



















|
Hozzávalók:
1 liba apróléka (kb. 1 kg),
25 dkg vegyes leveszöldség,
1 zsemle vagy 1 szelet kenyér,
1 tojás,
1 kis fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
4 gerezd fokhagyma,
1 púpozott evõkanál liszt,
só és törött bors ízlés szerint,
1 késhegynyi õrölt gyömbér.
|
 |
A megtisztított libaaprólékot az ugyancsak megtisztított, egészben hagyott
zöldséggel, sóval, borssal, vöröshagymával annyi vízbe tesszük, amennyiben
éppen ellepi. Puhára fõzzük. A lébõl a húst és a zöldséget kiszedjük. A
kockákra vágott zsemlét kevés húslével megöntözzük. A húst lecsontozzuk és a
fõtt zöldséggel együtt ledaráljuk. A pépet összedolgozzuk a kicsavart
zsemlével, a tojással, a fõtt hagymával és 1 gerezd összezúzott fokhagymával.
Ha a massza nem formálható, lágy, akkor 1-2 evõkanál zsemlemorzsát még
hozzáadunk. Közepes tepsit elõkészítünk, és sorban, egymás mellé belerakjuk a
nedves kézzel formált kisebb gombócokat. Félretesszük. A húslérõl lekanalazunk
egy evõkanálnyi zsiradékot, majd a lisztet rászórjuk, és habzásig forrósítjuk.
Ezután felöntjük 3-4 dl-nyi húslével, és folytonosan kevergetve, sûrûre fõzzük.
A gyömbérrer ízesítjük, majd a tejfölt is beleöntve, még egyszer felforraljuk.
Ezután belekeverjük az összezúzott fokhagymát, de már nem forraljuk. A
fokhagymás mártást ráöntjük a gombócokra, és az elõmelegített forró sütõbe
toljuk. Addig sütjük, amíg a mártás szép barnáspirosra sül a gombócok tetején.
Rendkívül jóízû étel, amelyet nagyobb adagban is érdemes készíteni, mert
fagyasztható. Bármilyen köret illik hozzá.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|