



















|
Hozzávalók:
1 kis csirke a májával,
5dkg cérnametélt,
1 tojás,
1 evõkanál zsemlemorzsa,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 teáskanál mustár,
2 gerezd fokhagyma,
ízlés szerint só és törött
fekete bors,
3 evõkanál olaj.
|
 |
A töltelékhez a cérnametéltet a szokásos módon megfõzzük majd lecsöpögtetve hagyjuk
kihûlni. A tojást habosra felverjük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, a fõtt tésztát, a sót, a
borsot és a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet. A májat a tészta forrásban lévõ
fõzõvizébe rakjuk, annyi idõre, amíg a máj megfehéredik, és a beleszúrt villa nyomán nem
folyik belõle véres lé. A vízbõl kivéve az almareszelõ durva fokán lereszeljük, majd
hozzáadjuk a masszához. A mustárral és a zúzott fokhagymával ízesítjük. A csirkét kívül-
belül átmossuk és lecsöpögtetve szárazra töröljük, majd a hasát belülrõl bedörzsöljük sóval,
borssal. A tölteléket beletöltjük, és a nyílást hústûvel vagy fogvájóval szorosan összetûzzük.
Ha marad belõle, azt a mellbõr és a combok bõre alá lehet tölteni. (Ez esetben a fakanál
nyele segítségével a csirke bõrét fellazítjuk a nyakától kezdõdõen, de ügyeljünk arra, nehogy
elszakadjon.) A megtöltött csirkét kikent tepsibe rakjuk. Bekenjük kevés olajjal, megsózzuk,
és az elõmelegített, forró sütõbe tolva, fedetlenül, erõs lángon pirítjuk 30 percig, majd a
lángot közepesre mérsékelve, további 60 percig sütjük. 10 percnyi pihentetés után hosszában
is, kereszben is kettõbe vágjuk. Bármilyen köret illik hozzá, salátát ne felejtsünk el mellé
kínálni.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|