Kezdőlap
Torták
Sütemények 1
Sütemények 2
Muffinok
Élesztős tészták
Zsírbam sűlt tészták
Lángosok
Pizzák


























|
Sütemények 3.
01-Mandulás kétszersült
Hozzávalók:
5-6 tojásfehérje,
10 dkg sima liszt,
10 dkg porcukor,
10 dkg megtisztított mandula
Elkészítés: A
fehérjéket kemény habbá verjük, majd
hozzáadjuk a cukrot, lisztet és a mandulát.
Kikent, lisztezett őzgerinc formában világosra
sütjük, majd vékony szeletekre vágva langyos
sütőben (résre nyitott ajtóval)
kiszárítjuk, megpirítjuk.
Megjegyzés: Finom rágcsálnivaló. Letöltés
itt!
02- Mandulás perec
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt,
5 dkg darált mandula,
13 deka vaj vagy margarin,
7 dkg porcukor,
csipetnyi só,
1 tojássárga
A díszítéshez: 1 tojássárga, 1 evőkanál tejszín.
Elkészítése: A
tészta hozzávalóit keverjük össze, 30
percre tegyük a hűtőbe. A tésztát nyújtsuk
hosszú, vékony henger alakra, szeleteljük fel,
és formázzunk belőle perecet. Sütőpapírral
bélelt sütőlemezre tegyük a pereceket. A
tojássárgát keverjük össze a
tejszínnel, és kenjük a sütikre. 200 fokon kb.
10 percig süssük. Letöltés
itt!
03- Mazsolás halom
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
1 narancs
10 dkg vaj
15 dkg cukor
2 tojás
30 dkg liszt
15 dkg mazsola
4 evőkanál porcukor
Előkészítés: A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük. Sütőpapírral
kibélelünk egy tepsit. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A vajat a
cukorral, a tojásokkal, a narancshéjjal és egy
csipet sóval habosra keverjük. A lisztbe forgatjuk a
mazsolát, és kis adagokban a vajas masszába
dolgozzuk. Két teáskanál
segítségével kis halmokat rakunk a tepsire,
és a sütőben kb. 17 percig sütjük. Hagyjuk
kihűlni, és megszórjuk kevés porcukorral.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 83 kcal Letöltés
itt!
04- Mogyorókrémes golyócskák
Hozzávalók:
-150 g Nutella
-125 g gesztenyemassza
-75 g darált keksz
-1/2 csésze kávé
-2 evőkanál lekvár
-1 dl tejszín
-rum
-darált mogyoró, csokoládé- vagy kókuszreszelék
Elkészítés: Az
alapanyagokat dolgozzuk össze, majd formázzunk belőlük
kis golyócskákat, amelyeket csokoládé-vagy
kókuszreszelékbe ill. darált mogyoróba
forgathatunk, ízlés szerint. Letöltés
itt!
05- Mákos csillag
50 dkg liszt,
20 dkg cukor,
2 tojás,
1 csomag sütőpor,
20 dkg darált mák,
15 dkg margarin.
A hozzávalókat
néhány kanál mákos cukor
kivételével összegyúrjuk, kinyújtjuk,
majd formákkal kiszaggatjuk. Kikent, lisztezett sütőlapra
helyezzük, olajjal megkenjük, és a mákos
cukorral meghintjük. Közepes lángon sütjük. Letöltés
itt!
06- Mákos csók csokival
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
1,25 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
12,5 dkg darált mák
2 tojás
1 tojássárgája
fél teáskanál őrölt fahéj
18 dkg liszt
20 dkg apróra vágott mandula
vaj/margarin a kenéshez
10 dkg fehér tortabevonó csokoládé
Előkészítés: Felforraljuk a tejet 10 dkg cukorral és a vaníliás cukorral.
Belekeverjük a mákot, kb. 4 percig kevergetve főzzük, majd elzárjuk,
és hagyjuk kihűlni. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A
tojásokat a tojássárgával, a maradék
5 dkg cukorral, a fahéjjal habosra keverjük.
Összedolgozzuk a mákkal. Végül a lisztet
és a mandulát is belekeverjük. A tepsit
kibéleljük sütőpapírral, vastagon kikejük
vajjal vagy margarinnal. A masszából két
teáskanál segítségével kis halmokat
rakunk a sütőpapírra, és sütőben kb. 20 percig
sütjük. Még melegen a halmokat éles
késsel kissé megemeljük a papírról,
majd hagyjuk kihűlni. A tortabevonót a csomagoláson
olvasható utasítás szerint felolvasztjuk,
és a kihűlt csókokra csorgatjuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 142 kcal Letöltés
itt!
07- Mákos kiflicskék
Hozzávalók 12 darabhoz:
15 dkg túró
1 dl tej
20 dkg őrölt mák
6 evőkanál olaj + a kenéshez
2 tojássárgája
8 dkg cukor
30 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
2 tojás a kenéshez
Előkészítés: A túrót krumplinyomón áttörjük. A tejet felforraljuk,
és leforrázzuk vele a mákot.
