Kezdőlap
Torták
Sütemények 1
Sütemények 2
Sütemények 3
Muffinok
Élesztős tészták
Lángosok
Pizzák







|
Zsírban sült tészták.
Farsangi fánk.
56 deka lisztet mély tálba teszünk s 4 deka
élesztőből kevés tej hozzáadásával
kovászt készítünk. Ha megkelt hozzá
teszünk még 6 tojássárgáját,
kis cukrot, sót, egy kevés rumot és 14 deka
felolvasztott vajat, kanállal veregetve, jól kidolgozzuk
a tésztát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk,
fánkszúróval kiszaggatjuk s kelni hagyjuk. Ha
már magasra megkeltek, forró zsírba
fordítva, mint a hogy a deszkán feküdtek bele
teszünk egy párt, befödjük míg szép
szint nem kaptak s aztán födetlenül a másik
oldalán is megsütjük és tiszta itatós
pappírra kiszedjük. Asztalra magasan felrakva, lecukrozva,
ízlés szerinti befőttel - melyet külön adunk -
forrón tálaljuk.
Tolófánk tészta.
Fél liter tejet forralunk s ehhez lassan belekeverünk
fél liter lisztet, vigyázva, hogy csomós ne
legyen. Ha a tészta elválik már a
lábostól elvesszük és kihűlni hagyjuk.
Két egész tojást és 3--4
sárgáját keverünk hozzá kevés
só és cukorral. A tésztát, vagy az e
célra alkalmas tolófánk sütőbe tesszük s
onnan nyomkodunk ki a forró zsírba tetszés
szerinti hosszú darabokat, vagy kanállal
gömbölyű darabokat teszünk a zsírba s
kisütve csokoládéval kevert cukorba
hempergetjük. Ha tolófánk formára
sütjük csak cukorral hintjük be.
Kirántott alma szeletek.
Fél liter liszt, 3 tojás, kevés só, kis
cukor, 1 deci kevés vízzel kevert borból
folyékony, de nem híg tésztát
keverünk. Nagyobb fajta borízű almát
meghámozva, keresztbe szeletekre vágunk, a
magházat a mennyire lehet kivágjuk mindegyikből,
belemártjuk a tésztát s forró zsírba
kisütjük. Tiszta fehér papírra
elkészítünk törött cukor és egy
kávés kanál fahéjból
keveréket, a szeleteket még forrón a cukorral
mindkét oldalán meghintjük s tálra rakjuk.
Fahéj fánk.
Finom élesztős tésztát
készítünk fél font liszt, 14 deka vaj, 1
egész tojás, 3 sárgája, kis só,
kevés cukor és 2 deka tejben feloldott élesztőből.
A lisztből 2-3 dekát elveszünk s a vajjal
összegyúrjuk. A többi lisztet tojás,
élesztő, só és cukorral összegyúrva
kis tej hozzáadásával nem nagyon kemény
tésztává dolgozzuk ki. Kissé kelni hagyjuk,
azután kinyújtjuk, belefektetjük a kockára
alakított vajat, jobbról balról ráhajtjuk a
tésztát, kinyújtjuk s azután ismét
összehajtjuk. Ezt negyed óránként
háromszor ismételjük, a tésztát mindig
tiszta kendővel letakarva. Az utolsó
kinyújtásnál négyszögletes darabokra
vágjuk a tésztát, A külön e célra
készült formára vékony
spárgával körül kötözzük s
forró zsírral félig telt kis fazékban
kisütjük, fahéjas cukorral behintve, tálra
rakjuk.
Csőrege fánk.
6 deci liszthez veszünk 6
tojássárgáját, kevés sót,
cukrot s borral kemény tésztává
gyúrjuk, kinyújtjuk, kártya nagysága
darabokra vágjuk a derelyevágóval és azzal
egy pár bevágást teszünk a
tésztába, összefonjuk, forró zsírban
kisütjük és lecukrozva asztalra adjuk.
Palacsinta.
Fél liter liszt, 2-3 tojás, kevés cukor és
sóval, tejjel nem nagyon híg tésztát
habarunk, palacsinta ,sütőbe forró zsírban, -
melyből csak annyi kell a sütőbe, hogy a tészta oda ne
ragadjon, - vékony palacsintákat sütünk.
Megtöltve barack, vagy más befőttel
összegöngyöljük, vajjal kikent tálba rakjuk,
tejfelt, cukrot és egy kis vajat teszünk rá
és a sütőben világos barnára
megsütjük.
Palacsinta dióval.
15-20 palacsintát ha megsütöttünk, - egy ugyan
olyan nagyságú vajjal kikent lábosba mint egy
palacsinta, - egymásra rakjuk, közben cukorral kevert
dióval hintve be mindegyiket. 3
tojássárgáját, vaníliás cukor
s egy csésze tejjel elhabarva, a palacsintára
öntünk s a sütőbe téve fél
óráig sütjük s azután tálra
borítjuk.
Palacsinta almával.
4-5 almát vékonyra vágva cukorral
péppé főzünk. s egy kis citrom héját,
2 kanál barack lekvárt, mandula és mazsolát
keverünk hozzá, evvel a palacsintát
megtöltjük, összegöngyöljük,
tojásba mártjuk, zsemlyemorzsába hempergetjük
s forró zsírban kisütjük.
Csehpimasz.
28 deka liszthez veszünk 3-4 tojást, 6
fillérért élesztőt, melyet tejben egy kis cukorral
feloldunk és kissé kelni hagyjuk. Ha megkelt a 3
tojás sárgáját kis sót, cukrot, a
kovászt, szükséges tejjel lágy
tésztává dolgozzuk s ha jól kidolgoztuk, a
tojás fehérjéből vert kemény habot is
hozzá keverjük és kelni hagyjuk. Fánkokat
sütünk belőle és befőttel asztalra adjuk.
© 2009-2016
Kaszás Csaba
|