



















|
Hozzávalók:
2 dkg vaj,
2 1/2 dl tej,
1 evõkanál liszt,
1 evõkanál reszelt sajt,
1/2 csokor kapor,
1/2 csokor petrezselyemzöld,
1/2 csokor zellerzöld,
1/2 mokkáskanál törött fehér bors,
1 szál bazsalikom (vagy 1 teáskanál szárított),
késhegynyi õrölt szerecsendióvirág,
1 teáskanál Vegeta.
|
 |
A vajat kislábosba tesszük, és felolvasztjuk. Ha már habzik, rászórjuk a
lisztet, és egy percig tovább kevergetve pirítjuk. (Ügyeljünk arra, hogy ne
barnuljon meg.) Ezután ráöntjük a közben külön megforrósított tejet, és
folytonosan kevergetve, mártás sûrûségûre fõzzük. Közben beleszórjuk a Vegetát,
a borsot és a szerecsendiót, majd kevergetve jól kiforraljuk. Az összes
zöldfûszert megmossuk, lecsöpögtetjük, a levélkéket letépkedjük a szárakról, és
nagyon finomra összevágjuk. A forrásban lévõ mártáshoz tesszük, és éppen csak
egyszer felforraljuk. Azonnal lehúzzuk a tûzrõl, és jól összekeverve,
beletesszük a reszelt sajtot. Azzal is átkeverjük, és befedve, melegen tartjuk.
Hogy ne bõrösödjön meg a teteje, idõnként keverünk rajta egyet-egyet, vagy a
már kész mártás tetejére borsónyi vaj-(margarin)-darabkákat teszünk, és befedve
hagyjuk állni tálalásig.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|