vagdalt fehér
mandulával megszórva még kelni hagyjuk s
azután jó tűznél, de nem hirtelen, szép
világos barnára megsütjük. Cukorral behintve
melegen tálaljuk.
Barackos kifli.
30 deka lisztet
gyúródeszkára teszünk s közepén
mélyedést csinálva beleteszünk 2 deka tejbe
feloldott élesztőt, 3 tojássárgáját,
sót, kis cukrot, 1-2 kanál tejfelt s mindebből
rétes tészta keménységű
tésztát gyúrunk és kissé kelni
hagyjuk. Kinyújtjuk és 14 deka kemény vajat
beletéve, a tésztát jobbról, balról
ráhajtva ismét kinyújtjuk és
összehajtva jégre tesszük. Negyed óra
időközben még kétszer kinyújtjuk,
négyszegletes darabokra vágjuk, baracklekvárral
megtöltve kifliket formálunk belőle,
tojásfehérjével bekenve, mandulás darabos
cukorral behintjük, kissé még kelni hagyjuk
és lassú, de jó tűznél megsütjük.Csokoládé kifli.
25 deka liszt, 12 deka vaj, 4
sárgája, kevés cukor, kis s6 és 2 deka
élesztőből készített kovászból nem
nagyon kemény tésztát
készítünk. Kelni hagyjuk azután
kinyújtva, olvasztott vajjal bekenjük, összehajtjuk s
fél óra mulya ismét kinyújtva,
bekenjük. Harmadszor kinyújtva kártya
nagyságú darabokra vágjuk. Két szelet
csokoládét megreszelünk s azt 3 deka mandula, 3 deka
liszt, és annyi fehérjével a mennyit a
csokoládé felvesz, keményre gyúrjuk s
abból a tészta nagyságában egy
hosszú csíkot teszünk minden darabra,
összegöngyölve kiflire formáljuk, tojás
fehérjével bekenve mandulával behintjük s
még kelni hagyjuk, azután világos barnára
megsütjük.
Aranyhaluska.
10 deka vajat elkeverünk 5
tojássárgájával, kis cukor, só
és 1/4 liter langyos tejbe feloldott élesztővel s
azután annyi lisztet keverünk hozzá, hogy
könnyű tészta legyen belőle. Főzőkanállal veregetve,
jól megdolgozzuk a míg a tészta szépen
leválik a kanálról s azután fölül
kis liszttel behintve, letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk. Ha
megkelt, lisztezett deszkára tesszük, jól
belisztezve kinyújtjuk ujjnyi vastagra és kis fánk
szúróval földaraboljuk. Vajjal kikent
formába, - minden egyes darabot olvasztott vajba mártva,
egy sort rakunk, megszórjuk mandula, cukor és kis
fahéj keverékkel; ismét egy sor
tésztát rakunk, megszórjuk s így
folytatjuk, míg elfogyott. Meleg helyen befödve kelni
hagyjuk, lassú, de jó tűznél megsütjük s
kiborítva tejsodóval adjuk fel.
Finom élesztős tészta.
2.1/2 deka élesztő és
15 deka lisztből kevés cukorral a szükséges langyos
tej hozzáadásával kovászt
készítünk s azt befödve kelni hagyjuk. Ha
megkelt 3 sárgáját, 1 egész tojást,
kis sót, citrom héját s egy tojás
nagyságú vajat, melyet langyos tejben felolvasztottunk,
hozzáadunk s még annyi lisztet, hogy kanállal
jól átdolgozható legyen. Ha leválik a
kanálról, deszkára tesszük, cipót
formálunk belőle és letakarjuk. 25 deka vajat, 5 deka
liszttel összegyúrunk, azután a
tésztát kinyújtva abba bele tesszük s
mindkét oldalán felhajtva kinyújtjuk s hidegre
tesszük. Háromszor ismételjük és
tetszés szerint kifliket, vagy kávéhoz fonott
kalácsot készíthetünk, melybe azután
még mazsolát is hinthetünk a
kinyújtásnál.
Tepertős pogácsa.
Fél kiló liszt,
tojás nagyságú vaj, langyos tejbe feloldott 2 deka
élesztő, egy egésztojás és 2
tojássárgája, só és tejfelből
rétes tészta keménységű;
tésztát készítünk s kelni hagyjuk.
Fél kiló tepertő; húsvágón finomra
vágunk, a tésztát ki nyújtjuk s a
tepertővel bekenve összehajtjuk, kisodorjuk, ismét
összehajtjuk és még kétszer kinyújtva,
utoljára tetszés szerinti nagyságú
pogácsákat szurkálunk, pléhre rakjuk s
még kelni hagyjuk. Felvert tojással bekenve, jó
tűznél megsütjük.
Tejfeles lepény.
