Kezdőlap
Torták
Sütemények 1
Sütemények 2
Sütemények 3
Muffinok
Élesztős tészták
Lángosok
Pizzák

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zsírban sült tészták.


Farsangi fánk.
56 deka lisztet mély tálba teszünk s 4 deka élesztőből kevés tej hozzáadásával kovászt készítünk. Ha megkelt hozzá teszünk még 6 tojássárgáját, kis cukrot, sót, egy kevés rumot és 14 deka felolvasztott vajat, kanállal veregetve, jól kidolgozzuk a tésztát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, fánkszúróval kiszaggatjuk s kelni hagyjuk. Ha már magasra megkeltek, forró zsírba fordítva, mint a hogy a deszkán feküdtek bele
teszünk egy párt, befödjük míg szép szint nem kaptak s aztán födetlenül a másik oldalán is megsütjük és tiszta itatós pappírra kiszedjük. Asztalra magasan felrakva, lecukrozva, ízlés szerinti befőttel - melyet külön adunk - forrón tálaljuk.

Tolófánk tészta.

Fél liter tejet forralunk s ehhez lassan belekeverünk fél liter lisztet, vigyázva, hogy csomós ne legyen. Ha a tészta elválik már a lábostól elvesszük és kihűlni hagyjuk. Két egész tojást és 3--4 sárgáját keverünk hozzá kevés só és cukorral. A tésztát, vagy az e célra alkalmas tolófánk sütőbe tesszük s onnan nyomkodunk ki a forró zsírba tetszés szerinti hosszú darabokat, vagy kanállal gömbölyű darabokat teszünk a zsírba s kisütve csokoládéval kevert cukorba hempergetjük. Ha tolófánk formára sütjük csak cukorral hintjük be.

Kirántott alma szeletek.
Fél liter liszt, 3 tojás, kevés só, kis cukor, 1 deci kevés vízzel kevert borból folyékony, de nem híg tésztát keverünk. Nagyobb fajta borízű almát meghámozva, keresztbe szeletekre vágunk, a magházat a mennyire lehet kivágjuk mindegyikből, belemártjuk a tésztát s forró zsírba kisütjük. Tiszta fehér papírra elkészítünk törött cukor és egy kávés kanál fahéjból keveréket, a szeleteket még forrón a cukorral mindkét oldalán meghintjük s tálra rakjuk.

Fahéj fánk.
Finom élesztős tésztát készítünk fél font liszt, 14 deka vaj, 1 egész tojás, 3 sárgája, kis só, kevés cukor és 2 deka tejben feloldott élesztőből. A lisztből 2-3 dekát elveszünk s a vajjal összegyúrjuk. A többi lisztet tojás, élesztő, só és cukorral összegyúrva kis tej hozzáadásával nem nagyon kemény tésztává dolgozzuk ki. Kissé kelni hagyjuk, azután kinyújtjuk, belefektetjük a kockára alakított vajat, jobbról balról ráhajtjuk a tésztát, kinyújtjuk s azután ismét összehajtjuk. Ezt negyed óránként háromszor ismételjük, a tésztát mindig tiszta kendővel letakarva. Az utolsó kinyújtásnál négyszögletes darabokra vágjuk a tésztát, A külön e célra készült formára vékony spárgával körül kötözzük s forró zsírral félig telt kis fazékban kisütjük, fahéjas cukorral behintve, tálra rakjuk.

Csőrege fánk.
6 deci liszthez veszünk 6 tojássárgáját, kevés sót, cukrot s borral kemény tésztává gyúrjuk, kinyújtjuk, kártya nagysága darabokra vágjuk a derelyevágóval és azzal egy pár bevágást teszünk a tésztába, összefonjuk, forró zsírban kisütjük és lecukrozva asztalra adjuk.

Palacsinta.
Fél liter liszt, 2-3 tojás, kevés cukor és sóval, tejjel nem nagyon híg tésztát habarunk, palacsinta ,sütőbe forró zsírban, - melyből csak annyi kell a sütőbe, hogy a tészta oda ne ragadjon, - vékony palacsintákat sütünk. Megtöltve barack, vagy más befőttel összegöngyöljük, vajjal kikent tálba rakjuk, tejfelt, cukrot és egy kis vajat teszünk rá és a sütőben világos barnára megsütjük.

Palacsinta dióval.
15-20 palacsintát ha megsütöttünk, - egy ugyan olyan nagyságú vajjal kikent lábosba mint egy palacsinta, - egymásra rakjuk, közben cukorral kevert dióval hintve be mindegyiket. 3 tojássárgáját, vaníliás cukor s egy csésze tejjel elhabarva, a palacsintára öntünk s a sütőbe téve fél óráig sütjük s azután tálra borítjuk.

Palacsinta almával.

4-5 almát vékonyra vágva cukorral péppé főzünk. s egy kis citrom héját, 2 kanál barack lekvárt, mandula és mazsolát keverünk hozzá, evvel a palacsintát megtöltjük, összegöngyöljük, tojásba mártjuk, zsemlyemorzsába hempergetjük s forró zsírban kisütjük.

Csehpimasz.
28 deka liszthez veszünk 3-4 tojást, 6 fillérért élesztőt, melyet tejben egy kis cukorral feloldunk és kissé kelni hagyjuk. Ha megkelt a 3 tojás sárgáját kis sót, cukrot, a kovászt, szükséges tejjel lágy tésztává dolgozzuk s ha jól kidolgoztuk, a tojás fehérjéből vert kemény habot is hozzá keverjük és kelni hagyjuk. Fánkokat sütünk belőle és befőttel asztalra adjuk.
Letöltés
© 2009-2016 Kaszás Csaba