Kezdőlap
Torták
Sütemények 1
Sütemények 2
Muffinok
Élesztős tészták
Zsírbam sűlt tészták
Lángosok
Pizzák

Sütemények 3.

01-Mandulás kétszersült
Hozzávalók:
5-6 tojásfehérje,
10 dkg sima liszt,
10 dkg porcukor,
10 dkg megtisztított mandula
Elkészítés: A fehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, lisztet és a mandulát. Kikent, lisztezett őzgerinc formában világosra sütjük, majd vékony szeletekre vágva langyos sütőben (résre nyitott ajtóval) kiszárítjuk, megpirítjuk.
Megjegyzés: Finom rágcsálnivaló. Letöltés itt!

02- Mandulás perec
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt,
5 dkg darált mandula,
13 deka vaj vagy margarin,
7 dkg porcukor,
csipetnyi só,
1 tojássárga
A díszítéshez: 1 tojássárga, 1 evőkanál tejszín.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit keverjük össze, 30 percre tegyük a hűtőbe. A tésztát nyújtsuk hosszú, vékony henger alakra, szeleteljük fel, és formázzunk belőle perecet. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tegyük a pereceket. A tojássárgát keverjük össze a tejszínnel, és kenjük a sütikre. 200 fokon kb. 10 percig süssük. Letöltés itt!
03- Mazsolás halom
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
1 narancs
10 dkg vaj
15 dkg cukor
2 tojás
30 dkg liszt
15 dkg mazsola
4 evőkanál porcukor
Előkészítés: A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A vajat a cukorral, a tojásokkal, a narancshéjjal és egy csipet sóval habosra keverjük. A lisztbe forgatjuk a mazsolát, és kis adagokban a vajas masszába dolgozzuk. Két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk a tepsire, és a sütőben kb. 17 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, és megszórjuk kevés porcukorral.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 83 kcal Letöltés itt!
04- Mogyorókrémes golyócskák
Hozzávalók:
-150 g Nutella
-125 g gesztenyemassza
-75 g darált keksz
-1/2 csésze kávé
-2 evőkanál lekvár
-1 dl tejszín
-rum
-darált mogyoró, csokoládé- vagy kókuszreszelék
Elkészítés: Az alapanyagokat dolgozzuk össze, majd formázzunk belőlük kis golyócskákat, amelyeket csokoládé-vagy kókuszreszelékbe ill. darált mogyoróba forgathatunk, ízlés szerint. Letöltés itt!
05- Mákos csillag
50 dkg liszt,
20 dkg cukor,
2 tojás,
1 csomag sütőpor,
20 dkg darált mák,
15 dkg margarin.
A hozzávalókat néhány kanál mákos cukor kivételével összegyúrjuk, kinyújtjuk, majd formákkal kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett sütőlapra helyezzük, olajjal megkenjük, és a mákos cukorral meghintjük. Közepes lángon sütjük. Letöltés itt!
06- Mákos csók csokival
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
1,25 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
12,5 dkg darált mák
2 tojás
1 tojássárgája
fél teáskanál őrölt fahéj
18 dkg liszt
20 dkg apróra vágott mandula
vaj/margarin a kenéshez
10 dkg fehér tortabevonó csokoládé
Előkészítés: Felforraljuk a tejet 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral. Belekeverjük a mákot, kb. 4 percig kevergetve főzzük, majd elzárjuk, és hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojásokat a tojássárgával, a maradék 5 dkg cukorral, a fahéjjal habosra keverjük. Összedolgozzuk a mákkal. Végül a lisztet és a mandulát is belekeverjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, vastagon kikejük vajjal vagy margarinnal. A masszából két teáskanál segítségével kis halmokat rakunk a sütőpapírra, és sütőben kb. 20 percig sütjük. Még melegen a halmokat éles késsel kissé megemeljük a papírról, majd hagyjuk kihűlni. A tortabevonót a csomagoláson olvasható utasítás szerint felolvasztjuk, és a kihűlt csókokra csorgatjuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 142 kcal Letöltés itt!
07- Mákos kiflicskék
Hozzávalók 12 darabhoz:
15 dkg túró
1 dl tej
20 dkg őrölt mák
6 evőkanál olaj + a kenéshez
2 tojássárgája
8 dkg cukor
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 tojás a kenéshez
Előkészítés: A túrót krumplinyomón áttörjük. A tejet felforraljuk, és leforrázzuk vele a mákot.