Elkészítés: A
túrót eldolgozzuk az olajjal, a
tojássárgájával, a cukorral, egy csipet
sóval. A lisztet összekeverjük a sütőporral,
és a túróhoz adjuk. Ha a tészta túl
kemény, belekeverünk 1 evőkanál tejfölt.
Könnyen nyújtható tésztát kell
kapnunk, ezért ne legyen túl hideg. Vékonyra
kinyújtjuk a tésztát, és 6 darab
négyzetet vágunk ki belőle, amelyeknek 13 cm az oldaluk.
A négyzetekből háromszöget vágunk, azaz az
egyik átlójuk mentén kettévágjuk. A
háromszögeket megkenjük olajjal, de a széleket
kihagyjuk. A mákból egy-egy halmot rakunk rájuk,
és a hosszabbik oldalukról a csúcs felé
feltekerjük. Kissé meghajlítjuk. A sütőt 200
fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A
tepsit kibéleljük sütőpapírral,
rátesszük a kifliket, megkenjük a tojással,
és kb. 25 percig sütjük. Letöltés
itt!
08- Márványlapocskák
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
125 g vaj vagy margarin
75 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
225 g liszt
2 evőkanál kakaópor
Elkészítés: A puha
vajat vagy margarint a cukorral, a vaníliás cukorral, a
két tojássárgájával elkeverjük,
apránként hozzáadjuk a lisztet, az egészből
sima tésztát gyúrunk. A tészta
felében, külön edényben, eldolgozzuk a
kakaóport. A két fajta tésztát lazán
összekeverjük, és egy kb. 3,5 centiméter
átmérőjű rudat formázunk belőle. A rudat
fóliába tekerjük, és hűtőszekrényben 1
óra hosszat pihentetjük. A sütőt 180oC-ra
(gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A
tésztarúdból 3mm vastagságú
szeleteket vágunk, amiket sütőpapírral bélelt
tepsiben 10-12 percig sütünk.
Megjegyzés: Darabonként kb. 40 Kcal, fehérje: 1 g, zsír: 3 g, szénhidrát:
2g Letöltés
itt!
09- Mázas levél
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
3 narancs
13 dkg vaj + a tepsihez
10 dkg cukor
3 tojássárgája
27,5 dkg liszt
15 dkg porcukor
Előkészítés: A
narancsokat alaposan megmossuk, kettő héját
lereszeljük. Kivajazunk egy
tepsit.Elkészítés: A vajat habosra keverjük a
cukorral, a tojássárgájákkal.
Hozzáadjuk a két narancs reszelt héját, egy
csipet sót és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk. A
sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat)
előmelegítjük. A tésztát kb. 4 mm vastagra
kinyújtjuk, és levélformákat szúrunk
ki belőle (mást is lehet). A tepsire rakosgatjuk, és a
sütőben 10-15 percig sütjük. A mázhoz a harmadik
narancs héját is lereszeljük, levét
kinyomjuk. A porcukrot 1-2 evőkanálnyi narancslével
elkeverjük (sűrű masszát kapjunk), és megkenjük
vele a tésztaleveleket. Közepükre kevés reszelt
narancshéjat szórjunk, hagyjuk teljesen
megszáradni.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 55 kcal Letöltés
itt!
10- Mézespuszedli Nagymama módra
Hozzávalók:
1/4 kg méz,
1/2 kg liszt,
12 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg cukor,
1 egész tojás és 2 tojás sárgája,
1 kávéskanál szódabikarbóna,
1 kávéskanál fahéj,
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
reszelt narancshéj vagy citromhéj
Elkészítés: A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk
a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe.
Ha lehűlt, könyen fomázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk
belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét diszitem tettszés szerint.
Megjegyzés: Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg. Dobozban
vagy zacskóban tároljuk. Letöltés
itt!
11- Rumos golyók
Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
10 dkg mazsola
6 evőkanál rum
30 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
5 dkg csokoládéreszelék
Előkészítés: A mazsolát apró darabokra vágjuk, és beáztatjuk a rum
felébe. A csokoládét lereszeljük.
Elkészítés: A vajat a
porcukorral, a vaníliás cukorral (ha van, kézi
robotgéppel) habosra keverjük. Hozzáadjuk reszelt
csokoládét, a maradék rumot és a rumos
mazsolát (a rummal együtt). A masszát betesszük
a hűtőbe, hogy megkeményedjen. A masszából kis
golyókat formázunk, meghempergetjük
csokoládéreszelékbe, és
minyonpapírokba ültetjük. Hideg helyen tároljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 95 kcal Letöltés
itt!
12- Édes falatkák
Hozzávalók:
10 dkg darált háztartási keksz,
2 tojásfehérje,
200 g Nutella,
kókuszreszelék,
kristálycukor
Elkészítése: A
háztartási kekszet összegyúrjuk a
Nutellával és a tojásfehérjével.
Különböző, érdekes kis formákra
gyúrjuk, alakítjuk, meghempergetjük
kókuszreszelékben, kristálycukorban, színes
cukrocskákkal díszítjük. Letöltés
itt!
© 2009-2016
Kaszás Csaba
|