1/4 font vajat, 3
tojássárgájával elkavarunk, kevés
tejbe áztatott 2 deka élesztőt egy kis cukorral kelni
hagyunk s azután ezt és annyi lisztet keverünk a
tojáshoz, hogy ne legyen nagyon kemény. 1/2 liter
tejfelt, 7 tojássárgájával, 2 kanál
cukor s egy kanál liszttel, s a 7 tojás kemény
habjával elkeverünk. Miután a tészta
félig megkelt kinyújtjuk olyan nagyra, hogy tepsibe
téve, még a szélén lelógjon,
újra kelni hagyjuk s azután a
tojáskeveréket beleöntjük s lassú
tűznél egy óra hosszat sütjük.
Túrós lepény.
A tésztát épen
úgy készíthetjük, mint az előbbinél. 7
deka vajat, 3 tojássárgáját, fél
font áttört túrót, 1-2 deci tejfelt s a
tojás habját összekeverjük. Ha sósan
akarjuk kevés sót s finomra vágott kaprot, ha
édesen, akkor cukrot, mazsolát keverünk hozzá
s a megkelt tésztára öntjük. Fölül
egy pár apró darab vajat teszünk s lassú
tűznél megsütjük.
Mákos rétes.
Élesztős
tésztát készítünk; 12 deka vajat
elkeverünk 2-3 tojássárgája, 3 deci langyos
tej és 3 deka, tejben feloldott, élesztővel, melybe 2
kanál cukrot s egy kis sót is tettünk. Lisztet,
annyit teszünk hozzá, hogy ne legyen nagyon kemény,
jól kidolgozzuk főzőkanállal és kelni hagyjuk.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, 1/4 liter
darált mákot, melyet 15 deka cukorral, citrom és
narancshéjjal, valamint fahéjjal
összekevertünk, egészen behintjük, 4-5
kanál tejszín, vagy jó tejjel megöntözve
összegöngyöljük, még egy kissé kelni
hagyjuk s tojással bekenve, lassan megsütjük.
Egyszerű élesztős kuglóf.
Egy liter lisztet tálba
teszünk, oldalt kis mélyedést csinálva
belőle, 2 deka langyos tejbe feloldott élesztőből kis sukkorral
kovászt csinálunk s meleg helyen kelni hagyjuk. Ezalatt
elkeverünk 10 deka vajat és 8 deka zsírt habosra,
egyenként 4 egész tojást, kis sót s egy
nagy kanál porcukrot s 2 deci langyos tejet keverve
hozzá. Azután hozzátesszük a megkelt
kovászt s a lisztet, jól elkavarjuk s megdolgozzuk. Ha
kemény még egy kis tejet keverünk hozzá, ha
lágy lenne egy kis lisztet teszünk még bele.
Behintjük a deszkát liszttel s a tésztát
rátéve kinyújtjuk, olvasztott vajjal
bekenjük, mandula, cukor és mazsolával behintve,
összegöngyöljük, kikent kuglófformába
fektetjük, jól meghagyjuk kelni s jó tűznél,
de nem hirtelen megsütjük.
Fonott tejes kalács.
Két deci langyos tejben
feloldunk 2 deka élesztőt, kis cukorral s 10 deka lisztből
kovászt csinálunk. Fél kiló liszthez 2-3
tojássárgáját 1 kanál porcukrot,
sót és annyi langyos tejet veszünk, hogy a
tészta se kemény, se lágy ne legyen s
kézzel folyton tépve és dagasztva a
tésztát jól kidolgozzuk. Akkor hozzáadunk
még 10 deka olvasztott vajat s addig dolgozzuk, míg a
tészta egészen elválik a táltól
és hólyagos Lett. Liszttel kissé behintve,
melegített kendővel befödve, meleg helyen kelni hagyjuk s
ha jól megkelt, lisztezett deszkára tesszük,
kettévágjuk, két hosszú fonatra
nyújtjuk, összefonjuk, vajjal, vagy zsírral kikent
formába téve, még kelni hagyjuk, felvert
tojással kétszer bekenjük s jó tűznél,
lassan megsütjük.
Finom bába kenyér.
Ehhez is ép úgy,
mint a kalácshoz kovászt készítünk. 12
deka vajat habosra keverünk, 10 deka cukrot, egyenként 4
tojássárgáját, kis vaníliát,
kevés citromhéjat, a megkelt kovászt s még
2 deci langyos tejet, kis sót elkeverve, 42 deka lisztet
teszünk hozzá, s 1/4 óráig keverjük.
Tetszés szerint mazsolát, vagy apró kockára
vágott, kissé puhított csokoládét is
keverhetünk közé. Vajjal jól kikent, liszttel
behintett kuglófformába öntjük s jól
meghagyjuk kelni. Rendesen még egyszer annyinak kell lenni a
tésztának, ha megkelt; azután jó
tűznél de nem hirtelen, szép világos
barnára megsütjük.
Kis kalácsok.
Kovászt készítünk előbb 2 deka ,élesztő, kevés langyos tej és 7 deka lisztből.
