WebFazek Martas Sajtos zöldfûszermártás
Mustáros uborkamártás
Hamis vadasmártás
Sajtos zöldfûszermártás
Besamel-(tej)mártás
Remuládmártás
Hollandi mártás
Barna- vagy spanyol mártás
Almamártás
Metélőhagyma-mártás
Cumberland-mártás
Borkorcsolya
Desszert
Egytaletel
Edesseg
Fozelek
Halétel
Húsétel
Ital
Koret
Leves
Martas
Salata
Sorkorcsolya
Sutemeny
Szarnyas
Szendvics
Teszta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus ételek
Gyerekeknek

Hozzávalók:
2 dkg vaj,
2 1/2 dl tej,
1 evõkanál liszt,
1 evõkanál reszelt sajt,
1/2 csokor kapor,
1/2 csokor petrezselyemzöld,
1/2 csokor zellerzöld,
1/2 mokkáskanál törött fehér bors,
1 szál bazsalikom (vagy 1 teáskanál szárított),
késhegynyi õrölt szerecsendióvirág,
1 teáskanál Vegeta.

Elkeszites
A vajat kislábosba tesszük, és felolvasztjuk. Ha már habzik, rászórjuk a lisztet, és egy percig tovább kevergetve pirítjuk. (Ügyeljünk arra, hogy ne barnuljon meg.) Ezután ráöntjük a közben külön megforrósított tejet, és folytonosan kevergetve, mártás sûrûségûre fõzzük. Közben beleszórjuk a Vegetát, a borsot és a szerecsendiót, majd kevergetve jól kiforraljuk. Az összes zöldfûszert megmossuk, lecsöpögtetjük, a levélkéket letépkedjük a szárakról, és nagyon finomra összevágjuk. A forrásban lévõ mártáshoz tesszük, és éppen csak egyszer felforraljuk. Azonnal lehúzzuk a tûzrõl, és jól összekeverve, beletesszük a reszelt sajtot. Azzal is átkeverjük, és befedve, melegen tartjuk. Hogy ne bõrösödjön meg a teteje, idõnként keverünk rajta egyet-egyet, vagy a már kész mártás tetejére borsónyi vaj-(margarin)-darabkákat teszünk, és befedve hagyjuk állni tálalásig.


EXTERNET Web-Art Mûhely
1997