Pesto receptek

Fűszernövényes pesto

(Pesto di erbe aromatiche)

Hozzávalók

  • 4 dkg bazsalikom (friss)
  • 1 szál rozmaring
  • 4 dkg aprított petrezselyemzöld
  • 3 dkg pritaminpaprika (sárga)
  • 1/2 pohár extra szűz olíva olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 dkg fenyőmag (vagy dió)
  • 2 dkg parmezán sajt (reszelt)
  • 2 dkg pecorino sajt (reszelt)
  • 1 csipet bors (őrölt)
  • 1 dkg tengeri só
pesto, olasz ételek

Elkészítés

A fűszernövényeket mossuk és szárítsuk meg, majd szedjük le a leveleket. Pucoljuk meg a fokhagymát, mossuk meg, csumázzuk és erezzük ki majd, kockázzuk fel a pritaminpaprikát. Tegyük az összes hozzávalót a turmixgépbe és indítsuk el. Csak rövid ideig turmixszoljuk. (ha a turmixgép kései túlmelegednek, akkor megváltozik az íze). Ha a pesto túl sűrű, akkor egy kis olíva olajat adjunk hozzá.

Pesto siciliano

(Pesto siciliano)

Hozzávalók

  • 50 db fenyőmag (vagy dió)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 1 ek aprított petrezselyemzöld
  • 1 kávéskanál zellerlevél
  • 3-4 ek extra szűz olíva olaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors (őrölt)
pesto, olasz ételek

Elkészítés

A fenyőmagot, a kimagozott és meghámozott paradicsomot, az apróra vágott petrezselymet, bazsalikomot, zellerlevelet és a fokhagymát egy mozsárban addig törünk, amíg egy krémet nem kapunk. Adjunk hozzá olajat, sót, borsot és tovább keverjük még 10 percig. Használhatunk turmixgépet is, de csak rövid ideig turmixoljuk, mert ha a turmixgép kései túlmelegednek, akkor megváltozik az íze.