Elkészítés: A túrót eldolgozzuk az olajjal, a tojássárgájával, a cukorral, egy csipet sóval. A lisztet összekeverjük a sütőporral, és a túróhoz adjuk. Ha a tészta túl kemény, belekeverünk 1 evőkanál tejfölt. Könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, ezért ne legyen túl hideg. Vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és 6 darab négyzetet vágunk ki belőle, amelyeknek 13 cm az oldaluk. A négyzetekből háromszöget vágunk, azaz az egyik átlójuk mentén kettévágjuk. A háromszögeket megkenjük olajjal, de a széleket kihagyjuk. A mákból egy-egy halmot rakunk rájuk, és a hosszabbik oldalukról a csúcs felé feltekerjük. Kissé meghajlítjuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rátesszük a kifliket, megkenjük a tojással, és kb. 25 percig sütjük. Letöltés itt!
08- Márványlapocskák
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
125 g vaj vagy margarin
75 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
225 g liszt
2 evőkanál kakaópor
Elkészítés: A puha vajat vagy margarint a cukorral, a vaníliás cukorral, a két tojássárgájával elkeverjük, apránként hozzáadjuk a lisztet, az egészből sima tésztát gyúrunk. A tészta felében, külön edényben, eldolgozzuk a kakaóport. A két fajta tésztát lazán összekeverjük, és egy kb. 3,5 centiméter átmérőjű rudat formázunk belőle. A rudat fóliába tekerjük, és hűtőszekrényben 1 óra hosszat pihentetjük. A sütőt 180oC-ra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztarúdból 3mm vastagságú szeleteket vágunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 percig sütünk.
Megjegyzés: Darabonként kb. 40 Kcal, fehérje: 1 g, zsír: 3 g, szénhidrát: 2g Letöltés itt!
09- Mázas levél
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
3 narancs
13 dkg vaj + a tepsihez
10 dkg cukor
3 tojássárgája
27,5 dkg liszt
15 dkg porcukor
Előkészítés: A narancsokat alaposan megmossuk, kettő héját lereszeljük. Kivajazunk egy tepsit.Elkészítés: A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojássárgájákkal. Hozzáadjuk a két narancs reszelt héját, egy csipet sót és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk, és levélformákat szúrunk ki belőle (mást is lehet). A tepsire rakosgatjuk, és a sütőben 10-15 percig sütjük. A mázhoz a harmadik narancs héját is lereszeljük, levét kinyomjuk. A porcukrot 1-2 evőkanálnyi narancslével elkeverjük (sűrű masszát kapjunk), és megkenjük vele a tésztaleveleket. Közepükre kevés reszelt narancshéjat szórjunk, hagyjuk teljesen megszáradni.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 55 kcal Letöltés itt!
10- Mézespuszedli Nagymama módra
Hozzávalók:
1/4 kg méz,
1/2 kg liszt,
12 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg cukor,
1 egész tojás és 2 tojás sárgája,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 kávéskanál fahéj,
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
reszelt narancshéj vagy citromhéj
Elkészítés: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét diszitem tettszés szerint.
Megjegyzés: Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg. Dobozban vagy zacskóban tároljuk. Letöltés itt!
11- Rumos golyók
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
10 dkg mazsola
6 evőkanál rum
30 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
5 dkg csokoládéreszelék
Előkészítés: A mazsolát apró darabokra vágjuk, és beáztatjuk a rum felébe. A csokoládét lereszeljük.
Elkészítés: A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral (ha van, kézi robotgéppel) habosra keverjük. Hozzáadjuk reszelt csokoládét, a maradék rumot és a rumos mazsolát (a rummal együtt). A masszát betesszük a hűtőbe, hogy megkeményedjen. A masszából kis golyókat formázunk, meghempergetjük csokoládéreszelékbe, és minyonpapírokba ültetjük. Hideg helyen tároljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 95 kcal Letöltés itt!

12- Édes falatkák
Hozzávalók:
10 dkg darált háztartási keksz,
2 tojásfehérje,
200 g Nutella,
kókuszreszelék,
kristálycukor
Elkészítése: A háztartási kekszet összegyúrjuk a Nutellával és a tojásfehérjével. Különböző, érdekes kis formákra gyúrjuk, alakítjuk, meghempergetjük kókuszreszelékben, kristálycukorban, színes cukrocskákkal díszítjük. Letöltés itt!

 

© 2009-2016 Kaszás Csaba