Ha ez megkelt, lemérünk 21 deka lisztet s a deszkára téve, hozzáadunk 7
deka vajat, 4 deka cukrot, kevés sót, 3-4 tojássárgáját,
1 egész tojást s a kovászt és mindebből nem
nagyon kemény tésztát gyúrunk s kelni
hagyjuk. Akkor darabokra vágjuk s kis fonott kalácsokat,
cipót, karikát, perecet stb. formálunk belőle;
tojással kétszer bekenjük s darabos fehér
mandulával megszórva, még kelni hagyjuk s
jó tűznél világos barnára
megsütjük.
Rétesek és lepények.
A rétes tészta
készítése nagyon egyszerű azért
mégis gyakorlat kell hozzá, míg az mindig
sikerül. Fő dolog a kidolgozás, a kellő pihentetés
és az, hogy a tészta inkább lágy legyen,
mint kemény, ami természetes is. Egy liter liszthez
veszünk egy evőkanálnyi zsírt, egy kis sót s
a deszkán összemorzsolva, közepén
mélyedést csinálunk s egy nagy tojás s a
szükséges langyos víz
segítségével sima tésztává
gyúrjuk. Közben a tésztát odacsapkodva a
deszkához, két kézzel kinyújtjuk hosszura,
megint összecsapjuk jobbról-balról, ismét
gyúrjuk s dolgozzuk addig, míg a kézről és
deszkáról egészen elválik és
hólyagos lesz. Egy, vagy két kisebb cipóra
formálva lisztezett deszkára tesszük, kezünkkel
laposra nyomkodjuk s melegített terítő, vagy
melegített lábossal befödve 15-20 percig pihenni
hagyjuk. Ezalatt elkészítjük az asztalt, melyen ki
akarjuk húzni a rétest, leborítjuk a rétes
terítővel és belisztezzük. A szükséges
tölteléket is elkészítjük.
Almás rétes.
Borízű, savanykás
almákat, egy kilót, meghámozunk s finom szeletekre
vágjuk, vagy gyaluljuk. Egy marék darált
mandulát, sok cukrot, kis fahéjat, citromhéjat
és mazsolát összekeverünk. A pihent
tésztát a terítő közepére tesszük
s a nyújtófával, amennyire lehet egyenletesen
kinyújtjuk s azután kezünkkel húzzuk
tovább. Kezünk fejét aládugva mindig
óvatosan húzzuk egyenlően minden oldalon, míg
egész az asztal szélén is lehúztuk. A
tészta szélét köröskörül
kezünkre csavarva leszedjük s azután száradni
hagyjuk a rétestésztát. Zsemlyemorzsát
pirítunk zsírban s azzal meglocsoljuk a
tésztát, rászórjuk az almát, a
cukor, mandula keveréket, mindegyikből keveset visszatartva,
azután mind a négy' oldalán ráhajtjuk a
lelógó üres tésztát, jól
belocsoljuk olvasztott zsírral, a hátra maradt
almát s mandulás cukrot rászórva
gyengén összegöngyöljük, zsírral
kikent pléhre tesszük, felül is zsírba
mártott tollal jól bekenve, jó tűznél
megsütjük, feldaraboljuk és lecukrozva tálra
tesszük.
A többi rétesnek a töltelékét
alábbiakban közlöm, az eljárás
mindegyiknél ugyanaz, mint az almás
rétesnél.
Túrós rétes.
Tojás nagyságú
vajat elkeverünk 3-4 tojássárgájával,
2 kanál cukor s egy fél font
tehéntúróval s egy marék tisztított
mazsolaszőlővel. Utoljára a tojás habját s egy
kanál lisztet, vagy zsemlyemorzsát keverünk
hozzá, hogy jobban összetartson. A szikkadt
tésztát olvasztott zsírral megöntözve,
tovább úgy járunk el, mint az almás
rétesnél.
Meggy, vagy cseresnyés
rétes.
Egy kiló meggyet, vagy fekete
cseresnyét kimagozva, levét lecsepegtetve a
tésztára szórjuk, miután zsírral,
vagy pirított zsemlyemorzsával megöntöztük
s azután mandula, cukor, kevés fahéj,
citromhéjfa és mazsolával jól
megszórva épen úgy járunk el tovább,
mint az almás rétesnél.
Tejfeles rétes.
7 deka vajat 4
tojássárgájával és 4 deci tejfellel
elkeverünk s a 4 tojás habját szintén
hozzátesszük. 10 deka cukrot, 7 deka fehér
mandulát darálva és 7 deka mazsolát is
összekeverünk s előbb a tojáskeveréket,
tesszük kanalanként szétszórva az
elkészített tésztára s azután
reá hintjük a mandula keveréket s épen
úgy járunk el tovább, mint az almás
rétesnél.
© 2009-2016
Kaszás Csaba
|